Uusi laki tuo pakkorokotukset työpaikoille

Hoitoalalla työskentelevän on otettava influenssarokote ensi vuonna, jos haluaa pitää työpaikkansa.

Kuvateksti
Influenssarokote on otettava vuosittain. Kuva Annika Rauhala.

Tartuntatautien ehkäisemisen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö joutuu vastaisuudessa ottamaan rokotukset. Uusi tartuntatautilaki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan työntekijöiden rokotuksista, jos nämä työskentelevät riskiryhmien parissa tai läheisyydessä. Määräystä perustellaan potilasturvallisuudella. 

Työnantaja ei voi käyttää rokottamatonta työssä, jos sitä tehdään tiloissa, joissa oleskelee tartuntataudeille alttiita ihmisiä. Tautiriskissä ovat lain mukaan alle 1-vuotiaat, yli 65-vuotiaat sekä henkilöt, jotka kuuluvat riskiryhmään sairautensa vuoksi. 

Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka kehottaa tehyläisiä ottamaan työnantajan tarjoamat rokotteet.

Lakiesityksessä mainitaan tuhkarokko, hinkuyskä ja vesirokko sekä kausi-influenssa. Tuhkarokolta suojaa MPR-rokote ja hinkuyskältä DTAP-rokote. Influenssarokote on otettava vuosittain.

– Opiskelijoiden pitää saada vaadittavat rokotteet opiskelijaterveydenhuollosta. Tähän asti terapeuttiopiskelijat on jätetty B-hepatiittirokotusten ulkopuolelle.

Rokotteesta kieltäytyminen voi antaa työnantajalle irtisanomisperusteen. Näin voi käydä, jos työnantajalla ei ole tarjota työtä, jossa ei joudu tekemisiin riskipotilaiden kanssa.

– Julkisella puolella voi korvaavaa työtä löytyäkin, mutta esimerkiksi yksityisessä ensihoidossa sellaista tuskin löytyy, vs. neuvottelupäällikkö Matias Nyman sanoo.

Uusi tartuntatautilaki tulee voimaan 1.3.2017. Rokotusmääräykset tulevat voimaan 1. maaliskuuta 2018. Tehy vastusti rokotuspakkoa lausunnossaan.