Työnantajan pitää antaa selkeät ohjeet suojautumisesta. Kuva: Jussi Tuokkola

Työnantajan huolehdittava riskiryhmiin kuuluvien hoitajien turvallisuudesta

Hoitajat ovat olleet huolissaan koronaviruksen saamisesta.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on herännyt huoli myös omasta terveydestä koronakriisin aikana. THL:n mukaan terve ihminen selviää koronaviruksesta lievillä oireilla, mutta riskiryhmiin kuuluville tauti voi olla vaarallinen.

Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä muistuttaa, että työnantajan pitää antaa selkeät ohjeet suojautumiseen liittyen. Niiden on perustuttava THL:n ohjeisiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

– THL on antanut ohjeet kotisairaanhoitoon, kotihoitoon, pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköihin ja sairaaloihin siitä, miten suojaudutaan, kun hoidetaan koronavirustartuntaa tai potilasta, jolla sen epäillään olevan.

Tehyyn tulee paljon kysymyksiä, kuinka työntekijän pitäisi toimia, jos kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluu, jos on esimerkiksi jonkinlainen perussairaus, kuten vaikea keuhko- tai sydänsairaus tai diabetes, johon liittyy elinvaurioita.

– Riskiryhmään kuuluvan on otettava tämä puheeksi esimiehensä kanssa. Työnantajalla on työsuojeluvelvoite myös poikkeusoloissa. Sen pitää arvioida, voiko työntekijä työskennellä turvallisesti. Myös siirto yksiköstä toiseen työntekijän suojelemiseksi voisi tulla kyseeseen, Ojanperä selvittää.

Jos työnantaja ei osaa tehdä arviota, sen pitää kääntyä työterveyshuollon lääkärin puoleen. Lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio.

Ojanperän mukaan työsuojeluvaltuutettujen ja luottamusmiesten rooli työpaikalla korostuu, koska tilanne on kaoottinen ja viranomaiset antavat jatkuvasti uusia ohjeistuksia.

Lue lisää:

Vastauksia tehyläisten esittämiin kysymyksiin koronasta 

Kommentit

Käyttäjän Niina Nivala-Huhtaniska kuva

Miten huolehdit esimiehen työntekijöiden turvallisuudesta kun itseäni ylempi esimies ei pidä suun terveydenhuollon töitä riskitöinä? Puhumattakaan että lähiesimiehellä olisi toimintamallia siitä kuka ja missä työntekijän kuulumista riskiryhmään arvioidaan!!!!

Käyttäjän Ludmila Parri kuva

Huolestuttava kuinka terveysalalla suhtaudutaan suojausvälineisiin. Alan ammattilaisia työskentelevät ilman hengityssuojaimia. Perustellaan oireettomilla asiakkailla ja henkilökuntalaisilla. Kiinalaisilla on valtava kokemus näistä virus torjunnoista. Kovalla panostuksella saatu 3-4 kuukaudessa hiljentämään Corovid-19. Edelleen väestö kätää välittömästi hengityssojaimia ulkonakin. Kysymys ei ole siitä, että se suojaa tervettä väestöä, vaan siitä, että kukaan terve tai kantaja ei lievittää mitään etenpäin. Sakotetaan, jos tätä ohjeistusta ei noudateta. Niin, meillä Suomessa uhrataan jopa terveysalala työskenteleviä työntekijöitä. Vielä mietitään että "hyvällä käsihygienialla ja kaikista naurettavinta "yskimishygienialla" olemme hyvin suojaneet Coronalta. Työpaikalla vieläkin eletään uskossa, että pärjätään, kun olemme nuoria ja "perusterveitä". Kukaan ei kysynyt minulta terveydentilastani. Miten me pystymme suojelemään itseänsä, kun tuntuu siltä, että kestää vielä hetki, toivottavasti ei ole se hetki kun hengitys pysähtyy kokonaan. Vietmanissa vuonna 2009 SARS/MERS aikoina lääkärit ja sairaanhoitajat eivät tulleet töihin epidemian aikana. Sairaalat olivat täynnä sairaita, muttei hoitavaa henkilökuntaa. Valtio ei kyennyt suojelemaan vietnamilaisia lääkäreitä tarvitsevilla suojaimilla. Niin miten käy täällä Hyvinvointivaltiolla? Marssitaanko suoraan hautaan vai tehdänkö se lupahakemuksella? Mustat ajatukset. Just ne herää, kun tilanne on mikä on. Missä ne ovat suojausvälineet, jotka jopa laissa määritelty?

Mainos
Mainos

Uutisia