Influenssarokote on otettava vuosittain. Kuva Annika Rauhala.

Uusi laki tuo pakkorokotukset työpaikoille

Hoitoalalla työskentelevän on otettava influenssarokote ensi vuonna, jos haluaa pitää työpaikkansa.

Tartuntatautien ehkäisemisen vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö joutuu vastaisuudessa ottamaan rokotukset. Uusi tartuntatautilaki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan työntekijöiden rokotuksista, jos nämä työskentelevät riskiryhmien parissa tai läheisyydessä. Määräystä perustellaan potilasturvallisuudella. 

Työnantaja ei voi käyttää rokottamatonta työssä, jos sitä tehdään tiloissa, joissa oleskelee tartuntataudeille alttiita ihmisiä. Tautiriskissä ovat lain mukaan alle 1-vuotiaat, yli 65-vuotiaat sekä henkilöt, jotka kuuluvat riskiryhmään sairautensa vuoksi. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka kehottaa tehyläisiä ottamaan työnantajan tarjoamat rokotteet.

Lakiesityksessä mainitaan tuhkarokko, hinkuyskä ja vesirokko sekä kausi-influenssa. Tuhkarokolta suojaa MPR-rokote ja hinkuyskältä DTAP-rokote. Influenssarokote on otettava vuosittain.

– Opiskelijoiden pitää saada vaadittavat rokotteet opiskelijaterveydenhuollosta. Tähän asti terapeuttiopiskelijat on jätetty B-hepatiittirokotusten ulkopuolelle.

Rokotteesta kieltäytyminen voi antaa työnantajalle irtisanomisperusteen. Näin voi käydä, jos työnantajalla ei ole tarjota työtä, jossa ei joudu tekemisiin riskipotilaiden kanssa.

– Julkisella puolella voi korvaavaa työtä löytyäkin, mutta esimerkiksi yksityisessä ensihoidossa sellaista tuskin löytyy, vs. neuvottelupäällikkö Matias Nyman sanoo.

Uusi tartuntatautilaki tulee voimaan 1.3.2017. Rokotusmääräykset tulevat voimaan 1. maaliskuuta 2018. Tehy vastusti rokotuspakkoa lausunnossaan.

Kommentit

Käyttäjän Sivustakatsoja kuva

Missä Pohjois-Koreassa me oikein asumme, kun ihmisiä aletaan pakkorokottamaan?! On SELKEÄSTI tiedossa, että lääketehtaat lobbaavat armottomasti näitä uusia rokotteita jatkuvasti. Ihmisten ei pidä suostua tähän rumbaan, puhumattakaan että lakien perusteella ihmisiä aletaan pakkorokottamaan. Rokotteet eivät ole vaarattomia ja usein rokotteen aiheuttamat haitat määrällisesti ylittävät rokotteesta saadun hyödyn, mutta tästähän visusti vaijetaan. Pääasia on että lääketehtaat saavat rahansa. Business se on joka tätä hommaa kannattelee, ei järki!

Käyttäjän Sanonpa vaan kuva

Asun alueella, jossa rokotuksien ottamatta jättäminen on suurempi muoti-ilmiö kun sen ottaminen. Itse en suostuisi menemään sellaiselle hoitoon (tämän uudituksen jälkeen) jolla ei rokotteet olisi kunnossa. Mietippä tilannetta, jossa hoitaja/lääkäri tartuttaa tietämättään potilaaseen tappavan taudin. Kuka korvaa rahallisesti, ihmishenkeähän ei saa takaisin.

Mielestäni nämä "muoti-ilmiön" mukaan lähteneiden vanhempien lapsetkaan eivät saisi olla samassa koulussa/tarhoissa kun rokotetut

Käyttäjän Jenna Koskela kuva

Rokotteen tehosta ei ole mitään näyttöä sen lisäksi pöpöt jyllää rokotteista huolimatta.
Esimerkiksi hoitohenkilökunnasta 60% ei pese käsiään, siinä ei piikki auta.

Käyttäjän Rokottaja kuva

Äläpäs väitä, että rokotteiden tehosta ei ole näyttöä. Influensarokotteesta ei ehkä, mutta "perinteisten" rokotteiden sairastuvuutta vähentävästä vaikutuksesta on ihan tieteellisesti luotettavaa näyttöä. Tutki ennen yleistämistä, että kaikki piikit on pahasta.

Käyttäjän TP kuva

Noista väitteistä sulla varmaan on sit näyttöä?

Käyttäjän Jessi kuva

Kerro; miten hoitaja/lääkäri saa _tappavan_ taudon, jonka tartuttaa potilaaseen? Tai, että mikä tauti tämä tämmöinen on, jonka voi rokotteella estää?

Käyttäjän Anonyymi kuva

Oletko kuullut hinkuyskästä, kurkkumädästä, tuhkarokosta jne.?

Käyttäjän Anonyymi kuva

Normi rokotus ohjelman läpikäyneenä olen sairastanut hinkuyskän ja saanut märkäpaiseen kurkkuun. Influenssa ja sikainfluenssa rokotetta en ole ottanut enkä kumpaan ole sairastanut.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Märkäpaise kurkussa ja kurkkumätä ovat kokonaan eri sairauksia.

Käyttäjän Valinnanvapaus? kuva

Onko oikein, että kaupan kassana saa työskennellä ihminen kuka ei ole ottanut rokotetta? Hän on kontaktissa satojen ihmisten kanssa päivän aikana ja pystyy tartuttamaan monta ihmistä ennenkuin oireet alkaa? Entä ravintolan tarjoilija tai kokki? Entä päiväkodin talonmies tai vanhainkodin huoltomies? Samalla tavalla pitäisi pakkorokottaa kaikki ketkä voivat sitä tartuttaa, mikäli aletaan pakkorokottaa jotain ammattialaa.

Käyttäjän A. H. kuva

Se on just näin. Kuka tahansa voi tartuttaa millä alalla tahansa! Ei ole oikein terveydenhuoltoalaa kohtaan, että heidän tulee väkisin ottaa tuo rokote. Moni rokotteen ottanut on ollut jopa useita kuukausia heikkokuntoinen, lämpöilevä, yskäinen ym. Lisäksi, jos itsellä on esim. autoimmuunisairauksia, se ei edes ole välttämättä turvallinen. MIelestäni jokaisella on oikeus ottaa tai olla ottamatta tuo rokotus. Pitää saada itse päättää mitä kehoonsa pistetään!! Onko varaa menettää nämä koulutetut työntekijät sitten?

Käyttäjän Noora kuva

Voisitko perustella tuon "Rokotteet eivät ole vaarattomia ja usein rokotteen aiheuttamat haitat määrällisesti ylittävät rokotteesta saadun hyödyn" - väitteesi? Tämähän ei ole totta jos tilastoja aletaan tutkia, eli perätön väite.

Käyttäjän Miasma kuva

Minäkään en kannata pakkorokotuksia, mutta jos terveydenhuollon henkilöstön tieto rokotusten haitoista ja hyödyistä on näin ala-arvoista kuin mitä tämän keskustelun kommentit antavat ymmärtää, niin en ihmettele, että pakkorokotuksiin on päädytty. Voi apua, tällaisten tampioidenko armoilla potilaat ovat?

Käyttäjän Antsku kuva

Olen samaa mieltä !

Käyttäjän Hoitsu kuva

Annan rokotteen oikein miellelläni potilaalle, silloinhan hän on suojassa kaikilta tartuttajilta, myös taksikuskilta tai kahvilatyöntekijältä. Toivottavasti sinä "tampio" olet rokoitteesi ottanut ja mitä ammattikuntaa edustatkaan, niin teidän vuoronne on kohta, koska harva ammattikunta enää välttyy tekemästä yhteistyötä vanhusten kanssa. Vaaditaan samantien koko Suomen kansa rokoitettavaksi ja niin että lääkefirmoilta vaaditaan vastuu rokotteen aiheuttamista ongelmista,,, kaikista välittömistä ja välillisistä vaikutuksista!

Käyttäjän Lähäri kuva

Niin... Kerropa sinä kun viisas olet, meillä 10 asukkia, kaikki rokotettu ajoissa jo viime lokakuussa, ensimmäinen asukki sairastui joulukuun 12 päivä.... Siitä tasaisesti 6 muuta asukkia 2 työntekijää sairastui influun, ja kaikilla työntekijöillä minut mukaan lukien rokotus myös, eli miksi pitäis ottaa rokote, ensi kerralla en ota, ja ihan sama mitä työnantaja sanoo en ota, ennenkuin joku voi varmasti sanoa, että rokote toimii... Oon kuullu miljoona kertaa että lääketiede toimii ja tietää ja että ilman rokotteita maailma tuhoutuu.. No TEHKÄÄ PELLET SITTEN TOIMIVA ROKOTE!.... JA SINÄ HAUKUT MUITA TAMPIOKSI, TAMPIO!

Käyttäjän Karla Loppi kuva

Nämä eivät ole "näitä uusia rokotteita", vaan vanhaa rokotteiden peruskauraa, joita ilman maailma olisi paljon synkempi. Haittoja voi olla, mutta ainakin mpr:n ja DTaP kohdalla ei takuulla enempää kuin hyötyjä. Ota selvää.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Ovatko hengenvaaralliset, tarttuvat sairaudet, joilta rokotteet suojaavat, mielestäsi vaarattomia? Kuinka perustelet väitteesi rokotteiden hyödyt ylittävistä haitoista tieteellisellä näytöllä? Niin.

Käyttäjän Vielä työvuosia edessä kuva

On surullista, että työpaikallani suurinta meteliä pitävät he, jotka levittävät käsittämättömiä oletuksia rokotteiden haitoista. Olen ottanut infulenssarokotteen niin kauan kuin sitä on tarjottu, joskus on kättä hieman pakottanut ja joskus hieman nuhan oireita ollut, mutta ne kertovat siitä että rokotteen suojamekanismi on käynnistynyt. Minua ei haittaa vaikka rokotteen teho ei aivan sataprosenttinen olekaan, olenpahan sitten suojautunut sillä todennäköisyydellä miten tehokkaaksi kunakin vuonna rokote on saatu. Olen kuitenkin kantanut oman vastuuni siitä että teen kaikkeni (myös käsihygienia) etten tartuta iäkkäitä potilaitani.Olen myös rokotuttanut lapsilleni kaikki neuvolan tarjoamat rokotteet sekä myös pyytänyt vesirokkorokotereseptin ja ostanut rokotteen apteekista ennen lasten kymmenen vuoden ikää (joista vain yksi neljästä sairasti sen luonnollisesti kaksivuotiaana). Rokote toimii elimistössä kuten oikea "tauti" antaen samalla tavalla vastustuskyvyn mutta lähes oireettomasti. Rokotteiden avulla miljoonat lapset ja heidän perheensä ovat säästyneet suurilta kärsimyksiltä. Sen sijaan menetin oman äitini sikotaudin seurauksena (tuolloin Suomessa ei vielä ollut MPR rokotetta), sillä sikotauti aiheutti hänelle jälkitautina aivokuumeen. Hän ei ollut sitä lapsena sairastanut, mutta se tarttui häneen aikuisena minusta ja sisaruksistani, hänen omista lapsistaan.

Käyttäjän Entinen tehyjäsen kuva

Hei! Kiitos kommentista, hyvin kirjoitettu. Olen samaa mieltä. Olisin tullut heti takaisin jäseniksi jos Tehy olisi vastustanut ja suojellut meitä tästä ahdistelusta. Onko meillä vielä jäljellä itsemääräämisoikeutta edes? Miksi meistä tehdään koekanineja? Minä haluan päättää itse oman kehon terveydestä. Rokotteista tullut niin paljon sivuvaikutuksia ja uusia ihmeellisiä sairauksia, miksi tästä ei kukaan puhuu. Se on todettu tieto. Avatkaa silmiänne, hyvät ihmiset.

Käyttäjän Leena kuva

Eipä kuulosta hyvältä tämä laki. En ole koskaan ottanut influenssa rokotetta, ja olen kerran sairastanut sen aikuisiällä.

Käyttäjän Niina kuva

Samat sanat!! Rokotuksen ottaneet sairastavat enemmän, sekä kollegat että potilaat.

Käyttäjän Antsku kuva

Mistä olet saanut sellaista informaatiota? Onko sinulla esittää tutkimustuloksia? Ei kannata väittää totena sellaista,jossa ei ole mitään perää.

Käyttäjän Tomi kuva

Tämä ja muut tällaiset kommentit osoittavat sen, että hoitoalojen koulutukseen tulisi lisätä immunologian opintoja. Tietämys on hataraa.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Influenssa voi olla oireeton.

Käyttäjän Lissu kuva

Mutta et tiedä kuinka monta kertaa olet kantanut influenssapöpöjä mukanasi itse oireilematta! Mahdollisesti olet töissäsi jo tartuttanut vastustuskyvyltään heikompia tietämättäsi.

Käyttäjän Yrittäjä kuva

Kuinka asiassa on huomioitu lukuisat yrittäjät, jotka toimivat riskiryhmien parissa. Esim. vanhainkodeissa työskentelee päivittäin eri alojen yrittäjiä. Lain tarkoitus ei kunnolla toteudu, jos asiaa ei tarkastella riittävän suuressa mittakaavassa.

Käyttäjän Minna Keskola kuva

Irtisanovat sitten jos haluavat, mutta rokotusta EN ota. Liitto on tysin viraton jos lääketehtaat sanelevat lait,haluaisin vielä tiedustella miten tuollanen lääketahtaan laki meni läpi? Mutta en viitsi.

Käyttäjän Sami Sairaanhoitaja kuva

Uskomatonta kommentointia "terveydenhuoltoalan ammattilaisilta". Hävettää kollegoiden puolesta. Ei olis lainsäätäjän tarvinnut tähän mennä, jos hoitajat ottaisivat rokotteet kuten asiaan kuuluu. Kyse on potilasturvallisuudesta. Täysin ammatinvalintakysymys.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Tilastomatematiikan valossa ei rokotteen ottamiseen ole mitään syytä, et myöskään pysty rokotteen puolesta esittämään yhtää kaksoitutkimusta.
Jokainen henkilökohtaisesti päättää kantaako hän tämän 0.0005% riskin sairastua infulenssaan vai ei, se ei ole työnantajan eikä edes sinun päätöksesi!
Kunnioitan sinun vakaamustasi ottaa rokote, kunnioita sinä minun vakaamustni olla ottamatta tuota ruisketta.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Mietitkö ollenkaan, että rokottautumattomuudellasi vaarannat muidenkin ihmisten terveyden?

Käyttäjän hoitusli kuva

thl:n rokotetiedoissa lukee seuraavaa: "Suojaako influenssarokote minua sataprosenttisesti oireettomalta taudinkantajuudelta ja siltä, etten tietämättäni tartuta esimerkiksi monisairaita potilaita?
Influenssarokote ei suojaa ketään taudilta täysin. Se ei myöskään takaa, etteikö tautia voisi tartuttaa eteenpäin. lnfluenssarokote on kuitenkin paras keino suojautua sekä taudilta että siltä, että levittää tautia ennen oireiden alkua, oireettoman infektion aikana tai oireisena." On siis turha syyllistää ketään rokotteen ottamattomuudesta. Useita potilaita olen tavannut sairaalahoidossa rokotteesta huolimatta influenssan takia, useita hoitajia rokotteen otettuaan olleet pitkillä sairaslomilla influenssan vuoksi, viimeisin kommentti oli astmaatikkohoitajalta, joka on ollut sairas rokotteesta asti ja viime vuonna rokotteen jälkeen ensimmäinen terve kuukausi oli heinäkuussa. Itse en ole sairastanut koskaan influenssaa, enkä ole allergiasyistä rokotteita ottanut, kaikki ympärillä sairasteli enemmän tai vähemmän kuumetauteja, itselle ei ole onneksi iskenyt. Nyt jo melkein kolme vuotta ilman flunssia ja antibiottikuurin syönyt viimeksi 14-vuotta sitten.

Käyttäjän hoitusli kuva

thl:n rokotetiedoissa lukee seuraavaa: "Suojaako influenssarokote minua sataprosenttisesti oireettomalta taudinkantajuudelta ja siltä, etten tietämättäni tartuta esimerkiksi monisairaita potilaita?
Influenssarokote ei suojaa ketään taudilta täysin. Se ei myöskään takaa, etteikö tautia voisi tartuttaa eteenpäin. lnfluenssarokote on kuitenkin paras keino suojautua sekä taudilta että siltä, että levittää tautia ennen oireiden alkua, oireettoman infektion aikana tai oireisena." On siis turha syyllistää ketään rokotteen ottamattomuudesta. Useita potilaita olen tavannut sairaalahoidossa rokotteesta huolimatta influenssan takia, useita hoitajia rokotteen otettuaan olleet pitkillä sairaslomilla influenssan vuoksi, viimeisin kommentti oli astmaatikkohoitajalta, joka on ollut sairas rokotteesta asti ja viime vuonna rokotteen jälkeen ensimmäinen terve kuukausi oli heinäkuussa. Itse en ole sairastanut koskaan influenssaa, enkä ole allergiasyistä rokotteita ottanut, kaikki ympärillä sairasteli enemmän tai vähemmän kuumetauteja, itselle ei ole onneksi iskenyt. Nyt jo melkein kolme vuotta ilman flunssia ja antibiottikuurin syönyt viimeksi 14-vuotta sitten.

Käyttäjän anne boudissa kuva

rokostus ei suojaa välttämättä. monet hoitoalalla työskentelevät ovat sairastuneet influenssaan rokotteesta huolimatta. ilmeisesti rokotevastaisuus on lisääntynyt ja rokotteet eivät mene kaupaksi. näin niitä saadaan sitten menemään pakolla

Käyttäjän Just joo kuva

Näinkö se valinnanvapaus menee, ota rokote tai saat potkut. Taidan ottaa potkut ja nostaa liiton päivärahaa. 7-vuotta olen tehylle maksanut jäsenmaksuja, enkä mitään hyötyä ole saannut. Tehy ei hyväksy pakkorokote lakia, yleistyö aikaa, mutta pelkkä ei hyväksy ei riitä. Olis aika tehdä jotain!

Käyttäjän Mörkö kuva

Lääketehtaille rahaa. Kummalista touhua. En ole influenssaa sairastanut koskaan vaikka en ole rokotetta ottanut ja hoito-alalla työskennellyt kymmeniä vuosia. Muut rokotteet minulla on.

Käyttäjän Asta Torkkel kuva

En minäkään,johtunee siitä että sen saamisen todennäköisyys on pieni,että
käytännössä se on olematon.lähes. En myöskään tunen muita sairastuineita.
Rokotteen myynthinta on noin 17€ se kerrotaan 250 000 sote työntekijällä ja tulkaa
sen jälkeen sanomaan, että kyseessä on potilasturvallisuus eikä raha.

Käyttäjän Minnihiiri kuva

Itsekkään en ole kymmeneen vuoteen rokotteita ottanu enkä ikinä ole influessaa sairastanu. Uusi influenssalaki voidaan kumota perustuslailla ym ym. Jos joku pakottaa ottamaan rokotteita työpaikan uhalla, niin antaa mennä vaan, menetätte hyvän työntekijän ja saatte syyteryöpyn niskaanne. Ei työtä pakottamalla tehdä.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Influenssa voi olla oireeton.

Käyttäjän Miia  kuva

Itse kuulun myös siihen kastiin joka ei rokotuksia tule ottamaan. Onneksi tää tieto tuli nyt vuoden vaihteessa etten ehtinyt lähtee terveydenhuollon lisäkoulutukseen. Kesken olis nimittäin jäänyt. Katsotaan moniko vaihtaa ammattia ennen kuin vaarantaa oman terveytensä rokotteilla?

Käyttäjän Anonyymi kuva

Mietitkö ollenkaan sitä, että vaarannat muidenkin ihmisten terveyden rokottautumattomuudellasi? Rokotteet on kehitetty suojaamaan hengenvaarallisilta sairauksilta. En ymmärrä, miksi ihmisillä jopa terveydenhuoltoalalla on uskoa salaliittoteorioihin.

Käyttäjän Leila kuva

Miia, itse koen että olen suojannut omaa ja perheeni terveyttä rokotteilla.

Käyttäjän Sairaanhoitaja kuva

Epäasiallista uutisointia Tehyltä. Pakosta puhumiseen sijaan tulisi kannustaa ammattilaisia ottamaan tarvittavat rokotteet vapaaehtoisesti. Tehyn Facebook keskustelu velloo jo varsin epäammattimaisella tasolla. Hävettää olla hoitaja, jonka kollegat eivät ymmärrä potilaiden ja itsensä parasta.

Käyttäjän Se toinen sairaanhoitaja kuva

Tk päivystyksessä toimiessani vastaan on tullut enemmän rokotuksen ottaneita sairastuneita kuin rokottamattomia sairastuneita.Eipä motivoi rokotuksen ottoon ja toisekseen allergiset reaktiot aikaisemmista rokotuksista vielä vähemmän.

Käyttäjän Anne kuva

Saman huomion tehnyt! Aivan turha rokote. Saa rokotteen ja influenssan huonot puolet samalla kertaa. Käsittämätöntä. No ehkä ens vuonna osuu paremmin kohdalleen. En ota. Turhia myrkkyjä en itseeni anna laittaa. En tietääkseni kertaakaan sairastanut. Tuhkarokot yms rokotteet tietenkin ottanut. Kohta meidän täytyy ottaa kaikki maailman rokotteet rotaviruksesta lähtien ja kaikkiin sairauksiin mitä vaan keksitään.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Kuinka unohdat hengenvaaralliset, tarttuvat sairaudet ja muiden ihmisten terveyden?

Käyttäjän Make kuva

Ei se mitään.... Sinä et näköjää tajua mitään, vaikka olet sairaanhoitaja

Käyttäjän Anne  kuva

joukkovalitus???

Käyttäjän Matti Meikäläinen kuva

Useat lähteet ovat osoittaneet Amerikkalaisten lääkeyhtiöiden ja tutkijoiden käyttäneen Eurooppalaisa koekaniineja näiden uusien "rokotteiden" testaamiseen. Rokotteita markkinoidaan milloin mitäkin virusta vastaan vaikka tarkoituksena on vain seurata seuraavat vuosikymmenet uusien rokotteiden muodossa anettujen lääkeaineiden vaikutuksia niin hedelmällisyyteen kuin perimään, sekä löytää keinoja ihmis massojen hallintaan tulevan globaalin kriisin varalle (jotkin maat ovat varautuneet kriisin sattuessa lisäämään juomaveteen rauhoittavia aineita). Euroopassakin ollaan varauduttu tulevaan maan magneettikentän napojen vaihtumisen aiheuttamaan kriisin varastoimalla rauhoittavia lääkkeitä, tosin näiden sekoittaminen juomaveteen on ennusteiden valossa turhaa, koska suurin osa eurooppaa jää veden alle.

Käyttäjän Milla kuva

Tämä on ihmisen perusoikeuksia loukkaavaa. Ketään ei voida pakottaa ottamaan lääkettä tai uhata siitä kieltäytyessä potkuilla. Influenssa rokotteet eivät ole tarpeeksi tehokkaita ja niissä pilee jopa suuremmat haitat kuin hyödyt. Nyt kyllä odotan Tehyltä tässä taistelutahtoa!!! Ja niinkuim aiemmat kommentit myös tuovat esiin, niin lääkefirmat hierovat tyytyväisinä käsiään.

Mainos
Mainos

Uutisia