Kuva: Pixabay

Kun palkka kerrankin riittäisi elämiseen

Tämä on aika monen hoitaja hiljainen huokaus jo pari viikkoa ennen palkkapäivää. Raha ei tee onnelliseksi -lässytys saa silloin veren kiehumaan. Pelkästään sanonnan hokeminen joulun lähestyessä rahapulasta stressaavalle ihmiselle tekee onnettomaksi. Matalapalkka-alalla työskentely on jatkuvaa huolta arjesta selviytymisestä. Siltä tuntuva palkankorotus hoitajan vapauttaisi.

Riittävä tulo parantaisi merkittävästi elämän laatua. Se toisi elämään perusturvan, pelivaraa ja vähentäisi stressiä arkisista asioista. Itseään ja läheisiään voisi hoitaa rankan työn vastapainoksi paremmin ja syödä terveellisemmin. Auton tai pesukoneen hajotessa käyttökelvottamaksi voisi astella kauppaan ja valita tilalle uuden.

Ihmissuhteet paranisivat, kun ei tarvitsisi vipata tutuilta tai keksiä tekosyitä, miksi ei ”huvita” lähteä ystävän kanssa ulos syömään. Parisuhteessakaan ei tarvitsisi riidellä rahan riittämättömyydestä. On myös merkittävä ero, joutuuko sanomaan lapsille kaupassa, että tuohon meillä ei ole varaa vai tuota me ei osteta. Riittävä palkka lisäisi niin arjessa kuin juhlassa itsevarmuutta, itseluottamusta ja valinnanvapautta.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Silläkään ei ole väliä, miten monta euroa enemmän hoitajan tulisi tienata. Merkitystä on sillä, miten paljon yhdellä eurolla voi ostaa. Kysymys on siis ostovoimasta ja siitä, että peruskulujen jälkeen jäisi rahaa elämiseen. Esimerkiksi kädestä suuhun eläminen ja vanheneminen ovat pelottavia kokemuksia. Ajatus siitä, ettei vanhuuden varalle tai perinnöksi jää säästöön mitään.

Olisi ihmeellistä huomata jonain päivänä unohtaneensa palkkapäivän. Sellaista kokemusta hoitajan palkalla eläminen ei tarjoa. Siksi on oltava näennäisen reipas. Keksittävä lohduttavia mantroja, kuten et saa täältä mukaasi maallista mammonaa. Matalapalkkaisen on opetettava läheisetkin uskomaan sanontoihin, kuten ennemmin köyhä ja onnellinen kuin rikas ja onneton.

Lisää palkkaa ei ole tammikuussa työnantajien puolelta tarjolla, joten se on porukalla heiltä neuvoteltava. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen sanoja mukaillen, hoitajat tarvitsevat selkeät palkankorotukset, kompensaation lomarahan menetykselle ja oman sopimuksen.

Kyse ei ole hoitajien ahneudesta, vaan hoitotyön arvostuksesta ja siitä, että palkka kerrankin riittäisi elämiseen.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Anni kuva

Hoitaja voi miettiä, miten rahansa käyttää. Jotain on vialla, jos jatkuvasti joutuu vippaamaan kavereilta tai sanomaan lapsille, ettei ole varaa ruokaan (muun ostamatta jättämistähän ei tarvitse perustella).
Hoitajat toki ansaitsisivat saada enemmän palkkaa tärkeästä työstään. Pienemmälläkin palkalla (usko tai älä, joku todella saa vielä vähemmän rahaa) silti tulee toimeen, saa ruokaa, kohtuullista huvitusta ja korjattua vanhaa autoaan.

Käyttäjän Hannele kuva

Kyllä itse hoitajana olen blogistin kannalla. Hoitotyöstä tulisi ansaita enemmän rahaa. Ei ehkä sitten yhtä paljon kuin lääkäreiden, mutta enemmän kuin nyt.

Itseäkin on mietityttänyt lähteä tekemään jotain helpompaa ja stressaamattomampaa samalla 2000e kuukausipalkalla.

Olisi myös tosiaan hauskaa olla murehtimatta saako pankista haluamaansa lainaa, joutuuko aina ohittamaan vähäosaisemmat kulkijat niin ettei voi heille lanttiaan antaa kun on itselläkin tiukassa, kaupassa minkä hintaista maito tai vihannekset on tai pystyykö lähtemään junalla mummolaan juuri tänä viikonloppuna noin esimerkiksi..

Kyse ei aina todellakaan ole musta-valkoisesti siitä miten rahansa käyttää. Moni osaa käyttää rahaa oikein ja hallitusti. Ja aina voi itseään haastaa kouluttautumalla. Mutta mielestäni tämä koulutus riittää minulle mutta palkka ei vastaa työnkuvaa. Se harmittaa. Ja se ettei voi tehdä niin kuin huvittaa silloin kun huvittaa edes pikkuisella suunnitelmallisuudella.

Käyttäjän Hoitaja kuva

Nimenomaan kyse on siitä, että sairaanhoitajan palkka ei vastaa työn vaativuutta. Tässä ollaan vastuussa ihmiselämistä ja ihmisarvosta, joka ikinen päivä aivan perimmäisten asioiden äärellä, fyysisesti ja psyykkisesti raskaassa, vastuullisessa työssä jossa pilkkuvirhe voi koitua kohtaloksi. Ja silti joutuu melkein anteeksi pyytelemään, että kun olen nyt tämmöinen kuluerä täällä palkkaa saamassa, anteeksi että olen olemassa. Pistää vihaksi 😡

Käyttäjän Hoitaja  kuva

Mitä jos vain kaikki sanoisi että irtisanoutuu jos ei palkka nouse? Ruotsalaiset hoitajat tyrmistyivät kun kerroin että Suomessa ei ole hoitajilla jokavuotista palkkaneuvottelua esimiehen kanssa kuten täällä. Suomalaiset ovat liian kilttejä.

Käyttäjän hoitajana kohta 40v kuva

Ihmetyttää kun aina puhutaan säästöistä ja pomoja palkataan koko ajan lisää, Pomot tekevät ulkomaanmatkoja/ risteilyjä jatkuvasti , mistä ne rahat tulee? Potilastyöstä säästetään ja ilmoitetaan ettei ole rahaa, tulosta mitataan taulukoilla ja kuinka monta potilasta olet ehtinyt hoitaa päivän aikana, ei mittaria sille onko hoito ollut laadukasta ja onko potilas kokenut tulleensa kuulluksi ( psykiatria) ym.
Pomoja on hirveä määrä ja kaikenmaailman kordinaattoreita joiden tehtävä on laittaa netin kautta kyselyjä jotka sitten aristoidaan.

Käyttäjän make kuva

Nostetaan vaan palkkoja kaikilla matalapalkka aloilla ja oho mites kävikään... samalla yrittäjät ja yritykset joutuivat taas hintoja nostamaan ja tilanne pysyi ennallaan eli ei rahat riitä! Onko se liian vaikea ammattiyhdistysten tajuta missä se vika on? Mm ahneet ammattiyhdistykset vois ruveta hiillostamaan esim alv veron rajua laskemista.
Esim viisaa viroilesetkin huomasivat että maassa väheni verotulot kun erästä veroa nostivat mutta tajusivat sitä laskea takaisin... Voisittekin tehyssä näyttää mallia ja ruveta pienentämään työnantajien kustannuksia sekä alv rosenttia niin saadaan raha liikkumaan ja jokkaiselle tulis isompi siivu... Kerätkäää kaikki AY liikkeet yhteen ja olkaam viisaita elkee ahneita... Kuten alussa kommentoin NOSTETAAN PALKKOJA NIIN KUSTANNUKSET NOUSEE ja kukaan ei saa enenpää paitsi Sipilä ja pellet... ;) Terveisin pien yrittäjä joka ei koskaan pääse lähihoitajankaan palkoille vaan silti pärjää kun kattoo mihin rahansa työntää...

Mainos
Mainos