Sairaanhoitajia lähtee Suomesta enemmän kuin tulee, Ruotsi viime vuodet suosituin

Sairaanhoitajien maastamuutto on lisääntynyt tasaisesti kymmenen viime vuoden aikana.

Kuvateksti
Innokkaimmin ulkomaille muuttivat nuoret aikuiset eli 26–30-vuotiaat, mutta moni myös palaa takaisin. Kuva: iStock

Suomesta lähtee enemmän sairaanhoitajia kuin tänne muuttaa. Käänne tapahtui 2015. Sen jälkeen Suomeen on vuosittain muuttanut keskimäärin noin 140 sairaanhoitajaa, kun ulkomaille lähtee noin 200 sairaanhoitajaa.

Suomalaisia sairaanhoitajia muuttaa eniten Ruotsiin, toiseksi suosituin on Norja. Ruotsi on siis ohittanut Norjan selvästi suosituimpana kohdemaana.

Sairaanhoitajaliiton selvityksen mukaan sairaanhoitajan palkka on pohjoismaisessa vertailussa läpi uran matalin Suomessa, vaikka elinkustannukset otetaan huomioon.

– Taloudellisilla näkökulmilla on todennäköisesti merkittävä rooli muuttopäätöksessä. Myös paremmat työolosuhteet tai urakehitysmahdollisuudet voivat olla taustalla, arvioi Tilastokeskuksen yliaktuaari Meri Juuti.

Tilastokeskuksen luvut ovat ajalta ennen koronaa. Sairaanhoitajiksi lasketaan tilastoissa myös terveydenhoitajat, kätilöt ja ensihoitajat. Tilasto ei kerro muuttosyytä tai tietoa muuttaneiden työllistymisestä ulkomailla, eli kaikki lähteneet eivät välttämättä työskentele hoitoalalla.

– Jää nähtäväksi, miten korona vaikuttaa maastamuuttoon. Koetaanko kotimaa nyt ehkä turvallisemmaksi kuin moni muu maa vai ajaako hoitajien arvostuksen puute ja muita pohjoismaita huonompi palkkataso ulkomaille, miettii Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Iso-Britannia on hoitajien silmissä Ruotsin ja Norjan jälkeen kolmanneksi suosituin. Brexit eli Ison-Britannian ero EU:sta on saattanut vaikuttaa muuttaneiden määrän pienenemiseen vuonna 2018. Maahan muutti silloin noin 30 prosenttia vähemmän sairaanhoitajia kuin aiempana vuonna. Vaikutukset voivat olla suuremmat, kun siirtymäkausi päättyy ja Iso-Britannia eroaa virallisesti EU:sta.

Suosittuja kohdemaita ovat myös Yhdysvallat, Sveitsi ja Saksa sekä 2010luvulla yleistyneet Viro ja Espanja. 

Innokkaimmin muuttivat nuoret aikuiset eli 2630-vuotiaat. Moni palaa. Lähes puolet Suomesta ulkomaille muuttaneista hoitajista palasi neljän vuoden sisällä takaisin.

Suomeen vuosina 20062017 muuttaneista sairaanhoitajista 37 prosenttia oli ulkomaalaisia. Lähes puolet ulkomaalaisista sairaanhoitajista tuli Suomeen Virosta. Viron jälkeen seuraavaksi eniten Suomi on houkutellut sairaanhoitajia Venäjältä, Filippiineiltä, Espanjasta, Kiinasta sekä Ruotsista.

– Maahanmuutto tulee säilymään pienenä, ellei sairaanhoitajille saada tutkintojen tunnustamisen polkua, joka vieläkin puuttuu. Tässä tilastossa eivät ymmärtääkseni näy esimerkiksi Filippiineiltä tulevat sairaanhoitajat, joista suuri osa työskentelee lähihoitajina ja hoiva-avustajina, Koivuniemi sanoo.

Lue lisää:

Suomeen muuttaneet hoitajat etsivät tietä ammattiinsa