Miksi sote-ammattilaisen kannattaa olla somessa, Atte Virolainen?

Somelääkäri Atte Virolainen puhuu nuorille päihteistä. Aihepiiri tuli hänelle tutuksi jo nuorena, jolloin hän työskenteli palomies-sairaankuljettajana.

Kuvateksti
Somelääkäri Atte Virolaisen videoilla on kuukausittain Tiktokissa noin 2,7 miljoonaa ja Instagramissa noin 900 000 näyttökertaa. Tavoitteena on laajentaa toimintaa myös Youtubeen sekä Facebookiin.
Kuva: Leena Louhivaara

1. Miksi sote-ammattilaisen kannattaa olla somessa?

Yhteiskunta muuttuu ja meidän tulee sopeutua siihen. Someen ­tarvitaan ehdottomasti asianmukaista tietoa. Jos emme näin tee, puoskarit täyttävät aukon. Nettipoliiseja on ollut kymmenen vuotta, mutta minä olen ensimmäinen palkattu some­lääkäri.

Olen somessa oma aito itseni, sillä ihmiset huomaavat, jos vedän jotain roolia. Minä pysyn omissa aihealueissani: mielenterveydessä, päihteissä ja nuorisorikollisuudessa. Omasta elämästäni en kerro, eikä se tuskin ketään kiinnostaisikaan.

2. Aloitit syksyllä A-klinikkasäätiön somelääkärinä. Mitkä ovat yhteistyön tavoitteet?

Tavoitteena on skaalata toiminta isompaan mittakaavaan. Tämän vuoden aikana myös jalkaudun ja käyn kaikissa Suomen koulukodeissa puhumassa rikollisuudesta ja päihteistä. Mahdollisuuksien mukaan kierrän myös muissa kouluissa.

Suomen päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat olleet rikki viimeiset 20 vuotta. Tästä on tärkeää pitää meteliä poliitikkojen suuntaan.

3. Millainen palaute pysäyttää ja lisää motivaatiota sometyöhön?

Paras saamani palaute on sairaanhoitajalta, joka työskenteli lasten päivystyksessä. Hänellä oli ahdistunut, alle 16-vuotias potilas, joka oli käyttänyt kerran Subutexia kaveriensa myötä­vaikutuksesta. Potilas oli nähnyt videoni ja kieltäytynyt käytöstä sen jälkeen.

4. Mitä olet oppinut vankila­lääkärinä?

Aina on toivoa, vaikka olisi rikoskierteessä ja käyttäisi huumeita. Lähes kaikilla on haaveita ja tavoitteita esimerkiksi tavallisesta elämästä. Mitä kauemmin huumeet ovat kuuluneet elämään, sitä vaikeampi niistä on päästä. Taustalla voi olla väkivallan uhkaa ja ­velkakuvioita, mutta haastavinta on oman pään sisällä. 40–50-vuotiaana on vaikeampaa integroitua yhteiskuntaan kuin nuorempana. Työpaikan saanti on vaikeaa, jos cv on tyhjä. Myös pettymysten sietokyky voi olla heikko.

5. Olet ensimmäiseltä ammatiltasi palomies-sairaankuljettaja. Mitä siinä työssä näki?

Olin töissä Helsingin pelastuslaitoksella ja puolet ajasta ambulanssin matkassa. Näin tuhansia ihmisten koteja. Tiedän, miten ihmiset köyhistä rikkaisiin asuvat. Päihteet liittyivät moniin tapaamisiin.

6. Mitä sanoisit nuorille, joilla on ­paineita koulusta?

Menin peruskoulusta suoraan ­Helsingin pelastuskouluun. Jossain ­vaiheessa kiinnostuin sitten fysiikasta, jota pääsinkin lukemaan Helsingin yliopistoon. Lääketieteelliseen en Suo­messa päässyt. Opiskelin lääkäriksi ­Pietarissa vuosina 2011–2018.

Elämä ei ole suorittamista, vaan ­itseään kannattaa kuulostella. Kun mielenkiinto jotakin asiaa kohtaan herää, siitä kannattaa lähteä ottamaan selvää.

 

Atte Virolainen

  • 39-vuotias A-klinikkasäätiön somelääkäri.
  • Vankilalääkäri.
  • Lähihoitaja, palomies-sairaankuljettaja.
  • Harrastaa käytetyn purjeveneen kunnostusta.
  • Instagram ja Tiktok: @laakari.atte