Cosplayssä oppii käsitöitä ja eläytymistä, sanoo lajin harrastaja – ”Saan olla hetken aikaa aivan joku toinen persoona”

Sairaanhoitaja Elina Leinonen unelmoi, että saisi harrastuksestaan joskus ammatin.

Kuvateksti
Cheerleader Chrissyksi pukeutuu nopeasti, mutta meikkiin ja peruukin laittamiseen menee aikaa, Elina kertoo.
Kuva: Pia Inberg

Helsingin Malmitalo on Cosvision-tapahtumassa tupaten täynnä mielikuvituksellisiin asuihin pukeutuneita ihmisiä. On hassuja hattuja ja eläimenpäitä, hurjia viikatemiehiä ja tyyppejä pinkeissä peruukeissa ja näyttävissä minimekoissa.

Kun Elina Leinonen, 25, astuu sisään, vastaantulija kehuu heti hänen ”hyvää cossiaan” ja pyytää saada ottaa kuvan.

Tällä kertaa Elina on pukeutunut Stranger things -sarjassa esiintyväksi cheerleader Chrissy Cunninghamiksi.

”Halusin mukavan puvun, koska matkustin Kouvolasta Helsinkiin se päällä”, Elina selittää.

Kaikissa puvuissa kulkeminen ei olisi onnistunutkaan. Yksi Elinan seitsemästä hahmosta on Resident Evil -tietokonepelin Äiti Miranda, jonka siipiväli on 160 senttimetriä. Tämän kostyymin valmistaminen vei Elinalta kaikkiaan seitsemän kuukautta.

Cosplay eli costume play on pukuleikkiä, jossa harrastaja suunnittelee ja tekee valitsemallaan hahmolle puvun. Puvun luominen voi vaatia ompelua, maalausta, virkkausta, veistämistä, puu- ja metallitöitä sekä meikkaus- ja kampaustaitoja.

”Cossaus on luova ja monipuolinen harrastus, jossa on ripaus teatteria ja taidettakin. Ompelutaitoni ovat yläasteelta, mutta olen opetellut monia asioita muilta cossaajilta. Olen myös saanut uusia ystäviä samanhenkisistä ihmisistä.”

Lajin harrastajat pukeutuvat esimerkiksi manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi. Harrastus on kansainvälinen, ja sosiaalisella medialla on siinä suuri rooli. Lajissa järjestetään myös kilpailuja.

Elina työskentelee Kouvolan sairaalan päivystyksessä keikkatyöntekijänä, ja parhaillaan hän valmistelee omaa kuvataidenäyttelyä Kuusankosken kirjastoon. Cosplaystä hän unelmoi saavansa ehkä ammatinkin: harrastuksen piirissä on ihmisiä, jotka tekevät toisille laadukkaita cossausasuja.