Kokenut hoitaja on terveydenhuollon sydän, sielu ja selkäranka

Kokeneet hoitajat ovat terveydenhuollon sydän, sielu ja selkäranka. Heidän työnsä merkitys on tärkeä potilaille, kollegoille, työnantajalle – ja koko yhteiskunnalle.

Kuva: Istock

Kokeneella hoitajalla on vuosien kerryttämää ammattitaitoa ja asiantuntemusta. Parhaimmillaan he ovat työpaikalla niin tärkeä resurssi, että heitä on vaikea korvata. 

Kokemus näkyy varmuutena hoitotilanteissa potilaille ja heidän läheisilleen. Laaja-alainen ammatillinen osaaminen kun antaa hoitajalle kyvyn tunnistaa potilaasta hienovaraisia merkkejä, arvioida nopeasti niiden merkitystä kokonaisvoinnille ja reagoida niihin tehokkaasti.

kokeneilla hoitajilla on sellaista hiljaista tietoa, jota ei voi missään opiskella. Siksi ihailen heitä ja kerron sen mielelläni myös ääneen. Toivoisin, että heitä kuunneltaisiin sote-alan työpaikoilla herkemmällä korvalla. Heidän näkemyksensä ja kokemuksensa auttavat kehittämään potilastyöhön parempia käytäntöjä ja innovatiivisia ratkaisuja. 

Hoitotyön konkarit ovat luottotyökavereita, joiden tietotaitoon turvaudun, kun itsellä on keikkasairaanhoitajana mennä sormi suuhun. Erityisesti kriisi- ja kiiretilanteissa he ovat mestareita hoitotyön hallinnassa, mikä voi olla kriittinen taito. 

Tehokkuus ei aina tarkoita hoitotyössä nopeaa toimintaa. Kokemus antaa varmuutta myös pysähtyä, odottaa ja rytmittää hoitotyötä juuri oikeissa hetkissä. Tässä onnistuminen voi tarkoittaa jopa hengenvaarallisen tilanteen välttämistä ja potilaan toipumisen nopeutumista.

Toki tunnistan tilanteita, joissa kaikki hiljainen konkaritieto ei ole aina ollut parasta mahdollista tietoa. Joskus konkarihoitajan asenteessakin on toivomisen varaa, eikä työhön leipääntyminenkään ole osalle heistä vieras asia. Valtaosa kokeneista kollegoistani on kuitenkin huipputyyppejä, joita ajattelen erityisellä lämmöllä.

Harvoin osaamme ajatella laajemmin, miten syväosaamisella pyöritetään, sujuvoitetaan ja tehostetaan terveyspalvelujen arkea ja potilaiden lakisääteistä hyvää hoitoa. Kun itse tuhtaan ja treenaan uudessa hoitotyön tilanteessa yhden potilaani kanssa, konkari on hoitanut samassa ajassa jo kolme vastaavaa potilasta.

Minulla on yksi harras pyyntö sote-alan johtoportaalle: pitäkää kokeneista ja osaavista hoitajistanne erityisen hyvää huolta. Heihin satsaaminen maksaa itsensä takaisin moninverroin. He kun ovat ruohonjuuritasolla ne terveysalan kulmakivet ja mielipidevaikuttajat, joihin sote-uudistuksen onnistuminen lopulta nojaa. 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.