Hoitoalalta voi löytää unelmien työpaikan

Kuvateksti
Kuva: Canva

Hoitoalalta voi löytää unelmien työpaikan helpommin kuin koskaan aiemmin. Tänä kesänä osa hoitoalan työpaikoista ei ole onnistunut rekrytoimaan hoitajia lainkaan. Monessa paikassa kesä hoidetaan järjestelemällä lyhyitä lomaputkia, tekemällä ylitöitä ja sinnittelemällä hoitajien venymisen varassa. Eletään hoitajapulan alkumaininkeja, joten työpaikoissa tulee olemaan valinnanvaraa.

Pelkästään iäkkäiden ympärivuorokautisiin yksiköihin, kotihoitoon ja palveluasumiseen tarvitaan vuoteen 2030 mennessä 30 000 työntekijää lisää. Näin arvioitiin hallituksen esityksessä eduskunnalle, kun henkilöstömitoituslakia sorvattiin.

Kevan ennusteen mukaan 30 prosenttia kaikista kuntien sairaanhoitajista ja vajaat 40 prosenttia lähihoitajista eläköityy vuoteen 2030 mennessä. Urakehityksen näkökulmasta katsottuna eläkkeelle jää myös paljon esihenkilöitä. Käytännön hoitotyötä ja etenemismahdollisuuksia hoitoalalla siis riittää.

Edellä mainittu tarkoittaa, että hoitajien markkinat ovat alkaneet. Hoitajana kannattaa hakeutua sellaiseen unelmien hoitoalan työpaikkaan, jossa työnkuva ja työilmapiiri ovat kunnossa. Vähintä, mitä voi tehdä heti, on tarkastaa riittävät työsuhde-edut ja työssäjaksamisen tuki omalta työnantajalta. Jollei meno miellytä, on syytä neuvotella lisää tai nostaa kytkintä.

Työnantajan vastuulla on luoda työpaikalle riittävä veto- ja pitovoima. Yhdessä hoitajien kanssa neuvotellen luodaan sellaiset työolosuhteet, joissa hoitajat viihtyvät. Hyvä kello kuuluu hoitoalan työpaikasta kauas, huono vielä kauemmas. Siksi hoitajien työssäjaksamista ja kuormitusta on viisasta mitata muillakin tavoin kuin taloudellisin mittarein ja sairauspoissaololukuihin tuijottamalla.

Olen saanut kritiikkiä puhuessani hoitoalalla unelmien työpaikkaan hakeutumisesta. On sanottu, ettei sellaista työpaikkaa löydy sote-alalta. Vastaukseni on, että silloin kannattaa jäädä omaan työpaikkaan tai tehdä jotain aivan muuta.

Sitä virhettä ei kannata tehdä, että jää voivottelemaan tai haukkumaan vuodesta toiseen kamalaa hoitoalaa työpaikalleen. Se kuormittaa turhaan hoitajakollegoita. Moni hoitajana työskentelevä kun tykkää omasta työpaikastaan ja kokee olevansa hyvässä hommassa. Kehitettävä silti löytyy jokaisen työstä, eivätkä rekrytointiongelmat ja hoitajapula toki ole hoitajien tai työnantajan toivelistalla olevia juttuja.

Jotkut hoitajista ovat kritisoineet, ettei varsinkaan pienillä paikkakunnilla ole hoitajapulaa. Ei välttämättä olekaan vielä, vaikka viime vuoden ammattibarometri osoittaa toisenlaista kehitystä. Vuonna 2019 sote-alalla jäi palkkaamatta lähes 24 000 työntekijää saatavuusongelmien vuoksi, selviää puolestaan viime vuonna valmistuneesta TEM-analyysistä.

Joskus unelmien toteuttaminen vaatii irtiottoa totutusta hoitotyöstä ja työpaikasta. Siihen uskomista, että elämä kantaa muuallakin, kun omalla paikkakunnalla. Toki ymmärrän heitäkin jotka sanovat, ettei työn perässä muuttaminen erityisesti perheelliselle ole kaikkein helpoin ratkaisu.

Olen paljon kirjoittanut alaa vaihtaneista hoitajista. Mutta. On niitäkin, jotka ovat vaihtaneet toiselta alalta hoitoalaan. Heistä moni on tyytyväinen työhönsä hoitajana.
He ovat tyytyväisiä vaikkapa siihen, etteivät asiakkaat ole jatkuvasti juovuksissa. Siihen, ettei tarvitse tehdä enää yhtään nollatuntisopimusta. Tai siihen, että he saavat tehdä aidosti merkityksellistä ja ihmisläheistä työtä. Moni heistä kokee unelmansa toteutuneen työllistyessään suoraan hoitoalan koulutuksesta varmaan työpaikkaan.

Unelmien työpaikan voi siis löytää hoitoalalta, vaikka se ei ole kaikkia varten. Nyt siihen on paremmat mahdollisuudet kuin pitkään aikaan. Siksi rohkaisen sinua toteuttamaan rohkeasti unelmasi.

 

Lue myös: Hoitajan unelmat eivät ole isoja

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.