Entä jos ihana saa tarpeekseen?

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla työskentelee upeaa ja ammattitaitoista porukkaa. Miten käy, jos he saavat tarpeekseen, kysyy Maria Tuominen Tehy-lehden pääkirjoituksessa.

Kuvateksti
Hoitajia lähtee Suomesta enemmän kuin tänne tulee. Kuva: Istockphoto

Tiedätkö, ketkä ovat kaikkein iha­nimpia haastateltavia, kysyi toimittaja Rosanna Marila minulta eräänä päivänä. Vastaus kuului: tehyläiset.

Rosanna on haastatellut satoja, ellei tuhansia, ihmisiä. Hänen mukaansa maailmantähdet kalpenevat, kun pääsee jututtamaan ihmisiä Tehy-lehteen.

Pyysin selitystä, vaikka osasin jo arvatakin. Tehyläiset ovat hauskoja, empaattisia, ihania ja hulluja, Rosanna sanoi.

Olen huomannut saman. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla työskentelee upeaa ja ammattitaitoista porukkaa, ihania ja huumorintajuisia ihmisiä. Toisenkin asian olen huomannut. Ihanallakin ihmisellä voi tulla mitta täyteen ja huumori loppua.

Sairaanhoitajien maastamuutto on lisääntynyt tasaisesti kymmenen viime vuoden aikana. Hoitajia lähtee Suomesta enemmän kuin tänne tulee. Tilastokeskuksesta arvellaan, että muuttopäätökseen vaikuttavat usein taloudelliset syyt, työolosuhteet ja urakehitysmahdollisuudet.

Tuoreet luvut lähtijöistä ovat ajalta ennen koronaa. Nähtäväksi jää, miten pandemia vaikuttaa muuttohaluihin tai siihen, moniko päätyy vaihtamaan alaa.

Poikkeustilaa on takana yli puoli vuotta – ja edessä ties kuinka pitkään. Harva sote-alalla työskentelevä voi tehdä etätyötä ja vähentää kontaktejaan. Moni on siirretty uusin tehtäviin korona­testaukseen.

Vaikka suojaimia on alun kangertelun jälkeen saatu, pandemia on tuonut työhön uuden stressitekijän: pelon omasta sairastumisesta. Lisäksi jos itse sairastuu, alkaa pelko myös siitä, onko mahdollisesti tartuttanut potilaita, työkavereita tai läheisiään. Muun muassa siitä kertoo Tehy-lehdessä sairaanhoitaja Annamari Viljanen. Hänellä diagnosoitiin korona huhtikuussa, ja myöhemmin sen katsottiin olevan ammattitauti. Tartunta oli tullut työtehtävissä.

Annamari on sairauslomalla yhä. Hänen toiveensa on, että työnantajat ottaisivat huomioon, miten hidasta koronasta toipuminen voi olla. Töihin hän haluaa palata heti, kun pystyy.

PS. Tuorein ihana tehyläinen, jota Rosanna Marila haastatteli, on sairaanhoitaja Anu Huovinen. Anu on tehnyt 20 vuotta lähes pelkästään yövuoroja.