Voiko työnantaja perua työaikapankkivapaani?

Työpaikallani yksityisellä lääkäriasemalla on käytössä työaikapankki. Esihenkilö saattaa perua jo sovitut vapaat henkilöstöpulan takia. Voiko näin toimia?

Kuvateksti
Työnantajalla ei ole oikeutta perua myönnettyjä työaikapankkivapaita.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa johtava juristi Vappu Okkeri.

Terveyspalvelualan työaikapankkijärjestelmässä työnantaja ja työntekijä sopivat työaikapankkivapaan ajankohdasta. Jollei vapaan ajankohdasta voida sopia, työntekijän on ilmoitettava sen pitämisestä viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista.

Työaikapankkijärjestelmä pyrkii sovittamaan työyhteisön toiminnalliset ja työntekijän yksilölliset tarpeet mahdollisimman hyvin. 

Työnantajalla ei ole oikeutta perua myönnettyjä työaikapankkivapaita. Kertomasi menettely rikkoo työehtosopimusta ja sitä, mitä työaikapankista on sovittu.

Selvittäkää asia ensin työpaikalla työnantajan edustajan kanssa. Mikäli työnantaja ei korjaa menettelyä, Tehyn edustaja voi ottaa yhteyttä työnantajaan. Viime kädessä voimme tehdä asiasta valvontapyynnön työnantajaliittoon ja työnantajalle.

Työaikapankin on tarkoitus edistää työssäjaksamista, yhteensovittaa työ- ja vapaa-aikaa sekä mahdollistaa toiminnallisesti järkevät ja tulokselliset työaikajärjestelyt. Työaikapankin käyttöönotto on työpaikalla vapaaehtoista.