Ilmainen verkkoyhteys on ihmisoikeus

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Tämä teksti syntyi Starbucksin sohvalla, jossa asia putkahti mieleeni. Katselin vieressäni istuvia nomadeja. Heidän elämäntapansa on matkustaa ympäri maailmaa ja tehdä työt etänä. He ovat eri alojen freelancereita, kielenkääntäjiä, koodaajia, toimittajia ja youtubetähtiä. Heidän kotinsa on siellä, missä tarjottu WiFi-yhteys yhdistyy automaattisesti mobiililaitteeseen. Se tarkoittaa, että heidän kaikkien asioiden hoito on onnistuttava lähes yksinomaan etänä.

Heidän kannatti tulla Suomeen. Viestintäviraston mukaan Suomessa kuluttajalla ja yrityksellä on oikeus saada moitteettomasti toimiva puhelinliittymä ja 2 Mbit/s laajakaistaliittymä kotiinsa tai yrityksen sijaintipaikkaan. Se vaaditaan, jotta palveluita voidaan siirtää kiihtyvällä tahdilla verkkoon. Verotoimisto, Kela, työvoimatoimisto ja pankki suorastaan tyrkyttävät asiakkailleen nettiasiointia.

Verkosta ostetaan Suomessa niin paljon tavaraa, että kivijalkaliikkeet ja tavaratalot menevät konkurssiin. Samalla ammatteja katoaa bittiavaruuteen, kuten matkavirkailijoita. En edes muista koska olisin viimeksi ostanut matkaliput matkatoimistosta.

Nykyisin myös TV:n katsominen, radion kuuntelu ja kirjojen lukeminen ovat siirtyneet nettiin. Sosiaalinen media taas helpottaa ja nopeuttaa yhteydenpitoa läheisiin ja helpottaa ikävää. Ei ole väliä, onko paljon liikkuva nomadi, kotiin teljetty vanhus vai onko muusta syystä kaukaa kotoa. Tästä syystä ilmaisen nettiyhteyden pitäisi olla yksi ihmisten perusoikeuksista. Mitä sairaammasta tai syrjäytyneemmästä ihmisestä on kyse, sitä enemmän tarvetta ja hyötyä on ilmaisesta verkkoyhteydestä.

Okei, ei verkkoyhteys takaa puhdasta vettä tai sähköä. Niiden tuottamisessa tosin vesi- ja sähköyhtiö tuskin tulisivat toimeen ilman toimivaa nettiyhteyttä. Välillisesti olemme siis riippuvaisia verkkoyhteydestä joka tapauksessa.

Moitteeton verkkoyhteys koskee myös toimivaa terveyden hoitoa, mikä sekin on yksi ihmisen perusoikeuksista. Perusterveysongelmat voi testata itse, tehdä ajanvarauksen vastaanotolle ja tarkastaa reseptinsä omakannan kautta netissä. Terveydenhuollossa osa ikääntyneiden kotikäynneistä hoituu jo näyttöpäätteen kautta ja mielenterveysongelmaisia ohjataan käyttämään nettiterapiaa.

Uudelle tasolle asian ovat vienyt biohakkerointi eli kehon ja mielen tekninen mittaaminen. Yhä useamman ranteessa kiiltelee ultrakevyt ja roisketiivis älyranneke. Se mittaa muun muassa käyttäjänsä aktiivisuutta, unenlaatua ja UV-säteille altistumista. Näin teknologian ja etäyhteyden avulla saadaan tietoa siitä, mitä kehossa ja mielessä tapahtuu.

Älyranneke vilahtaa myös useimman vieressäni istuvan nomadin ranteessa heidän tilatessaan tuplamokkaespressojaan. Ehkä ranneke näytti, että nyt on optimaalinen aika tankata kahvia kehoon. Siten hetken kuluttua alkava etävastaanottoaika oman maan terveydenhuollon avohoidon hoitajan kanssa onnistuu optimaalisella energialla. Ilmainen toimiva verkkoyhteys olisi tehnyt siitäkin käynnistä helpompaa ja tasa-arvoista jokaiselle.
 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.