Millariikka Rytkönen: Vientimme vetää tehyläisten ansiosta

Sote-palveluilla tuotetaan terveempää työvoimaa, mikä lisää talouden kasvua, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Jääkiekko yhdistää meitä suomalaisia. Kun urheiluselostaja Antti Mäkinen vieraili legendaarisessa kanadalaisessa jääkiekko-ohjelmassa, hän avasi suomalaisten toukokuun viimeisiä päiviä näin: ”Jääkiekko on Suomen seuratuin laji. Nyt kukaan ei riitele, vaan kaikki juhlivat mestaruutta.”

Olin Suomi–Ruotsi-pelin aikana Wienissä Itävallassa, jossa edustin Suomea STTK:n delegaatiossa ETUCin kongressissa eli palkansaajaliikkeen korkeimmassa päättävässä elimessä Euroopassa. 600 osallistujaa 38 eri maasta ja 90 eri järjestöstä on Euroopan työntekijöiden voimakas yhteinen ääni EU-päätöksenteossa. Yhtenä iltana 18 SM-tason MM-kaukalon ensikertalaista voitti 21 ruotsalaista NHL-tähteä, ja sen kunniaksi lauloin länsinaapurin edustajille Den glider in -viisun Wienin yössä. Seuraavana aamuna ruotsalaiset onnittelivat meitä hymyillen ja jatkoimme kongressia päämääränämme kaikille eurooppalaisille työntekijöille reilu yhteiskunta. Olimme jälleen samaa joukkuetta.

Myös Itävallan presidentti Alexander Van der Bellen kävi kongressissa, vaikka maassa oli meneillään sisäpoliittinen kriisi. Hänen sanansa iskivät tajuntaan: ”Jos ammattiliittoja ei olisi, ne pitäisi keksiä!” Hänen viestinsä jatkoi Nobel-palkitun, yhdysvaltalaisen taloustieteilijän Joseph Stiglitzin viestiä: ”Yhdysvalloissa kaikkien mahdollisuus menestymiseen on myytti. Menestys on riippuvainen lähtökohdista ja vanhempien maksukyvystä.” Stiglitz muistutti, että Pohjoismaissa korkea järjestäytymisaste kulkee käsi kädessä hyvinvoinnin ja korkeiden palkkojen kanssa. Hän totesi, että työntekijöiden ja työnantajien välillä on luonnollinen epätasapaino ja sitä tasapainottamaan tarvitaan ay-liike ja vahva neuvotteluoikeus.

Suomen Leijonien pelatessa jääkiekkoa, minä sain olla osana erityisen arvokasta ja ainutlaatuista projektia: Euroopan unionia. Siellä minä istuin pari penkkiriviä EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin takana ja pohdin, että voittavin konsepti on todellakin joukkueen yhteistyö. Itsenäiset valtiot yhdessä muodostavat jotakin enemmän kuin osiensa summan. Euroopan unionille myönnettiin vuonna 2012 Nobelin rauhanpalkinto rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä Euroopassa. Yhdessä me todella olemme enemmän. Niin Suomessa, Euroopassa, jääkiekkojoukkueessa kuin ay-liikkeessä.

Muistutan aina jäsenilloissa, että me tehyläiset tuotamme jotakin vielä arvokkaampaa kuin niitä vientialojen mersuja tai selluloosaa. Me tuotamme maailman onnellisinta kansaa luomalla kaikille suomalaisille hyvinvointia ja terveyttä. Ilman sitä vientiteollisuutemme ei toimisi, vaikka työnantajien edustajat Helsingin Etelärannassa tuntuvatkin sen unohtaneen. Oikeanlaiset investoinnit voivat lisätä talouden kasvua, muistutti myös Nobel-palkittu Stiglitz. Sote-palveluilla tuotetaan terveempää työvoimaa, mikä puolestaan lisää talouden kasvua.

Miettikää: meidän tehyläisten ansiosta vientimme vetää, jääkiekkokaukaloissa pelaa terveitä nuoria ja Suomen hallitusta muodostavat työkuntoiset poliitikot.

Hyviä hetkiä kesääsi! Toivottavasti siinä on tarpeeksi vähän villasukkia vaativia päiviä, riittävästi rentoutumista ja yltäkylläisesti iloa ja valoa. Itse pakkaan perheeni matkailuautoon suuntana Eurooppa. Jos kohtaamme Suomen tai Euroopan kesässä, tule ihmeessä jutulle! Sinun kohtaaminen on minulle aina auringonpilkahdus.

Julkaistu Tehy-lehdessä 6–7/2019.