Sairaalan sairaat makuusalit

Kuvateksti
kuva: StockSnap

Monissa sairaaloissa on kahden tai useamman potilaan huoneita. Pahimmillaan ihmisiä hoidetaan vielä Keskiaikaisissa kuuden hengen makuusaleissa.

On vaikea keksiä hyvää syytä monen sairaan sullomiseksi samaan huoneeseen. Huonoja puolia on monia.

Käsi sydämelle ja ylös, kuka haluaa vieruskaverin sairaalassa.

Huonekaveri kuulee kaikki huoneessa käydyt sairauteen liittyvät, henkilökohtaiset ja intiimitkin keskustelut.

Öisin joku vaikeroi, tuskailee, kuorsaa tai ramppaa vessassa. Yksi huonekaveri on millimetrin tarkka kaikesta, toisen vuodepaikka on kuin sikolätti.

Vakavampi asia on sairaalainfektioiden riskin kasvaminen useamman potilaan huoneessa. Myös saattohoito on eettisesti kammottavaa muiden kun perheen jäsenten läsnä ollessa.

Onko sairaaloihin täysi mahdottomuus rakentaa yhden hengen huoneita, joissa omaisilla on yöpymismahdollisuus? Ilmeisesti on, koska edelleen uusissakin sairaaloissa suositaan makuusaleja.

Hoitajat pelaavat päivittäin potilaspaikkarulettia.

Hoitohenkilökunta joutuu jatkuvasti miettimään, kuka siirretään pois yhden hengen huoneesta. Tilalle siirtyy potilas, jolle on yhden hengen potilashuoneelle suurempi tarve.

Jo tuhat vuotta ennen ajankaskun alkua kreikkalaiset rakensivat terveyden jumalan Asklepioksen temppeleitä. Alueilla oli urheilutilat, teatteri, kylpylä ja sairasosasto.

Mutta, ei. Meillä vallalla on kummallinen laitoslasiseinähömppäarkkitehtuuri, jossa ei oikein minkäänlainen hoitotyö onnistu järkevästi.

Seuraavaa sairaalaa suunniteltaessa kannattaisi herkemmällä korvalla kuunnella potilaita ja sairaalan suurinta ammattiryhmää eli hoitajia. Ja vastustaa tarvetta vetää punakynällä yli budjetista yhden hengen huoneet, jotta tilalle saadaan hieman halvemmilta vaikuttavat makuusalit.

Loppupelissä yhden hengen huoneet voivat säästää ihmishenkiä ja lisätä kaikkien sairaalassa olijoiden mukavuutta.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.