Hoitajan työt tunkevat vapaa-ajalla mieleen

Kuvateksti
Kuva: Canva

Tiedetään, tiedetään. Työhyvinvointiin satsaaminen on hoitotyössä tärkeää, työt ja vapaa-aika on oltava balanssissa, palautuminen kohdillaan ja blaa blaa. Mitä tehdä, kun hoitajan työt tunkevat vapaa-ajalla mieleen ja uniin?

Silloin pitäisi keventää jostain päästä elämää ja stressata vähemmän. Sanoa, ettei jaksa kantaa yhdelle hoitajalle lykättyä mielikuormaa yksin. Avautua työnohjauksessa tai terapiassa. Helpommin sanottu kuin tehty.

Olen aika hyvin ehdollistanut aivoissani potilaskansioiden sulkeutumisen, kun työpaikan ulko-ovi naksahtaa takanani kiinni. Mutta. Sitten on työkaverina se tietty Mirja tai Matti, jonka sanat porautuivat työvuoroissa sieluun saakka. Mitä hän oikeasti tarkoitti tietyillä sanoilla ja ilmehdinnällä?

Työpaikan juttujen märehtiminen on loputon suo. Onneksi ajattelen putkiaivoilla. Siksi käyn pohdintapainia itsekseni aika harvoin. Ajattelen viileästi, että sairaalakompleksiin mahtuu mielipiteitä ja hoitajapersoonia. Jos tähän kuolen, niin seuraavan työvuoroni hoitaa paikalle hälytetty sijainen. Show must go on.

Silti. Voin miettiä kotona vessasta palattuani, että täytyy heti kirjata potilastietojärjestelmään virtsan tulo normaaliksi. Eipähän pääse Mirja huomauttelemaan huonoista kirjauksistani. Siis ollessani kotona. Yleensä huvitun, mutta pitäisikö sittenkin huolestua?

Saattohoito, lapsen kaltoinkohtelu, vakava itsemurhayritys, monisairas potilas tai hoitovirhe. Ne ovat asioita, joiden päästä karkottamiseen minulla ei ole vielä reseptiä. Olen toki kysynyt pomolta yötyökorvausta. Syystä, että olen miettinyt potilaan vaivaan unettomana ratkaisua. Päinvastaisista yrityksistäni huolimatta. Vastaus on ollut, ettei ole kuulemma tapana hoitajalle siitä maksaa.

Yöt ovat ajoittain hoitotyön vuoksi yhtä kohellusta. Milloin olet alasti raportilla tai huhuilet kadonnutta potilasta suuressa metsässä. Välillä tulee oltua hoitoneuvottelussa, jossa suunnitellaan päättömyyksiä. Unessa yritän herättää itseäni, koska tajuan unen läpikin, ettei tilanne voi olla todellinen. Painajaisunet hoitovirheistä ja väkivaltatilanteista ovat kokonaan oma lukunsa.

Täytyy sanoa, että opiskelijana ja hoitajauran alussa työasiat ja ihmiskohtalot pyörivät enemmän mielessä. Hoitajaiän varttuminen on tehnyt tehtävänsä. On oppinut lohduttamaan itseään. Enempää ei voi hoitajana tehdä, kun on parhaansa yrittänyt.

Keinovalikoimaakin on karttunut. Alan miettiä kauppalistaa potilastapauksen tunkiessa vapaa-ajalla väkisin mieleen. Koetan uppoutua hömppäleffan katsomiseen, musiikin kuunteluun tai lempiharrastuksiin. Kirjoittaa älypuhelimeen talteen töissä unohtamani asian. Seuraavassa työvuorossa voin sitten korjata tai hoitaa sen. Onhan näitä.

Haussa olisi sellainen katkaisin, jota painamalla saisi kaikki työasiat pois mielestä. Olisi myös mukava jakaa kokemuksia. Millä keinoin sinä siivoat hoitotyön mielestäsi vapaa-ajalla sille kuuluvaan paikkaan eli työpaikalle?

 

Lue myös: Hoitaja on varmaan vähän väsynyt

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Suosittelemme sinulle

Tehy
Julkaisupäivämäärä
15.3.2021
Tehy
Julkaisupäivämäärä
23.4.2021