Varhaiskasvatuksen tehyläiset kahden päivän lakkoon pääkaupunkiseudulla – "Meille ei käy, että miesvaltaiset vientialat sanelevat hoitajien palkankorotukset"

Tehy vastustaa poliittisella työtaistelulla hallituksen lakivalmistelua vientivetoisesta työmarkkinamallista. Tehyn mukaan malli jättää hoitajat ikuiseen palkkakuoppaan.

Kuvateksti
Tehyläiset osallistuivat hallitusohjelmaa vastustavaan STTK:n mielenosoitukseen marraskuun 18. päivä 2023.
Kuva: STTK

Tehy on päättänyt kahden vuorokauden lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa.

Työnseisaus koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaikkia varhaiskasvatuksen yksiköitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Lakko alkaa keskiviikkona 31.1.2024 klo 06.00 ja päättyy 1.2.2024 klo 21.00. Viranhaltijat on rajattu ulkopuolelle.

Tehyn valtuusto oli yksimielinen poliittisten työtaisteluiden tarpeesta. Sen mielestä hallitusohjelman kirjaukset uhkaavat tehyläisten oikeuksia, sopimusvapautta ja asemaa.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan hoitajat jäävät ikuiseen palkkakuoppaan, jos vientivetoinen palkkamalli ja sovittelijan toiminnan rajoitus kirjataan lakiin.

"Meille ei kerta kaikkiaan käy, että miesvaltaiset vientialat sanelevat jatkossa hoitajien palkankorotusten tason ja palkkatasa-arvon tavoite haudataan."

Hallituksen toimien seuraukset vaarantavat myös hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä toimintoja.

"Sote-ala ja varhaiskasvatus kärsivät vakavasta henkilöstöpulasta ja kuormituksesta. Hallitus pahentaa omilla päätöksillään tilannetta entisestään."

Tehy vetoaa edelleen työnantajaleiriin, palkansaajaosapuoliin ja hallitukseen, että työmarkkinamallista neuvoteltaisiin.

Uuden työmarkkinamallin tarve on Tehyn mukaan kiistatta tunnistettu, mutta mallin on mahdollistettava myös linjasta poikkeavia ratkaisuja, kun niille on painava peruste.

Perusteita voisivat olla esimerkiksi alan työvoimapula, palkkatasa-arvon edistäminen, palkkausjärjestelmän kehittäminen tai muu alakohtainen merkittävä syy.

Myös juridinen tarkastelu edellyttää neuvottelua ja sopimista uudesta työmarkkinamallista.

Lailla säätäminen vientivetoisesta työmarkkinamallista ja sovittelijan toiminnan rajaamisesta on Tehyn mukaan useiden Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaista.

"Aikooko Suomi tosiaan aiempana EU:n mallioppilaana ja arvostettuna toimijana maailmalla nyt hylätä ison osan sitoumuksistaan länsimaisena demokratiana ja Euroopan unionin jäsenenä?"