Tarvitseeko scifi-ajan terveydenhuolto sairaanhoitajaa?

Kuvateksti
kuva: StockSnap.io

Mitä jos voisit seurata terveyskeskuksen akuuttivastaanoton jonotilannetta reaaliajassa mobiililaitteelta? Lähtisit kotisohvalta vastaanotolle, kun jonotilanne näyttää paremmalta. Tuntikausien terveyskeskuksen aulassa odottelu jäisi historiaan.

Miltä kuulostaisi verkossa oleva oirenavigaattori, josta voisi saada apua mielenterveyden arviointiin? Jännitystä astua psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottohuoneen kynnyksen yli ei olisi.

Entäpä omiin terveys- ja potilastietoihin ja lääketieteelliseen tietoon perustuva päätöksentuki? Portaali, johon voisi itse lähettää tietoja terveystilanteesta. Lähetetyt tiedot liittyisivät automaattisesti omaan potilaskertomukseen. Niiden perusteella saisi itselleen automaattisen terveyspalautteen. Klik, ja tietosi olisivat auki sairaanhoitajan tai lääkärin tietokoneella saapuessasi vastaanottohuoneeseen.

Monesta ihmisestä edellä mainitut asiat kuulostavat terveydenhuollon tieteisfiktioilta.

Paitsi, että ne ovat jo käytössä.

Oulun Omahoito -portaalissa ajanvaraus on sähköisessä järjestelmässä, ja akuuttivastaanottojen jonotilanteita voi seurata reaaliajassa. Myös osan sosiaalihuollon asioinneista voi hoitaa verkossa.

HUSin Mielenterveystalon oirenavigaattorista saa tietoa ja tukea mieltä askarruttaviin mielenterveyden oireisiin. Lisäksi palvelussa voi testata vointiaan ja tutustua omahoito-ohjelmiin ja valmennukseen. Jollei se riitä, voi pyrkiä nettiterapian asiakkaaksi.

Hämeenlinnan minunterveyteni.fi -portaalissa voi tehdä sähköisen terveystarkastuksen, oirekartoituksen ja siirtää lomakkeet osaksi potilaskertomustaan.

Nämä arkista terveydenhoitoa helpottavat portaalit on tehty jokaisen käyttöön.

Erityisesti sähköisistä terveyspalveluista on hyötyä diginatiiveille, uraohjuksille, ruuhkavuosiin ja pitkäaikaissairaille.

Digiajassa herätää huolta, onko terveyspalveluissa jatkossa lainkaan sairaanhoitajia, lääkäreitä tai apteekkareita. Asioidaanko jatkossa robottien kanssa ja kanta.fi -sivustolle määrätyt lääkkeet tulostetaan 3D-kotiprintterillä kotona?

Tulevaisuuden terveydenhuollossa tulemme näkemään ainakin joukon uusia ammatteja. Niitä voivat olla esimeriksi logistikot, ohjelmoijat ja hoitoprosessien suunnittelijahoitajat.

Sairaanhoitajan työparina voi työskennellä myös keinoälyllä varustettu laite tai hoitorobotti.

Toivoa sopii ettei ihmisen kosketus hoitotyöstä katoa kokonaan.

Niinkin voi lopulta käydä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi.
 
Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.