Millariikka Rytkönen: Hoitajat ikuisesti palkkamonttuun

”Eikö 30 markkaa ole naisille vähän liikaa?” kysyi Paasikivi vuonna 1945. Nyt pääministeri Orpo haluaa toimia samoin kuin puoluetoverinsa vuosikymmeniä sitten, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuva: Leena Louhivaara

Mitä muuta yhteistä on pääministeri Paasikivellä ja pääministeri Orpolla kuin puoluetausta?

Molemmat tahtovat nuijia naisvaltaiset alat palkkamonttuun ja betonoida naisvaltaisten alojen palkat miesvaltaisia aloja matalamme tasolle.

Pääministeri Paasikivi kysyi vuonna 1945: ”Eikö 30 markkaa ole naisille vähän liikaa?” Nyt 79 vuotta myöhemmin pääministeri Orpo haluaa toimia samoin kuin puoluetoverinsa vuosikymmeniä sitten. Vientivetoinen työmarkkinamalli ja sovittelijan käsien sitominen lailla veisi meidät hoitajat ikuiseen palkkakuoppaan ja Suomen lähelle Unkarin tietä.

Pääministeri Orpon tavoitteen täyttyminen aiheuttaisi vakavia ongelmia yhteiskunnan kannalta keskeisellä sote-alalla. Suomi myös rikkoisi vakavasti kansainvälisiä sopimuksia ja velvoitteitaan Euroopan unionin jäsenenä. Kaikki tämä tapahtuisi oikeusvaltiossa vuonna 2024.

Paasikiven sanat olivat karut, mutta hurjinta on se, että historia toistaa itseään. Tämä kaikki tapahtuu meille hoitajille uudestaan. Parhaillaan. Orpo haluaa seurata Paasikiveä, joka sai nuijittua lakiin palkkaepätasa-arvon. Virkamiehet laativat Paasikiven aikana palkkataulukon, jossa oli eri palkat miehille ja naisille. Naiset saivat silloin 80 prosenttia miesten palkasta.

Kun Suomi ratifioi Kansainvälisen työjärjestö ILOn samapalkkaisuussopimuksen vuonna 1962, lakia korjattiin. Sen jälkeen samasta ja samanarvoisesta työstä tuli maksaa sama palkka. Silti sukupuolten välinen palkkaero on edelleenkin – 62 vuotta myöhemmin – 16 prosenttia.

Mikään ei tunnu olevan istuvalle hallitukselle pyhää.

Jotta ero saataisiin varmistettua pysyväksi, Orpon hallitus ajaa Suomeen mallia, jossa vientialat määrittelevät muiden alojen palkankorotusten katon. Myös meidän hoitajien. Lain valmistelu on jo alkanut työministeriössä, ja hallitus aikoo viedä lain eteenpäin laajasta vastustuksesta huolimatta.

Jos joku luuli, että Juha Sipilän hallitus antoi hoitajille kylmää kyytiä, se oli vasta esileikkiä siitä, mitä tuleman pitää. Aiempien sukupolvien meille taistelemat oikeudet ollaan viemässä meiltä. Mikään ei tunnu olevan istuvalle hallitukselle pyhää. Orpon ja Purran hallituksen kaavailemat leikkaukset ja heikennykset kohdistuvat erityisesti meihin työväestöön, ja mikä pahinta, kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.

Ei käy. Tässä meidän tehyläisten terveiset sinne valtioneuvoston linnaan: Vaikka te Orpo ja Purra aiotte tuhota tämän alan, me teemme kaikkemme pelastaaksemme sen. Emme vain itsellemme, vaan koko Suomelle.