Työterveyslaitos: Yli 50-vuotiaille tulisi tarjota mahdollisuus yötyön ja pitkien työaikojen vähentämiseen 

Työntekijöiden ikääntyminen lisäsi jo 40-vuoden iästä lähtien esimerkiksi unilääkkeiden käyttöä ja pitkiä sairauspoissaoloja yötyötä sisältävässä vuorotyössä.

Kuva: Jussi Tuokkola

Uusien tutkimustulosten perusteella Työterveyslaitos suosittelee yli 50-vuotiaille nykyistä parempia mahdollisuuksia yötyön ja pitkien työaikojen vähentämiseen. Vanhemmilla työntekijöillä unen laatu kärsii yötöiden vuoksi ja palautuminen vaativista työvuoroista vie aiempaa enemmän aikaa.

Toukokuussa päättyneen Coadapt-tutkimushankkeen mukaan työntekijöiden ikääntyminen lisäsi jo 40-vuoden iästä lähtien esimerkiksi unilääkkeiden käyttöä ja pitkiä sairauspoissaoloja yötyötä sisältävässä vuorotyössä.

Moni vuorotyön tekijä kärsii esimerkiksi vuorotyöunihäiriöstä. 

Sosiaali- ja terveyspalveluissa tehdään eniten yötyötä Suomessa, ja yötyön määrä on alalla kasvussa.

”Juuri yötyön määrää vähentämällä ja pitkiä työaikojan välttämällä voimme tutkimusten mukaan parhaiten vähentää vuorotyön terveysriskejä”, toteaa tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitoksesta.

Työterveyslaitoksen tilastojen mukaan 55–64-vuotiaat vuorotyöntekijät tekevätkin vähemmän yövuoroja kuin esimerkiksi 25–34-vuotiaat. Heillä oli myös pääsääntöisesti vähemmän useita peräkkäisiä yövuoroja.

Työterveyslaitos on laatinut liikennevalomallin, jonka avulla voi arvioida työaikojen kuormittavuutta.

Liikennevalomallia on nyt päivitetty yli viisikymppisten osalta. Heille on kolme suositusta: mahdollisuus tehdä vähemmän yötyötä, mahdollisuus tarvittaessa lyhyempään kokonaistyöaikaan ja lyhyempiin työvuoroihin ja lyhyiden työvuorovälien välttäminen riittävän palautumisen mahdollistamiseksi.

Lue lisää:
Tehyläiset kertovat, mikä työvuorosuunnittelussa rassaa  

Unihoitaja Tuula Tanskanen: "Sunnuntain ja maanantain välinen yö on monelle se hankalin"