Varhaiskasvatuksen poliittinen lakko alkoi toistamiseen – ”Lopettakaa pienipalkkaisten palkansaajien polkeminen”

”Jokin tolkku pitää hallituksen toimiin saada”, toteaa Tampereella lakkoileva lastenhoitaja Kati Halonen.

Kuvateksti
Lakko sulkee osan päiväkodeista tiistaina ja keskiviikkona.
Kuva: Pia Hietamies

Tehy vastustaa poliittisella työtaistelulla hallituksen lakivalmistelua vientivetoisesta työmarkkinamallista ja muita hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä.

Varhaiskasvatuksen lakko kestää kaksi vuorokautta.

Lakko koskee Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Joensuun, Porin, Rovaniemen, Kauniaisten ja Vaasan kaupunkien sekä Mustasaaren kunnan kaikkia varhaiskasvatuksen yksiköitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Yksi lakossa oleva on tamperelainen lastenhoitaja Kati Halonen. Hän on ensimmäistä kertaa lakossa koko 30 vuotta kestäneen työuransa aikana.

Osallistun hyvällä mielellä, koska jokin tolkku hallituksen toimiin pitää saada. Hulluksi on mennyt ja aina vain hullummaksi menee. Varhaiskasvatus kärsii työvoimapulasta ja jaksamisen ongelmista, ja hallituksen aikeet eivät ongelmia korjaa.

Halosen mukaan lastenhoitajan työn vaativuus on vuosien varrella lisääntynyt, eikä palkka vastaa työn vaativuutta. 

Lapset tarvitsevat enemmän tukea kuin aiemmin, emmekä pysty resurssien puutteessa vastaamaan kaikkien tarpeisiin riittävän hyvin.

Henkilöstön vaihtuvuus on suuri, koska nuoret vaka-opettajat ja lastenhoitajat eivät jaksa tätä työtä.

halonen on 53-vuotias ja miettii, miten hän jaksaa työssä eläkeikään asti. 

Työuria pitäisi pidentää, mutta hallituksen suunnitelmat lakkauttaa esimerkiksi vuorotteluvapaa ja aikuiskoulutustuki vievät mahdollisuuden irtautua työstä. Veikkaan, että eläkkeelle päästyä ei enää jaksa tehdä työtä.

Halosella on hallitukselle selvä viesti. 

Lopettakaa pienipalkkaisten palkansaajien polkeminen. Olette viemässä senkin vähän, mitä meillä on. Teiltä puuttuu kokonaisnäkemys siitä, mitä aikeenne tekevät ihmisten hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Vientivetoinen malli ei nosta lastenhoitajien palkkoja.

LAKKO päättyy huomenna keskiviikkona 14.2.2024 klo 23.59. Viranhaltijat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle. Lakosta kertovassa tiedotteessa Tehy kertoi, että se on edelleen valmis neuvottelemaan hallituksen, työnantajaleirin ja palkansaajaosapuolten kanssa vaihtoehdoista uudeksi työmarkkinamalliksi.

Edellisen kerran Tehy vastusti vientivetoisen palkkamallin kirjaamista lakiin poliittisella lakolla pääkaupunkiseudun kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä 31.1.2024–1.2.2024.