Ensihoitajan vaikea valinta: Voiko potilaan jättää pissan ja siideritölkkien keskelle?

Tuntuu väärältä keskittyä vain oman oikeusturvan takaamiseen, kirjoittaa ensihoitajana työskentelevä Veera Kamaja.

”Ei lääketieteellistä perustetta päivystyskäynnille. Potilas voi jäädä kotiin.” Olen samaa mieltä lääkärin kanssa. Tällä hetkellä potilaalla ei ole akuuttia hätää: vitaalielintoiminnot ovat kunnossa, potilas pystyy kävelemään joitakin askeleita, jääkaapissa on ruokaa ja lisäksi hän itse haluaa jäädä kotiin. Helppo ja selkeä ensihoidon tehtävä, eikö?

Noh. Asunnossa on niin sakea virtsan lemu, että silmiä kirveltää. Eltaantuneen alkoholin ja tupakansavun aromit sekoittuvat ilmassa. Sänky on pissistä märkä, keittiön tuolilla on ulostetta ja potilaalla on itselläänkin pöksyissä jotakin ylimääräistä.

Potilas istuu kumarassa pienen asuntonsa nurkassa olevalla nojatuolilla. Vieressä lojuu tyhjiä siideritölkkejä. Jääkaapissa on einesmakaronilaatikkoa, mutta potilas ei liene syönyt moneen päivään. Alkoholi maistuu paremmin. ”En mie halua mihinkään lähteä, antakaa miun vain jäädä kotiin”, hän sanoo hiljaisella äänellä.

Kohteessa ei käy kotihoito, sillä varsinaista tarvetta sille ei ole. Omaisetkaan eivät vieraile. Potilas käy kaupassa silloin, kun on enemmän voimissaan. Yleensä hän vain soittaa viinatrokareille, jotka tuovat kotiinkuljetuksella epämääräistä, kallista alkoholia.

Tuntuu mahdottomalta jättää potilas kotiin: terveydenhuollon näkökulmasta katsottuna hän on oikea aikapommi. Nyt ei ole hätää, mutta pian hän kaatuu ja kumauttaa päänsä pöydän kulmaan, eikä silloin paikalla ole ketään apua soittamassa. Tai sitten uloste alkaa pikkuhiljaa syövyttää takapuolen ihoa, aiheuttaen nekroosia tai sepsiksen.

Vastaavia tilanteita on osunut kohdalleni useasti. Tällaiset kohtaamiset ovat hirveän hankalia ensihoidollisesti, ja koen niissä suurta turhautumista ja riittämättömyyttä. Soitan toki sosiaalihuoltoon huoli-ilmoituksen potilaasta, mutta eivät hekään pysty ihmeitä tekemään. Itsemääräämisoikeuden nojalla potilaalla on toki oikeus nauttia alkoholia juuri niin paljon kuin vain lystää. Toisaalta taas perustuslain mukaan jokaiselle on taattava ihmisarvoinen elämä ja huolenpito, jos hän ei itse siihen kykene.

Miten auttaa heitä, jotka eivät apua halua? Syystä tai toisesta nämä henkilöt ajautuvat terveydenhuollon palveluiden piiriin toistuvasti. Vakioasiakkaan kohtaaminen yhä uudelleen saman asian tiimoilta on usein turhauttavaa. Noidankehä pyörii ja syvenee.

Tuntuu väärältä keskittyä vain oman oikeusturvan takaamiseen. ”Kirjaan kaiken tarkasti ylös ja osoitan, että olen reagoinut tilanteeseen. Enpähän itse joudu pinteeseen, jos potilas onnistuu juomaan itsensä hengiltä lähipäivinä.”

Miten tämä tarina sitten eteni? Seuraavana päivänä naapurit soittivat hätäkeskukseen, sillä asunnosta levisi hirvittävä haju jo rappukäytäväänkin. Tällä kertaa potilas suostui lähtemään päivystykseen.

Voin vain toivoa, että päivystyksessä kuunneltiin ensihoidon raportti huolellisesti, ja potilaan kotitilanteeseen saatiin neuvoteltua jotakin apuja.

Kolumnistimme Veera Kamaja on sairaanhoitaja, joka pääsi unelmatyöhönsä ensihoitajaksi.

Kuva Pia Inberg