Yhteistoiminta ei toteudu kaikilla hyvinvointialueilla – kokouksia perutaan ja materiaalit tulevat viime tingassa

Tehyn neuvottelupäällikkö Riikka Rapinojan mukaan yhteistoimintalaki edellyttää aitoa vuoropuhelua henkilöstön kanssa.

Kuvateksti
Henkilöstöedustajien pitää yhteistoiminnassa pystyä vaikuttamaan asioihin niiden valmisteluvaiheessa.
Kuva: iStock

Tehyn henkilöstönedustajat Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä eivät pysty riittävästi vaikuttamaan asioihin valmisteluvaiheessa, koska työnantaja ei noudata yhteistoimintamenettelyä. 

Kanta-Hämeessä työnantaja peruu yhteistoimintaelimen kokouksia asioiden valmisteluvaiheessa. Henkilöstönedustajat eivät voi vaikuttaa siihen, mihin suuntaan asiat etenevät. 

"En koe pystyväni edustamaan tehyläisiä kunnolla, kun en tiedä, mitä asioita valmistellaan enkä pääse vaikuttamaan valmisteluun", luottamusmies Kristiina Halonen sanoo. 

Halonen pohtii myös sitä, ehditäänkö asiat käsitellä kunnolla ennen vuodenvaihdetta, jolloin hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. 

Projektipäällikkö Matti Korkala Kanta-Hämeen hyvinvointialueelta ei näe yhteistoimintalain toteutumisessa ongelmaa. 

Päijät-Hämeessä työnantaja toimittaa laajat taustamateriaalit niin viime tingassa, että henkilöstöedustajat eivät ehdi perehtyä niihin kunnolla. 

"Asioita on mahdoton kommentoida, kun materiaalin saa joko kokouspäivänä tai edellisenä päivänä. Joskus materiaali on tullut vasta kokouksen jälkeen", luottamusmies Tommi Liljeström sanoo.

Henkilöstöjohtaja Erja Saari Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta myöntää, että yksittäisissä tilanteissa materiaalien toimittaminen on viipynyt.

"Kyse on ollut esimerkiksi tilanteesta, jossa asia on ollut vielä valmistelussa. Valmistelussa yhteistoiminta on kuitenkin ollut mielestäni laajaa." 

Tehyn neuvottelupäällikkö Riikka Rapinojan mukaan työnantajien toiminta ei ole kuntia ja hyvinvointialueita koskevan yhteistoimintalain mukaista.

Rapinojan mukaan laki edellyttää vuoropuhelua henkilöstön kanssa.

"Kyse on työnantajan sanelusta, jos henkilöstöedustajat eivät todellisuudessa pysty vaikuttamaan valmisteluvaiheessa siihen, miten asiat etenevät." 

"Yhteistoimintaelin ei ole mikään kumileimasin."