Terve seksuaalisuus on tärkeä osa hyvinvointia

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Jokaisella ihmisellä on perusoikeus seksuaaliterveyteen, -oikeuksiin ja hyvinvointiin. Kaikki lähtee itsensä arvostamisesta. Sen päättämisestä, mikä seksuaalisuudessa ja sukupuoli-identiteetissä tuntuu itsestä kaikkein parhaimmalta. Häpeä ja tiedonpuute estävät seksuaaliterveyden ja -oikeuksien toteutumista. Pahimmillaan ne edistävät seksuaalisen kaltoinkohtelun uhriksi joutumista.

Kehoa ja mieltä on kohdeltava kauniisti ja arvostaen, muuten tasapainoinen seksuaalisuuden kokemus voi särkyä. Hyvä seksuaaliterveys on elämää ja hyvinvointia rikastuttava asia. Sen heikkeneminen näkyy usein ihmisen kokonaisterveydessä, ja sairastamisessa. Niin tärkeä osa terveyttä ja sen hoitoa seksuaalisuuden ja seksin turvallinen, terveellinen ja tyydyttävä kokemus on.

Seksuaalisuus on usein osa vuorovaikutusta yhden tai useamman kumppanin kanssa. Kohdellessaan muita hyvin ja arvostavasti, on lupa odottaa muiden tekevän samoin. Esimerkiksi seksuaalisen väkivallan raja on selvä. Toista ihmistä ei saa painostaa seksuaalisesti mihinkään, mitä hän ei halua ajatella, tehdä tai kokea. Toisen ihmisen mieleen tai kehoon voi seksuaalisesti koskettaa vain saatuaan siihen ensin luvan.

Seksuaalisuudesta ja seksistä olisi hyvä puhua muulloinkin, kun sen askarruttaessa mieltä. Ihmisellä tulee olla muun muassa oikeus valita kumppaninsa, päättää perhemuodostaan ja mahdollisten lasten lukumäärästä. Omista intiimeistä asioista ei tarvitse puhua kaikille. Mahdolliselle kumppanille ja sosiaali- ja terveysalan henkilökunnalle puhumisen sen sijaan soisi olevan luonteva osa seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja oman terveyden hoidon rutiinia. 

Jokaisella on myös oikeus edistää niiden ihmisarvoa, joiden seksuaalinen ja sukupuolinen ilmaisu ei vastaa heteronormatiivista oletusta. Sen tulisi tapahtua muiden seksuaalioikeuksia kunnioittaen ja vapaana syrjinnästä. Siksi jokaisen on rakastettava itsensä kokonaiseksi voidakseen rakastaa toista ihmistä.

Oman seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin hyväksyminen on monelle ihmiselle helpotus ja mahdollisuus onnelliseen elämään. Usein kelpaamisen ja hyväksytyksi tulemisen tunne syntyy inhimillisissä kohtaamisissa. Kokemuksista, joissa tulee aidoista nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Lue myös: Jokapäivä on Pride

 

 

Maailman seksuaaliterveyspäivää vietetään 4.9. Onnea Maailman seksuaaliterveysjärjestölle, joka täyttää tänä vuonna 40 vuotta!

 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.