Kun palkka kerrankin riittäisi elämiseen

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Tämä on aika monen hoitaja hiljainen huokaus jo pari viikkoa ennen palkkapäivää. Raha ei tee onnelliseksi -lässytys saa silloin veren kiehumaan. Pelkästään sanonnan hokeminen joulun lähestyessä rahapulasta stressaavalle ihmiselle tekee onnettomaksi. Matalapalkka-alalla työskentely on jatkuvaa huolta arjesta selviytymisestä. Siltä tuntuva palkankorotus hoitajan vapauttaisi.

Riittävä tulo parantaisi merkittävästi elämän laatua. Se toisi elämään perusturvan, pelivaraa ja vähentäisi stressiä arkisista asioista. Itseään ja läheisiään voisi hoitaa rankan työn vastapainoksi paremmin ja syödä terveellisemmin. Auton tai pesukoneen hajotessa käyttökelvottamaksi voisi astella kauppaan ja valita tilalle uuden.

Ihmissuhteet paranisivat, kun ei tarvitsisi vipata tutuilta tai keksiä tekosyitä, miksi ei ”huvita” lähteä ystävän kanssa ulos syömään. Parisuhteessakaan ei tarvitsisi riidellä rahan riittämättömyydestä. On myös merkittävä ero, joutuuko sanomaan lapsille kaupassa, että tuohon meillä ei ole varaa vai tuota me ei osteta. Riittävä palkka lisäisi niin arjessa kuin juhlassa itsevarmuutta, itseluottamusta ja valinnanvapautta.

Silläkään ei ole väliä, miten monta euroa enemmän hoitajan tulisi tienata. Merkitystä on sillä, miten paljon yhdellä eurolla voi ostaa. Kysymys on siis ostovoimasta ja siitä, että peruskulujen jälkeen jäisi rahaa elämiseen. Esimerkiksi kädestä suuhun eläminen ja vanheneminen ovat pelottavia kokemuksia. Ajatus siitä, ettei vanhuuden varalle tai perinnöksi jää säästöön mitään.

Olisi ihmeellistä huomata jonain päivänä unohtaneensa palkkapäivän. Sellaista kokemusta hoitajan palkalla eläminen ei tarjoa. Siksi on oltava näennäisen reipas. Keksittävä lohduttavia mantroja, kuten et saa täältä mukaasi maallista mammonaa. Matalapalkkaisen on opetettava läheisetkin uskomaan sanontoihin, kuten ennemmin köyhä ja onnellinen kuin rikas ja onneton.

Lisää palkkaa ei ole tammikuussa työnantajien puolelta tarjolla, joten se on porukalla heiltä neuvoteltava. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen sanoja mukaillen, hoitajat tarvitsevat selkeät palkankorotukset, kompensaation lomarahan menetykselle ja oman sopimuksen.

Kyse ei ole hoitajien ahneudesta, vaan hoitotyön arvostuksesta ja siitä, että palkka kerrankin riittäisi elämiseen.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.