Hoitaja, millainen olet potilaana? ”Minä olen surkea”, tunnustaa kolumnisti Veera Kamaja

Veera Kamaja esittelee viisi erilaista hoitajapotilastyyppiä. Tunnistatko niistä itsesi?

Kuva: Kimmo Rampanen

Hoitajuus ei merkitse, että osaisi välttämättä hoitaa omia vaivojaan. Ja se on ihan okei! Me olemme toisten ihmisten hoitamisen ammattilaisia – ja vapaa-ajalla sitten luvan kanssa ihan jotain muuta.

Välillä jokainen meistä hoitajista joutuu niin sanotusti tiskin toiselle puolelle. Tunnistatko itsesi seuraavista?

Etevä hoitajapotilas suhtautuu ammattimaisen objektiivisesti myös omiin vaivoihinsa. Hän soittaa hätänumeroon silloin kuin pitääkin: kun on yllättäen saanut flimmerikohtauksen, eikä vointi salli muulla kyydillä päivystykseen hakeutumista. Hän kertoo olevansa hoitaja ja vastaa kysymyksiin juuri niin kuin toivotaan.

Yritteliäs hoitajapotilas kertoo heti olevansa hoitaja ja käyttäytyy muutenkin oikein mallikkaasti. Oikeasti hän on aivan pihalla. Hän onnistuu kaikessa yritteliäisyydessään hämäämään vuorossa olevia hoitajia niin, että lopulta tilanne on hyvin kummallinen. Kollektiivisen hämmennyksen vallitessa yritteliäs ei saa esimerkiksi haavanhoito-ohjeita ja päätyy lopulta hoitelemaan itseään summamutikassa ja vähän sinne päin.

Surkea hoitajapotilas on oikeastaan surkea potilas noin yleisestikin. Hän on aivan hädissään, sillä häntä pelottavat muun muassa piikit, kipu sekä epämukavuus. Hän on manannut itselleen sen huonoimman skenaarion, oikean kuolemantaudin. Surkea hoitajapotilas saa hoitajiltaan sympatiapisteitä, kenties vähän säälipisteitäkin, ja ainakin oikein hyvää hoitoa ja ohjausta.

Miellyttävä hoitajapotilas mainitsee vasta hoitotilanteen lopussa sivulauseessa ja hieman nolostellen olevansa itsekin alalla. Hän ei ota kantaa omaan hoitoonsa, vaan antaa toisten tehdä työnsä. Hoitokontaktin lopuksi hän kiittää, hymyilee ja toivottaa tsemppiä lopputyövuoroon.

Antiikkinen hoitajapotilas on jättänyt hoitotyön arkisen raadannan taakseen jo hyvin kauan sitten. Hän on erittäin herttainen potilas, jonka kanssa voisi tarinoida pitkään vanhoista ajoista. Nykyiset käytänteet ovat antiikkiselle hepreaa. Tapaamisen jälkeen kummankin osapuolen maailma on avartunut.

Minä voin nolostelematta myöntää olevani surkea hoitajapotilas päästä varpaisiin. Pyydän jo nyt anteeksi, jos joskus kohtaamme tiskin toisella puolella.

Veera Kamaja on sairaanhoitaja-ensihoitaja, joka kuvittelee aina olevansa televisiosarjassa heittäessään hyvää vitsiä työparin kanssa ambulanssilla ajellessaan.