5 asiaa, joita vakavasti sairastunut ei halua kuulla

Kuvateksti
Kuva: Pexels

1. Tiedän miten pahalta sinusta tuntuu

Tarkoituksesi on hyvä, mutta vastaanottaja voi kokea sanasi vähättelevinä. Totuus on, ettei kukaan voi tietää miltä toisesta ihmisestä tarkalleen ottaen tuntuu. Vakava sairaus tuo mukanaan ison kirjon tunteita, jotka vaihtelevat monesta syystä. Kokemus sairaudesta on yksilöllinen, joten edes saman sairauden kokenut ei välttämättä osaa sanoa, miltä toisesta ihmisestä kulloinkin tuntuu. Vaikealla hetkellä on parasta olla läsnä, halata tai kysyä, miltä sairastuneesta tuntuu.

 

2. Ota itseäsi niskasta kiinni

Tarkoituksesi on kovalla rakkaudella ja vähän turhautuneenakin kovistella sairastunutta. Ajattelet, että hänen olonsa helpottaa ajattelemalla tai tekemällä tietyt asiat paremmin. Sanat tulevat yleensä toiminnan ihmisen suusta, jolla ei ole omakohtaista kokemusta vakavasta sairastumisesta. Sanat syyllistävät sairastunutta ja kertovat, että yrittäminen on tähän asti ollut turhaa, eikä hän ole ollut mielestäsi riittävän hyvä tai normaali. Sen sijaan kannattaa kysyä, tarvitseeko sairastunut jossain apua ja tarjoutua tekemään tarvittavia asioita yhdessä.

 

3. Kyllä sinä pärjäät, kun olet noin vahva ihminen

Tarkoituksesi on tsempata ja valaa uskoa sairaudesta selviytymiseen. Mutta jokaiselle tulee elämässä eteen hetki, jolloin emme pärjää tai jaksa enää hetkeäkään. Siksi sairastuneen ei tarvitse jatkuvasti pärjätä ja olla vahva. Itse asiassa sanasi voivat tuntua torjuvilta, ikään kuin sanoisit vahvan ihmisen pärjäävän aina itse. Entä ne, jotka ovat kuolleet samaan sairauteen? Eivätkö he olleet tarpeeksi pärjääviä ja vahvoja, vakavasti sairastunut miettii helposti. Suurinta vahvuutta on osata myöntää olevansa myös heikko, herkkä ja tarvitsevansa ajoittain apua. Sairastuneelle olisi tärkeämpää tietää, että sinulta saa heikoissakin hetkissä tukea.

 

4. Et sitten ole pitänyt yhteyttä

Tarkoituksesi on vähän näpäyttää, aktivoida sairastunutta ja kertoa, että olisit halunnut kuulla hänen kuulumisiaan. Ajattelet sairastuneen oppivan olemaan sinuun yhteydessä useammin. Usein pelkästään sairauden hoitoon uppoaa niin paljon ajatuksia, voimavaroja ja aikaa, että yhteydenpito voi hyvistä tarkoitusperistä huolimatta jäädä vähäiseksi. On hienoa, että viestit haluavasi olla tekemisissä useammin. Kannattaisi vielä miettiä tapaa esittää asia hienovaraisemmin ja positiivisemmin. Joskus sairastunut tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka jaksavat välittää ja pitää yhteyttä häntä enemmän.

 

5. Asiat voisivat olla paljon huonommin

Näiden sanojen tarkoitus on lohduttaa, yrittää saada sairastunut näkemään tilanteensa positiivinen puoli tai lopettaa keskustelu aiheesta. Tämä lausahdus lohduttaa vakavasti sairastunutta parhaiten, jos hän sanoo sen itse. Muiden sanomana se herättää helposti ärtymystä. Mistä toinen ihminen tietää, miten hyvin tai huonosti sairastuneen ihmisen elämässä menee? Erityisesti voinnin vaihdellessa nopeasti ei auta pohtia sydän syrjällään, kuinka huonoksi se voi vielä mennä tai vaikkapa sitä, ettei sentään sairasta sodan keskellä. Mitä, jos pyytäisit sairastunutta kertomaan halutessaan lisää kokemuksistaan. Ärtymyksen sijasta voit erotessasi hänestä kuulla sanat: kiitos, että jaksoit kuunnella minua.

Mitä listaan voisi lisätä? Ole hyvä ja kirjoita asiallinen vinkkisi kommenttikenttään.

Lue myös: 5 asiaa, jotka on tärkeä kuulla sairastuttuaan vakavasti

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.