Työttömyyskassan johtaja: Toinen lomautusaalto tuskin tulee, koska hoitovelka on nyt niin suuri

Terveydenhuollon työttömyyskassa on saanut purettua lomautusten aiheuttamien päivärahahakemusten suman.

Kuvateksti
Hoitoalan lomautusten määrä on selvästi laskussa. Kuva: iStock

Lomautuksia on alettu perua terveydenhuollossa. Muutos näkyy työttömyyskassassa. Kaksi kuukautta sitten terveydenhuoltoalan työttömyyskassassa tehtiin pitkiä päiviä. Nyt käsittelyajoissa on päästy tavanomaisiin tavoiteaikoihin.

– Vielä kuukausi sitten käsittelemättä oli noin 4 000 hakemusta, nyt enää alle 300. Se tarkoittaa sitä, että uudet, alkavat hakemukset saadaan käsiteltyä alle kahdessa viikossa, mikä onkin tavoitteemme, kertoo kassan johtaja Markus Rantanen.

Kevään koronapandemian seurauksena lomautukset tulivat hoitoalalle samanaikaisesti. Päivärahaa maksettiin tuolloin yli 3 000 lomautetulle kuukaudessa. Ero vuoteen 2019 oli valtaisa, sillä tuolloin lomautuksista johtuvaa korvausta sai yhteensä 277 jäsentä koko vuoden aikana.

Hoitoalaa koskevat lomautukset näyttävät nyt olevan pääosin päättymässä. Lomautuksesta johtuvia päivärahoja maksetaan elokuussa edelleen parille tuhannelle, mutta määrä vähenee koko ajan.

– Todella paljon olemme saaneet ilmoituksia, että syyskuun loppuun jatkuvaksi ilmoitetut lomautukset on peruttu.

Syksyn työllisyystilanteen osalta kassan johtaja on varovaisen toiveikas.

– Vaikka koronan toinen aalto tulisi, sitä tuskin seuraa toinen lomautusaalto, jos yhteiskunnan pyörien halutaan pysyä pyörimässä. Sen verran suuri on keväästä aiheutunut alan hoitovelka, ettei sellaiseen ole varaa.