Koulutus ei vaaleissa voita

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Yksikään hallituspuolue ei halunnut viime vaalihumussa leikata koulutuksesta. Opiskelijat ja poliitikot poseerasivat kuvissa Koulutuksesta ei leikata -kylttien kanssa. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Koulutuksesta leikattiin. Niin leikkasivat puolueet myös edellisellä vaalikaudella. Ja silti jokainen poliitikko hokee koulutuksen olevan tärkeää.

Opettajana ja kouluttajana voin sanoa, ettei korkealaatuista opetusta tai koulutusta synny ilman rahaa. Se vaan on niin, että fiksujen nuorten tulevaisuus, maailman huippuluokkaa olevat PISA-tulokset ja osaavien sairaanhoitajien koulutus maksavat.

Joku vääräleuka ehti tokaista, että koulutuksesta leikataan, jotta kansa tyhmenisi. Äänestäjiä on sillä tavoin entistä helpompi johdatella uskomaan poliitikkojen puheita. Noh, ei kai nyt sentään.

Oikeasti, laadukas koulutus on – hyvän terveydenhuollon ohella – sivistysvaltion tärkeimpiä tehtäviä. Sote-solmusta on vielä vaikea sanoa, mitä se auetessaan aiheuttaa suomalaiselle terveydenhuollolle. Suomalainen koulutus sen sijaan on niittänyt maailmalla ihastusta ja siitä on muodostunut myös pienimuotoinen vientituote. 

Miksei laadukkaan koulutuksen vientiin, kuten opetuspeleihin ja huippuopettajien metodiopetukseen ole pistetty riittävästi kansallisia resursseja? Siis siinä määrin, että viennistä saatavilla rahoilla saataisiin peruskoulu, ammattikoulutus, korkeakoulutus ja yliopistotutkimus pyörimään.

On kummallista, että näinkin koulutettu kansa antaa kolutusleikkausten vain tapahtua. Kymmenen vuoden päästä ihmetellään, miten Suomen maine koulutuksen mallimaana romahti 2010-luvulla. Mutta ketä koulutuksen puolestapuhuja sitten äänestäisi? Siinäpä pulma.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.