Kuva: Unsplash

Turhaa (hoito)työtä

Sairaanhoitajat käyttävät yhä enemmän aikaa turhaan työhön. Sellaista on muun muassa tilastokoodien naputtelu, myöhässä olevan lääkärin odottelu, lääkepahvijätteen viikkaaminen tai lattioiden luuttuaminen.

Vuodeosastolla käytetään helposti kymmentä eri tietojärjestelmää. ATK-apuun jonottamiseen, salasanojen päivittämiseen ja ohjelmien latautumisen odotteluun tuhlataan miljoonia euroja vuodessa.

Tietojärjestelmässä oleva tieto, kuten potilaan lääkitysohjeet, voidaan kirjoittaa edelleen käsin potilaan lääkekorttiin. Lääkitysohjelman näkymä kun on sekava ja jatkuva kirjautuminen tietokoneelle veisi liikaa aikaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

On myönnettävä, etteivät kaikki edellä mainituista töistä ole turhia. Sairaanhoitaja vain on niiden teettämiseen väärä työntekijä. Tällaista jälkeä syntyy, kun organisaatiouudistuksien, kehittämistöiden, tehtäväsiirtojen ja ostopalvelujen hoitaminen ei ole osaavissa käsissä. Jää töitä, jotka eivät kuulu oikein kellekään.

Kunnes tulee älynväläys: talohan on täynnä hoitajia. Yhtäkkiä esimerkiksi vanhainkodin vaatehuolto kuuluu yöhoitajalle, vaikka asukkaat ovat sen myötä yöt märissä vaipoissa.

Se, että työssä jokin asia ottaa päähän ei vielä tee siitä turhaa. Esimerkiksi koulutusanomuksen naputtelu tietokonejärjestelmään voi tuntua turhalta, vaikka täydennyskoulutus on tärkeä. Oi niitä aikoja, kun asiasta saattoi huikata sihteerille.

Terveysalalle tarvitaan toimivia innovaatioita, jotta sairaanhoitajan aika vapautuisi takaisin potilastyöhön. Tarvitaan hoitoisuusluokitusmittareita, kämmentietokone jokaisen sairaanhoitajan taskuun ja hoitotyötä avustavaa robotiikkaa.

Sairaanhoitajalle ei voi enää siirtää tehtäviä potilasturvallisuuden siitä enempää kärsimättä. Töistä suoriutuakseen sairaanhoitaja tarvitsisi jo nyt avukseen tehtäväsiirtoja siistijältä, tarjoilijalta, sihteeriltä, talonmieheltä, insinööriltä, vastaanottovirkailijalta, apteekkarilta, sosiaalityöntekijältä, vartijalta ja lääkäriltä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Kommentit

Käyttäjän Lilli kuva

Tässä puhutaan asiaa! Miksi kehittäminen on mennyt niin että esim puhelimeen vastaamaan kelpaa vain sairaanhoitaja. Olen koulutukseltani lähihoitaja suuntautunut ensihoitoon ja olen suorittanut myös sosiaali-ja terveydenhuollon sihteerin tutkinnon. Olen tehnyt ammatissani työtä yli 20 vuotta. Lähivuosina on tapahtunut niin että meiltä toisen asteen koulutuksen saaneet kelpaamme enää takapuolen pyyhintää jos kohta siihenkään. Lääkintää emme voi osallistua enää, puhelimeen vastaamaan ei. Onneks enää muutama vuosi tätä alentamista, syrjintää niin pääsen eläkkeelle. Voinkohan enää olla ylpeä ammatistani silloin.,.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Sanopa se. 

Käyttäjän hoituri kuva

Sairaanhoitajan ja lähihoitajan työt tulisi myös selkeämmin erottaa toisistaan. Ei insinöörikään kirvesmiehen töitä tee.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Ihan totta. Jos työpaikalla on tehty selkeästi tehtäväkuvaukset, niin tätä ongelmaa ei pitäisi olla, vai?

Käyttäjän Jaana Heinänen kuva

Artikkelissa asiaa, mutta monet sairaanhoitajat vaativat esim. yliopistosairaaloihin pelkkiä sairaanhoitajia. Ei siellä kuitenkaan vähene potilaan eritysasiat, puhtaus, vuoteen sijaus, pyykkien viikkaaminen, ym. ym. No, kuka ne tekee kun yliopistosairaaloihin halutaan vain päteviä tekemään hoitotyö, jota potilaan puhtaus on. Mielestäni lähihoitaja osaisi tehdäkkin em. työt paremmin. Jossain sitten säästetään ja lh tekee sh:n hommia, eli molemmat saisi pysyä lestissään ja kelvata taloon tekemään oman alan työtä. Olen kuullut monessa keikkapaikassa kun juuri sairaanhoitajat arvostelee sitä, että lähihoitajia palkataan ja nämä yliopistosairaalan päättäjät, joihin sh:t ovat myös saaneet sanoa mielipiteensä saavat nyt siis tehdä itse perustason työt, koska ne ei loppuneetkaan osastoilta vaikka perustason toimet lakkautetaan. Joten mielestäni, peiliin katsomisen paikka

Käyttäjän Anonyymi kuva

Edellisiin kommentteihin liittyen joku lähäri mainitsi aikoja sitten, että häntä huvittaa suunnattomasti, kun sh:t juoksevat ympyrää ja hän ei lähärinä saa tehdä mitään vaikka osaisi. Jää aikaa kupille kahvia? Järjetöntä hommaa ettei käytetä henkilökuntaa tehokkaasti, mutta kuvastaa tätä sote kenttää niin hyvällä tavalla. Kuka tahansa joka on elämässään tehnyt muutakin työtä kuin tätä hoitotyötä näkee tämän koko järjettömyyden missä lähiesimiehistä lähtien on suht epäpätevää henkilöä organisoimassa työtä. Tai siis onhan heillä hienot koulutukset, mutta kun valitettavasti se ei tee kenestäkään hyvää johtajaa ja se näkyy kyllä tällä alalla niin karmaisevasti. Kovin montaa sotekentän esimiestä en ole tavannut joilla olisi mitään edellytyksiä pärjätä yritysmaailmassa esimiehenä. Ja ei, itse en ole esimies, en tule koskaan olemaan, koska minulla on sen verran järkeä päässä, että tunnistan etten olisi hyvä esimies alkuunkaan´.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Tohon listaan voisi vielä lisätä eläintenhoitaja. Homma jota joutuu (tai ainakin joutui jokunen vuosi sitten) tekemään eräässä Helsinkiläisessä laitoksessa. Kaikkea sitä voi yrittää tehdä, mutta että laitetaan vielä eläimetkin samaan kastiin, jotta hoitaja kuin hoitaja, kyllä se eläimetkin hoitaa. Mitään en tiedä kyseisten eläinten hoidosta ja näin jälkikäteen olen lukenut, että kyseiset elikot ovat vielä herkkiä väärälle hoidolle.

Käyttäjän Päivi Hämäläinen kuva

Olen terveysaseman akuuttiosaston sh ja tiimit meillä sisältävät lähi ja perushoitajia. Ainakin minä arvostan osastomme lähi/perushoitajia kovasti. Koska en tietäisi noin 20 potilaani tilasta joinakin päivinä kuin muutamasta, kun jotain akuuttia sattuu. Mutta on totta, että kunnissa monissa vanhusten  yksiköisä tehdään juuri tuota turhaa työtä. Myös osastollani on tuota. Varastonhoitajat minimissä ja varastotilaukset siirtyneet osin itsemme tehtäviksi. Siinä sitten koitat selvittää mitä saa sairaanhoitopiirin varastosta ja mitä on tilattava itse. Ja tilausten saanti ajat pitkiä ja jos et muista pyytää keskussairaalasta tulevalta potilaasta erikoishoitotarvikkeita mukaan, tuleekin sitten vasta mutkia matkaan ja työ lisääntyy rutkasti. Ja yksi erikoisesti aikaa vievä tehtävä on lääkelistojen paikkansapitävyyden selvittely, se kun tuntuu osuvan aina osastolle siirtyjälle. Kotihoidossa tuota ei kukaan kerkeä tekemään, kotona omatoimiset asiakkaat eivät muista tullessa mitä heidän lääkkeet ovat ja heidän kohdallaan saattaa olla määrättyjä lääkkeitä vuodelta yks ja kaks asti, ota siitä selvä mikä  vielä on menossa.

Mainos
Mainos