Mistä tässä on mielestäsi kyse?

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Se vaivaa ainakin ajoittain noin puolta miljoonaa kaikenikäistä suomalaista. Kyseessä on erityisesti varakkaissa maissa jylläävä vakava epidemia, joka näyttää tiukentavan otettaan. Siihen voidaan vaikuttaa yhteiskunnallisilla toimilla, kuten poliittisella päätöksenteolla, kolmannen sektorin toiminnalla ja henkilökohtaisilla päätöksillä.

Se suurentaa kolmanneksella sydänoireiden riskiä, kuten sydänkohtauksia ja rasitusrintakipua. Tavallista yleisimpiä ovat myös aivoverenkiertohäiriöt, kuten aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Lisäksi se on yhdistetty Alzheimerin tautiin ja riskiin sairastua dementiaan.

Tila lisää merkittävästi ennenaikaisen kuoleman riskiä sekä psyykkisten että fyysisten vaikutustensa vuoksi. Se vaikuttaa muun muassa merkittävästi fyysiseen terveydentilaan ja lisää joidenkin tutkimusten mukaan ylipainoa enemmän kuolemanriskiä. Tarkemmin tarkasteltuna siihen liittyvät riskit voivat selittyä tupakoinnilla, lihavuudella ja erilaisilla liitännäissairauksilla.

Tila liittyy usein myös ahdistukseen, masennukseen ja moneen muuhun mielenterveyden häiriöön, ja niiden oireiden vaikeutumiseen. Sen taustalla voi olla alhainen taloudellinen ja sosiaalinen asema, mutta ei aina. Tätä löytyy kuitenkin erityisesti yhteiskunnan huono-osaisimpien ja köyhimpien joukosta.

Tästä on kirjoitettu paljon julkisuudessa, mutta keskustelua sävyttää edelleen kokemus häpeästä, huonovointisuudesta ja näkymättömyydestä. On tyypillistä, että juhlapyhät, kuten joulu, voimistavat koettua tilaa. Siksi tilasta on joskus vaikea puhua – ja vielä vaikeampi sellaista aidosti ymmärtää – jollei ole sitä kokenut.

Se aiheuttaa monille stressiä ja inhimillistä kärsimystä. Se voi laukaista kierteen, johon voi kietoutua esimerkiksi työttömyys ja liiallinen päihteiden käyttö. Pidempään jatkuessa koettu stressi vähentää vastustuskykyä, ja heikentää pysyvästi ihmisen terveyttä ja hyvinvointia.

Tilanne voi merkittävästi parantua ihmisen löytäessä samasta tilasta kärsivän toisen ihmisen. Myös toistuvat ystävälliset, aidosti välittävät ja lämminhenkiset kohtaamiset voivat viedä oireet mennessään. Tilaan ei ole suoranaista hoitoa, eikä sen parantamiseen periaatteessa tarvita ammatillista apua.

Kaikesta huolimatta tästä kärsivät ihmiset hakeutuvat muita useammin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tilan parantaminen kohentaisi merkittävällä tavalla kansantaloutta ja kansanterveyttä. Mistä on mielestäsi kyse ja mitä asialle voisi tehdä?

Lue myös Joulustressiä pukkaa!?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä