Cowboyhattu päähän ja karjaa paimentamaan – ”Hienointa on yhteys hevoseen”, sanoo lännenratsastusta harrastava hoitaja

Rebecca Ylitalo osaa lassota ja tehdä näyttäviä temppuja.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Rebecca Ylitalo harrastaa lännenratsastusta ja opiskelee hevostalouden perustutkintoa.
Kuva: Anne Yrjänä

Lännenratsastuksessa ohjataan hevosta usein vain toisella kädellä. Tälle on syynsä: cowboyiden on pitänyt keskittyä hevosen sijasta karjaan ja käyttää toisella kädellään lassoa ja avata portteja.

”Lännenratsu on työkaveri, jonka täytyy reagoida herkästi ratsastajan pyyntöihin”, sanoo psykiatrisena sairaanhoitajana Kokkolassa työskentelevä Rebecca Ylitalo, 28.

Lännenratsastus on kehittynyt Yhdysvalloissa karjapaimenten tarpeisiin, mutta nykyään siinä kilpaillaan parissakymmenessä eri lajissa. Rebecca kilpaili pitkään lännenratsastuksen kuninkuuslajina pidetyssä reiningissä.

Rebecca näyttää puhelimeltaan videon esityksestä, jolla hän voitti reiningin SM-kultaa vuonna 2011. Yksi temppu on sliding stop, vauhdista tehtävä näyttävä liukupysähdys. Hevonen siirtää siinä painonsa lonkkiensa varaan, liukuu takajaloillaan ja jatkaa astelua etujaloillaan, kunnes pysähtyy.

Miten ihmeessä hevosen saa pysähtymään noin?

”Sanon whoa, kun haluan hevosen pysähtyvän laukasta liukupysähdykseen. Samalla istun rennosti taaksepäin nojaten ja työnnän kantapäitä eteen jalustimissa, jotta pysyn kyydissä.”

Rebecca opiskelee hevostalouden perustutkinnon karjapaimennusosaa. Hän myös tekee karjapaimennukseen liittyviä harjoituksia seitsenvuotiaan Wilma-hevosensa kanssa.

”Saatan lassota nautaa esittävän esineen, ja Wilma voi vetää sitä perässään jonkin matkaa.”

Välillä Rebecca vie Wilman karjanpaimennuskisoihin ja -treeneihin.

”Kisoissa tuomari pyytää poimimaan hevosen avulla nautalaumasta tietyt naudat ja viemään ne toiseen aitaukseen.”

Lännenratsastajat pukeutuvat farkkuihin, buutseihin, pitkähihaiseen kauluspaitaan ja cowboyhattuun. Isossa lännensatulassa saa tukevan asennon, jossa jaksaa istua koko päivän.

”Hienointa lännenratsastuksessa on yhteys hevoseen. Olen kouluttanut Wilman varsasta lähtien. Se hörisee jo tallilla innoissaan, kun näkee minut.”