Yksityinen sote-ala on työtapaturmien murheenkryyni – varsinkin väkivalta lisääntyi

Työtapaturmia sattui viime vuonna Suomessa ennätyksellisen vähän. Poikkeus on yksityinen sosiaali- ja terveysala.

Kuvateksti
Sosiaalihuollon laitospalveluiden tapaturmista huomattava osuus on lyöntejä, potkuja, puremia, repimisiä, puristamisia tai tönäisyjä. Kuva: iStock

Viime vuonna työtapaturmia sattui vähemmän kuin Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen historiassa on koskaan sattunut. Ikävänä piikkinä hyvässä kehityksessä näkyy yksityinen sote-ala. Siellä tapaturmat ovat lisääntyneet jo pitkään.

Tapaturmataajuus on korkea nimenomaan laitospalveluissa, asumispalveluissa ja palveluasumisessa.

Sosiaalihuollon laitospalveluiden tapaturmista huomattava osuus on lyöntejä, potkuja, puremia, repimisiä, puristamisia tai tönäisyjä. Tapaturmia sattui myös käsin tehtävissä nostoissa, liikkumisessa ja esineiden käsittelyssä.

Vaikuttiko korona? Tapaturmavakuutuskeskuksen analyysissa arvellaan, että omaisten vierailukielto vaikutti asukkaisiin. Tämä on voinut näkyä lisääntyneenä levottomuutena ja heijastua henkilöstön kuormitukseen.

”Potilasturvallisuuteen panostetaan, mutta ei työntekijääkään saa unohtaa. Työnantajalla on työsuojeluvelvoite”, sanoo työelämäasiantuntija Heli Kannisto Tehystä.

Kaikki lähtee työn riskien arvioinnista:

”Tilastot panevat miettimään, miten yksityisellä sote-alalla on panostettu työturvallisuusjohtamiseen. Löytyykö työpaikalta selkeät ohjeet väkivaltatilanteiden varalta? Minkälaiset turvajärjestelmät ovat? Onko henkilöstö koulutettu väkivaltatilanteiden varalta?”

Tapaturmavakuutuskeskuksen analyysi yksityisen sote-alan tapaturmista.

Lue lisää:

Tehyn asiantuntija: Perehdytyksen ja siirtoergonomian avulla tapaturmat saadaan vähenemään