5 asiaa, jotka on tärkeä kuulla sairastuttuaan vakavasti

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

1. Keskity rauhassa itseesi

Sairastuessasi sinun tulisi keskittyä vain omaan hoitoosi. Tämä on juuri se hetki, jolloin saat olla itsekäs ja antaa tilaa kaikille tunteille. Siirrä sivuun kaikki turha arkirumban pyörittäminen, koska kaikki ylimääräinen stressi heikentää vointiasi. Tutustu kehoosi, mielesi mahdollisuuksiin ja sairautesi hoitoon perinpohjaisesti. Se maksaa itsensä takaisin myöhemmin, ja hoidon edetessä säästyt monelta turhalta vaivalta ja epäselvyydeltä. Ollessasi sairaalassa tai avohoidossa hoitajasi on helpottamassa sopeutumistasi uuteen elämäntilanteeseen sairauden kanssa. Hyvä hoitaja on kullan arvoinen, ja hänen kanssaan kannattaa keskustella itsehoidosta.

 

2. Et ole pelkkä sairautesi

Sinä et ole yhtä kuin sairautesi. Saamasi diagnoosi ei määritä ihmisarvoasi, vaikka siitä tulee osa elämää ja arkea. Vaatii hieman opettelua olla ”oma itsensä” vakavan sairauden kanssa. Se on sopimista itsensä ja hoitajan kanssa, kuinka paljon sairaus saa viedä mielestä ja arjesta tilaa. Jätä aina tilaa tärkeille henkilökohtaisille asioille, joita sairaus ei voi sinulta viedä. Älä siis aamun pimeimpinäkään tunteina lakkaa unelmoimasta. Kerro unelmistasi hoitajallesi, koska jaetut unelmat antavat sinulle voimaa pärjätä sairautesi kanssa.

 

3. Pelko on mielentila

Suuren ja tuntemattoman edessä saa pelottaa. Pelko on luonnollinen varoitussignaali. Sen tarkoitus on saada aistisi terävöitymään ja keskittymiskykysi valppaaksi. Kehon ja mielen ei kuitenkaan ole tarkoitus elää jatkuvassa hälytystilassa, koska pitkittyneet pelkotilat lisäävät muun muassa stressiä, kiputuntemuksia, ja hidastavat toipumistasi. Pelot kuuluvat vakavaan sairastumiseen, joten anna niiden tulla ja mennä rauhassa ohi elämänilon tieltä. Kerro peloistasi hoitajallesi. On helpompi etsiä pelkoja tyynnyttäviä vastauksia ja jännittää toimenpidettä tai tuloksia yhdessä hänen kanssaan.

 

4. Ole itsellesi armollinen

Vakava sairaus tuo tullessaan hyviä ja huonoja kokemuksia. Moni alkaa suorittaa sairauttaan läpi välttääkseen huonot kokemukset. Miksi keskittyisit kaikkeen siihen, mitä voit menettää sairautesi vuoksi? Erityisesti sairauden alussa on hyvä ottaa ihan rauhassa. Liiallinen yrittäminen voi pahentaa sairauden oireita. Et välttämättä kykene tekemään kaikkia asioita jatkossa, kuten aiemmin. Ole siis itsellesi armollinen, koska liian suuret odotukset tietävät isoja pettymyksiä. Pienistä hyvistä askelista sairautesi hoidossa taas on helppo olla iloinen ja onnellinen joka päivä. Muista nämä kokeneen hoitajan sanat: olet riittävän hyvä sellaisena kuin olet, ja mihin tällä hetkellä kykenet.

 

5. Ole kiitollinen

Vakavasta sairaudesta kuullessa on vaikea kokea kiitollisuutta. Ota siitä huolimatta vastaan nöyryys, jonka sairaus tuo tullessaan. Se on uusi supervoimasi nähdä maailma ja elämäsi uusin silmin. Opettele huomaamaan päivittäin jokin pieni hyvä asia tai kiitollisuuden aihe. Vakavan sairauden edetessä niistä kasvaa jonain päivänä jotain suurta. Kiitollisuus ja uteliaisuus elämääsi kohtaan antavat sinulle syyn nousta uuteen päivään, vaikka jonain aamuina haluaisit vain kadota maailmalta ikuisiksi ajoiksi lämpimän peiton syövereihin.

Mitä listaan voisi lisätä? Olisi mukava kuulla hyvä neuvo, jonka olet sairastuttuasi saanut hoitajalta tai kuulla vinkki omasta kokemuksestasi. Ole hyvä ja kirjoita oma vinkkisi kommenttikenttään.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.