Työnantajan huolehdittava riskiryhmiin kuuluvien hoitajien turvallisuudesta

Hoitajat ovat olleet huolissaan koronaviruksen saamisesta.

Kuvateksti
Työnantajan pitää antaa selkeät ohjeet suojautumisesta. Kuva: Jussi Tuokkola

Terveydenhuollon ammattilaisilla on herännyt huoli myös omasta terveydestä koronakriisin aikana. THL:n mukaan terve ihminen selviää koronaviruksesta lievillä oireilla, mutta riskiryhmiin kuuluville tauti voi olla vaarallinen.

Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä muistuttaa, että työnantajan pitää antaa selkeät ohjeet suojautumiseen liittyen. Niiden on perustuttava THL:n ohjeisiin.

– THL on antanut ohjeet kotisairaanhoitoon, kotihoitoon, pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköihin ja sairaaloihin siitä, miten suojaudutaan, kun hoidetaan koronavirustartuntaa tai potilasta, jolla sen epäillään olevan.

Tehyyn tulee paljon kysymyksiä, kuinka työntekijän pitäisi toimia, jos kuuluu riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluu, jos on esimerkiksi jonkinlainen perussairaus, kuten vaikea keuhko- tai sydänsairaus tai diabetes, johon liittyy elinvaurioita.

– Riskiryhmään kuuluvan on otettava tämä puheeksi esimiehensä kanssa. Työnantajalla on työsuojeluvelvoite myös poikkeusoloissa. Sen pitää arvioida, voiko työntekijä työskennellä turvallisesti. Myös siirto yksiköstä toiseen työntekijän suojelemiseksi voisi tulla kyseeseen, Ojanperä selvittää.

Jos työnantaja ei osaa tehdä arviota, sen pitää kääntyä työterveyshuollon lääkärin puoleen. Lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio.

Ojanperän mukaan työsuojeluvaltuutettujen ja luottamusmiesten rooli työpaikalla korostuu, koska tilanne on kaoottinen ja viranomaiset antavat jatkuvasti uusia ohjeistuksia.

Lue lisää:

Vastauksia tehyläisten esittämiin kysymyksiin koronasta