Rasvamaksa jo joka neljännellä – sitkeä harhaluulo vaikeuttaa asiasta puhumista

Useimmissa tapauksissa rasvamaksa ei johdu alkoholista.

Kuvateksti
Maksa on elimistön suurin sisäelin. Normaali maksa painaa puolisentoista kiloa, mutta rasvamaksan paino voi olla jopa 5–6 kiloa.
Kuva: iStock

Kun viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista, voidaan puhua rasvamaksataudista. Se on raskaan sarjan kansantauti, jota esiintyy jo neljäsosalla aikuisväestöstä. Useimmiten se todetaan 40–60 vuoden iässä, mutta rasvamaksaa löytyy nykyisin jopa alle kouluikäisiltä.

Taudin oireet alkavat yleensä vasta maksan toiminnan jo heikennyttyä. Toisinaan se voi aiheuttaa tulehduksen, josta seuraa heikkouden tunnetta, ruokahalun vähenemistä, vatsakipua ja ajatuksenjuoksun hidastumista. Tulehdus voi pitkittyneenä johtaa maksakirroosin eli maksan arpeutumiseen. Rasvamaksa on myös maksasolusyövän tärkein syy.

Usein rasvamaksa paljastuu jonkin muun sairauden tai tarkastuksen yhteydessä, jossa tehdään laboratoriokokeet. Rasvamaksa todetaan maksasolujen vaurioista kertovan ALAT-näytteen avulla.

Väärä luulo voimissaan

Edelleen elää sitkeässä harhaluulo siitä, että rasvamaksa olisi ensisijaisesti alkoholiperäinen sairaus. Tämä selittää, miksi tästä tilasta ei juuri puhuta, sanoo Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Lähes 70 prosentissa tapauksista rasvamaksa johtuu muusta kuin alkoholinkäytöstä. Merkittävin syy on ylipaino ja varsinkin vyötärölihavuus. 80 prosentilla vyötärölihavista ja noin joka kolmannella ylipainoisella maksa on rasvoittunut liiallisesti. Maksa voi olla rasvoittunut myös normaalipainoisella.

Perinnöllinen alttius lisää rasvamaksan todennäköisyyttä.

Rasvamaksa yhdistyy vahvasti metabolisiin häiriöihin kuten kakkostyypin diabetekseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja verenpainetautiin. Kakkostyypin diabeetikoista peräti 60–70 prosentilla on rasvamaksa, Schwab kertoo.

Rasvamaksan kehittymisen todennäköisyyteen vaikuttaa perinnöllinen alttius. Schwabin ryhmä tutkii parhaillaan rasvan varastointia säätelevää PNPLA3-geeniä. Siitä on olemassa rasvamaksalle altistava muoto, jonka jopa 40 prosenttia suomalaisista on saanut ainakin toiselta vanhemmaltaan.

”Se on varsin kavala, sillä usein näillä henkilöillä verensokeri ja kolesteroliarvot eivät ole koholla, mutta heidän maksansa voi olla rasvoittunut”, Schwab valaisee.

Tutkijat selvittävät nyt, miten kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä vaikuttaa tämän riskigeenimuodon toimintaan. Tuloksia on odotettavissa tämän vuoden aikana.

Petollinen fruktoosi

Maksasolujen rasvoittumista vauhdittaa liiallinen sokerin, vähäkuituisten viljatuotteiden sekä kovaa rasvaa sisältävien elintarvikkeiden käyttö, Schwab listaa.

Entä kananmunat?

”Jos on rasva-aineenvaihduntaan liittyvää geneettistä riskialttiutta, suositeltavaa olisi pysytellä alle kolmessa kananmunassa viikossa. Muut voivat syödä niitä vapaammin”, Schwab ohjeistaa.

Runsas sokerin saanti voi aiheuttaa rasvamaksan jo muutamassa kuukaudessa. Myös monissa valmistuotteissa makeutukseen käytettävä glukoosi-fruktoosisiirappi eli tärkkelyssiirappi on petollista, koska fruktoosi varastoituu maksaan rasvana tavallista sokeria hanakammin.

Rasvamaksa voi kehittyä jo kuukauden kesäloman aikana, jos kuluttaa alkoholia lomallaan normaalia reippaammin.

Hedelmiä ei pidä vältellä fruktoosin takia, sillä ne sisältävät paljon terveydelle tärkeitä mikroravinteita ja kuituja, jotka auttavat säätelemään sokerin hallittua imeytymistä. Täysmehuakin voi nauttia lasillisen päivässä, mutta makeutettuja juomia on syytä välttää, Schwab painottaa.

Ja entäs alkoholi? Noin neljännes rasvamaksatapauksista selittyy sillä. Rasvamaksa voi kehittyä jo kuukauden kesäloman aikana, jos kuluttaa alkoholia lomallaan normaalia reippaammin. Erityisen raskaita iskuja maksa saa, jos ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta kärsivä nauttii alkoholia.

Kaalia ja kasviksia

Ensisijaisin hoitotoimi rasvamaksaan on laihdutus ja elintapamuutokset. Jo muutaman prosentin painon lasku voi johtaa yli 10 prosentin kevennykseen maksan rasvapitoisuudessa. Säännöllisellä liikunnalla voidaan tuottaa 20–30 prosentin kevennys.

Maksaa suosiva ruokavalio auttaa myös painonpudotuksessa. Erinomaisia valintoja ovat kaalit ja muut vihreät kasvikset. Ristikukkaisista kasviksista löytyvä yhdiste, indoli, voi olla erityisen tehokas ei-alkoholiperäiseen rasvamaksatautiin, kertoo vuonna 2022 Gastroenterology-lehdessä julkaistu tutkimus. Indolia on paljon kaalissa, ruusukaalissa ja parsakaalissa.

Elämäntapojen muutokset voivat estää syövän kehittymisen vielä kirroositilassakin.

Rasvamaksatautiin ei ole täsmälääkitystä, mutta edenneeseen tautiin voidaan harkita laihdutus- tai diabeteslääkkeitä, lihavuuskirurgiaa tai ääritapauksessa maksansiirtoa.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet rasvamaksataudin täydentäväksi hoidoksi probioottivalmisteen. Sille on parhaillaan patentti haussa.

Maksalla on luonnostaan tehokas kyky toipua nopeastikin. Schwab kertoo, että elämäntapojen muutokset voivat parantaa jäljellä olevan maksakudoksen terveyttä ja estää näin syövän kehittymisen vielä kirroositilassakin.

Yllättäviä syitä

  • Maksan rasvoittumiseen vaikuttavat myös bakteerit. Uudessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa verrattiin suolistomikrobeja ja niiden aineenvaihduntatuotteita rasvamaksasta kärsivien ja terveiden henkilöiden välillä. Rasvamaksasta kärsivillä oli suolistonäytteissä enemmän muun muassa aminohappojen hajoamistuotteita sekä vähemmän testosteronin hajoamistuotteita. Tutkittavien välillä ei ollut yllättäen eroa sen perusteella, mitä he söivät.
  • Myös tietyt aineenvaihduntaa häiritsevät kemikaalit voivat edesauttaa rasvamaksan kehittymistä. Näihin kuuluvat esimerkiksi muovinpehmentimet, tuholaistorjunta-aineet ja ympäristöön kulkeutuvat aineet kuten dioksiini.

Lähteet: yliopistonlehtori Satu Pekkala Jyväskylän yliopistosta ja projektitutkija Sini Pitkänen Itä-Suomen yliopistosta