Työnantajat päättävät määräaikaisia työsuhteita tarkoituksella vuodenvaihteeseen – Tehyn juristi: ”Tarkista työsopimuksen päättymispäivä ja ota yhteyttä luottamusmieheen”

Työsopimuksen kestoa ei saa rajoittaa päättymään vuodenvaihteeseen, jos työvoiman tarve kestää pidempään, muistuttaa Tehyn juristi Mirja Kinnunen blogissaan.

Kuvateksti
Työlainsäädäntöä ja työehtosopimusta on noudatettava koko ajan, niin ennen hyvinvointialueelle siirtymistä kuin sen jälkeenkin.
Kuva: Ari Korkala

Jotkin työnantajat ovat varautuvat hyvinvointialueille siirtymiseen ja liikkeenluovutukseen laittomalla tavalla. Ne laittavat kaikki uudemmat määräaikaiset työsopimukset päättymään tarkoituksella juuri ennen vuodenvaihdetta.

Näin ei Tehyn juristin Mirja Kinnusen mukaan voi toimia, jos työvoiman tarve ulottuu pidemmälle. Kinnunen kirjoittaa määräaikaisten työntekijöiden asemasta blogissaan

”Työsopimuksen kestoa ei saa rajoittaa päättymään vuodenvaihteeseen tilanteessa, jossa työvoiman tarve kestää pidempään.”

Kinnusen mukaan hyvinvointialue on saattanut myös ilmoittaa nykyisille työnantajille, että työntekijöitä ei saa vakinaistaa.

”Hyvinvointialue ei voi käskeä työnantajia toimimaan työsopimuslain vastaisesti, eikä tämmöistä käskyä pidä tietenkään noudattaa. Työlainsäädäntöä ja  työehtosopimusta on noudatettava koko ajan, niin ennen siirtymistä kuin sen jälkeenkin.”

Kun hyvinvointialueet aloittavat 1.1.2023, työntekijät siirtyvät niiden palvelukseen liikkeenluovutuksella niin sanoittuina vanhoina työntekijöinä.

Määräaikaisen sijaisen työsopimus pitää esimerkiksi tehdä yhtä pitkäksi aikaa kuin sijaistettavan poissaolo kestää.

Määräaikaisen työntekijän kannattaa tarkistaa työsopimuksesta sen päättymispäivä, jos hän on siirtymässä hyvinvointialueen palvelukseen. 

"Jos työsopimuksesi on päättymässä 31.12., kysy esihenkilöltäsi, voiko asialle tehdä jotain. Ota tarvittaessa yhteyttä Tehyn luottamusmieheen."

Työnantaja on saattanut ilmoittaa määräaikaiselle työntekijälle, että työt hyvinvointialueella jatkuvat uudella työsopimuksella. Uudella työsopimuksella työnantaja saattaa yrittää muuttaa työehtoja. 

"Jos muutokset eivät ole parempaan suuntaan, diili ei kannata. Parempi olisi saada sopimus jatkumaan vuodenvaihteen yli, ensisijaisesti toki vakituisena."

Myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ohjeistaa, että hyvinvointialueelle siirtyminen ja liikkeenluovutus eivät saa vaikuttaa määräaikaisen työsuhteen kestoon, eivätkä ne voi olla määräaikaisen työsuhteen peruste.