Huippupelaaja haluaa olla hyvä fysioterapeutti

Jalkapalloilija Tuomo Turunen ymmärsi kuntoutuksen merkityksen kantapään kautta. Nykyään hän opiskelee fysioterapeutiksi.

Kuvateksti
Jalkapalloilijan ammatti on hieno, sanoo Tuomo Turunen. Jatkossa hän halua turvata pelaajien selustaa fysioterapeuttina.

Mikä trilleri. Pikkuhuuhkajien EM-lopputurnauksen karsintaottelu Itävaltaa vastaan on edennyt rangaistuspotkuihin jalkapallostadionilla Turun Kupittaalla. Kunpa ei tarvitsisi mennä laukomaan pilkulle, ehtii puolustaja Tuomo ”Muki” Turunen miettiä.

Kun maalivahti Tomi Maanoja torjuu itävaltalaisen Michael Madlin potkun, ilo pääsee irti. Suomen alle 21-vuotiaiden miesten jalkapallomaamaajoukkue tekee kotimaista jalkapallohistoriaa menemällä suoraan nuorten EM-kisojen lopputurnaukseen.

Ensi lokakuussa tästä merkkitapauksesta on kulunut kymmenen vuotta.

– Kylmät väreet tulevat yhä. Onnellisuuden ja onnistumisen tunne oli valtaisa. Voittamista on vähän ikävä, miettii fysioterapeutiksi opiskeleva Muki.

Kotkan Työväen Palloilijoiden (KTP) kasvatista tuli ammattilaisjalkapalloilija Jari-isän jalanjäljissä. Ammatti on ollut hieno. Saldona on noin 100 liigaottelua, edustusta Huuhkajien maajoukkuepaidassa Tokiossa ja SM-hopeaa FC Hongan kanssa.

Kapteenin nauhaa Muki kantoi KTP:ssä. Sen riveissä hän pelasi viimeksi viime kesänä.

Jos loukkaantumisia ei olisi tapahtunut, Muki pelaisi edelleen. Vaikka virallinen lopettamispäätös on tekemättä, pallo on pyörinyt jo pitkälle kentän ulkopuolelle. Fysioterapeutiksi on tarkoitus valmistua tänä vuonna. Lopputyö tarkastelee kyynärvarren lihasten emg-aktiivisuutta elektronisessa urheilussa.

– Jalkapalloilijan ammattia ei osaa arvostaa tarpeeksi silloin, kun pelaa. Siksi haluan kannustaa kaikkia nuoria pelaajia ottamaan urasta kaikki irti. Kun tiedät mitä haluat, panosta siihen ja tee täysillä.

Päätös opiskella fysioterapiaa kypsyi pikkuhiljaa. Selvää oli, että uusi ammatti löytyisi urheilun ja ihmisten parissa. Elämänmuutos ei ole tuntunut isolta, koska mitään ei ole tapahtunut äkillisesti. Jalkapallo on yhä vahvasti läsnä, tavalla tai toisella.

Ihmisen anatomia ja fysiologia ovat kiinnostaneet Mukia aina. Ensin hän opiskeli avoimessa yliopistossa liikuntalääketiedettä. Vielä ennen fysioterapeutin opintojaan Jyväskylässä hän kävi hierojakoulun Porvoossa.

Opinnot ovat limittyneet jalkapalloilun, hierojan ja personal trainer -töiden kanssa.

Jalkapalloilija alkaa miettiä uransa lopettamista yleensä viimeistään noin 35-vuotiaana. Fysiikka alkaa kampittaa.

– Monesti on kannattavampaa alkaa tehdä normaalia duunia. Ei jalkapalloilijoita täällä niin suuresti arvosteta, Muki heittää.

30-vuotias Muki on tällä hetkellä paremmassa ja kevyemmässä kunnossa kuin aktiivivuosinaan. Fysioterapiaopinnot ovat järkevöittäneet treenaamista määrällisesti. Harjoittelusta on tullut laadukkaampaa. Ennen piti juosta, vaikka väsytti ja sattui. Nykyään elämänrytmi on tasaisempi.

Ammattilaisuran aikana sattui usein loukkaantumisia. Esimerkiksi Ruotsissa pelaamastaan kolmesta ja puolesta vuodesta hän pelasi oikeastaan vain vuoden. Loppuaika kului telakalla.

Loukkaantumisen jälkeen pelaaja haluaa mahdollisimman nopeasti takaisin kentälle. Kilpailu pelipaikoista ja ajasta on kovaa, ja valmentajilla on kova paine saada parhaat pelaajansa peliin.

– Hassu yhtälö, joka ei pitkässä juoksussa toimi. Olisin voinut itsekin keskittyä enemmän kuntoutukseen ja tehdä sen kunnolla. Menin silti pelaamaan, vaikka en ollut täysin kunnossa.

Nykyään Muki haluaa painottaa kuntoutuksen tärkeyttä nuorille pelaajille. Siihen keskittyminen kannattaa.

Omakohtaisista kokemuksista on hyötyä fysioterapeuttina. Esimerkiksi edellisen viikon harjoittelussa vastaanotolle tuli plantaarifaskiitista kärsivä potilas. Muki pystyi heti eläytymään hänen tilanteeseensa.

– Asiakkaan luottamus täytyy ansaita. Haluaisin olla fysioterapeutti, jonka luokse ihmisen on helppo tulla ja voi olla kuin kotonaan.

Muki pyörittää Teemu-isoveljensä kanssa yritystä, joka pyrkii huolehtimaan nuorista jalkapalloilijoista laaja-alaisesti. Muki vastaa terveydestä, hyvinvoinnista ja fysiikkavalmennuksesta. Oman jalkapalloilijauransa jälkeen juristiksi valmistunut veli huolehtii puolestaan sopimuksista.

– Harvat nuoret pelaajat ovat niin itsevarmoja ja henkisesti vahvoja, että kyseenalaistaisivat asioita, jotka vaikuttavat omaan uraan. Haluaisin olla heille tukihenkilö.

Muki itse olisi hyötynyt tällaisesta tuesta IFK Göteborgin aikoina vuonna 2009. Hänen lonkkansa leikattiin, vaikkei leikkaus ollut välttämätön. Operaatioilla luvattiin kymmenen pelivuotta lisää.

– Ei siinä nuorena pelaajana ryhtynyt kyseenalaistamaan ison ulkomaisen seuran päätöksiä. Oli tottunut ”kohta taas leikataan, kohta taas pelataan” -rytmiin.

Jonkinlainen comeback saattaa olla vielä tulossa. Parhaan ystävän, Huuhkajien hyökkääjän Teemu Pukin, kanssa on sovittu, että vielä joskus pelataan yhdessä kummankin nuoruudesta tutulla kentällä Kotkassa.

Teksti Minna Ruotsalainen