Voinko aikuisopiskelijana sivuuttaa tutkinnon yhteiset osat?

Olen aikuinen lähihoitajaopiskelija. Koen, että tutkinnon yhteiset osat ovat minulle turhia. Miten minun kannattaisi toimia?

Kuvateksti
Lähihoitajaopintojen yleissivistäviä opintoja voi suorittaa muutenkin kuin istumalla luokassa.
Kuva: Kirsi Tuura

Kysymykseen vastaa koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco.

Kaikkia opiskelijoita pitää kohdella tasapuolisesti, joten kaikkien pitää suorittaa tutkinnon yhteiset eli yleissivistävät osat ikään ja työkokemukseen katsomatta.

Ammatillisen koulutuksen yksi tavoite on tuottaa jatko-opintokelpoisuus. Opintojen aikana saatat ajatella, että et koskaan jatka opintoja. Työurat ovat kuitenkin pitkiä, ja mielesi voi muuttua. Siksi on tärkeää, että hankit riittävät taidot kielissä ja matematiikassa. Ne ovat tärkeitä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla.

Tutkinnon yhteiset osat eli ytot on mahdollista yhdistää ammatillisiin opintoihin. Jos oppilaitoksessasi ei ole tällaista käytäntöä, haasta oppilaitosta lähestymään asiaa ratkaisukeskeisesti ja luovasti.

Oppilaitos ja pedagogisesti pätevä opettaja voi ”tuunata” opinnot niin, että ne voidaan arvioida ja antaa numeerinen arviointi. Korkealaatuinen koulutus ei voi paeta byrokratian taakse. Voit myös ”shoppailla” ytot toisesta oppilaitoksesta, jossa hyödynnetään enemmän erilaisia pedagogisia ratkaisuja.

Selvitä myös, onko ytoja mahdollisuutta suorittaa verkko-opintoina, joissa voit tehdä tehtäviä osallistumatta oppitunneille.