Väkivaltaa kokeneet miehet saivat päivystävän puhelimen

Kaksi kolmesta parisuhdeväkivaltaa kokeneesta miehestä vaikenee tapahtuneesta.

Kuvateksti
Miehen masennuksen ja päihteiden käytön taustalta voi paljastua väkivaltakokemus.

Henkisen tai fyysisen väkivallan uhriksi joutuneet miehet saavat mahdollisuuden puhua kokemastaan toiselle miehelle.

Miessakit ry on aloittanut kolmevuotisen Väkivaltaa kokeneet miehet -hankkeen, jossa miehille tarjotaan keskusteluapua, neuvontaa ja ohjattuja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Hankkeella on myös päivystävä puhelin. Kaikki työntekijät ovat miehiä. Toimintaa tukee Raha-automaattiyhdistys.

Väkivaltaa kohdistuu tilastojen mukaan erityisesti 15–35-vuotiaisiin miehiin. Mitä vakavammasta väkivallasta on kyse, sitä todennäköisemmin se kohdistuu mieheen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yli puolet suomalaisista miehistä on kokenut katuväkivaltaa, jonka tekijä on ennestään tuntematon. Lähisuhdeväkivallasta 30 prosenttia kohdistuu mieheen. Henkisen väkivallan, kuten nimittelyn ja vähättelyn, tunnistaminen on vaikeaa.

Seksuaalista väkivaltaa on tilastojen mukaan kokenut niin harva mies, että psykiatrinen sairaanhoitaja Jussi Pekkola arvelee miesten häpeän vuoksi vaikenevan asiasta.

– Seksuaalisen väkivallan ottaminen puheeksi miehen kanssa voi olla ammattilaisillekin vaikeaa.

Väkivalta saa uhrinsa tuntemaan pelkoa ja häpeää. Se voi oirehtia myös ahdistuksena, masennuksena ja univaikeuksina sekä parisuhde- ja itsetunto-ongelmina ja päihteiden väärinkäyttönä. Tapahtuneen vähättely ja kieltäminen voivat pahimmillaan johtaa eristäytymiseen ja itsetuhoisuuteen.

Kolme neljästä itsemurhan tehneestä on mies. Väkivalta saattaa lisätä myös skitsofreniaa ja persoonallisuushäiriöitä.

Miehillä on todettu vähemmän masennusta kuin naisilla, mutta Pekkolan mukaan miesten masennus saattaa olla alidiagnosoitu.

– Miehen masennuksen oireet voivat olla erilaiset kuin naisella. Esimerkiksi runsas päihteiden käyttö voi kieliä masennuksesta.

– Mies puhuu, kun saa siihen mahdollisuuden. Olemme pyrkineet madaltamaan kynnystä, sanoo hankekoordinaattori Tommi Sarlin.

Väkivaltaa kokeneiden miesten päivystyspuhelin 044 751 1340 vastaa ma-ke kello 9-12. Muina aikoina vastaajaan voi jättää viestin. Yhteyttä voi ottaa myös Miessakit.fi.:n kautta.