Turhaa (hoito)työtä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Sairaanhoitajat käyttävät yhä enemmän aikaa turhaan työhön. Sellaista on muun muassa tilastokoodien naputtelu, myöhässä olevan lääkärin odottelu, lääkepahvijätteen viikkaaminen tai lattioiden luuttuaminen.

Vuodeosastolla käytetään helposti kymmentä eri tietojärjestelmää. ATK-apuun jonottamiseen, salasanojen päivittämiseen ja ohjelmien latautumisen odotteluun tuhlataan miljoonia euroja vuodessa.

Tietojärjestelmässä oleva tieto, kuten potilaan lääkitysohjeet, voidaan kirjoittaa edelleen käsin potilaan lääkekorttiin. Lääkitysohjelman näkymä kun on sekava ja jatkuva kirjautuminen tietokoneelle veisi liikaa aikaa.

On myönnettävä, etteivät kaikki edellä mainituista töistä ole turhia. Sairaanhoitaja vain on niiden teettämiseen väärä työntekijä. Tällaista jälkeä syntyy, kun organisaatiouudistuksien, kehittämistöiden, tehtäväsiirtojen ja ostopalvelujen hoitaminen ei ole osaavissa käsissä. Jää töitä, jotka eivät kuulu oikein kellekään.

Kunnes tulee älynväläys: talohan on täynnä hoitajia. Yhtäkkiä esimerkiksi vanhainkodin vaatehuolto kuuluu yöhoitajalle, vaikka asukkaat ovat sen myötä yöt märissä vaipoissa.

Se, että työssä jokin asia ottaa päähän ei vielä tee siitä turhaa. Esimerkiksi koulutusanomuksen naputtelu tietokonejärjestelmään voi tuntua turhalta, vaikka täydennyskoulutus on tärkeä. Oi niitä aikoja, kun asiasta saattoi huikata sihteerille.

Terveysalalle tarvitaan toimivia innovaatioita, jotta sairaanhoitajan aika vapautuisi takaisin potilastyöhön. Tarvitaan hoitoisuusluokitusmittareita, kämmentietokone jokaisen sairaanhoitajan taskuun ja hoitotyötä avustavaa robotiikkaa.

Sairaanhoitajalle ei voi enää siirtää tehtäviä potilasturvallisuuden siitä enempää kärsimättä. Töistä suoriutuakseen sairaanhoitaja tarvitsisi jo nyt avukseen tehtäväsiirtoja siistijältä, tarjoilijalta, sihteeriltä, talonmieheltä, insinööriltä, vastaanottovirkailijalta, apteekkarilta, sosiaalityöntekijältä, vartijalta ja lääkäriltä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.