Autoileva vuorotyöläinen, varo mikrounta!

Mikrounta ei itse huomaa, mutta sen aikana ehtii ajaa pitkän matkan.

Kuvateksti
Vuorokauden valvominen vastaa noin promillen humalaa. Kuva: Annika Rauhala

Riittävän levon ja vuorotyön yhdistäminen on tunnetusti vaikeaa. Vuorotyö saattaa altistaa myös tapaturmille tai onnettomuuksille, sillä huonolaatuinen tai vähäiseksi jäänyt uni vaikuttaa vireystasoon useiden päivien ajan.

Keskittymiskyvyttömyys ja ärtymys ovat vuorotyöläisille tuttuja ongelmia, mutta pahimmillaan väsymys johtaa onnettomuuteen. Kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa yli puolessa kuljettaja oli nukkunut edellisenä yönä alle kuusi tuntia.

Mikrouneksi kutsutaan lyhyttä torkahtamista, joka kestää sekunnista kymmeneen sekuntiin. Se on sinällään vaaratonta ja tavallista. Mikrouneen voi vaipua ilman, että siitä tulee tietoiseksi. Tämä on erityisen vaarallista liikenteessä.

Sekunnin aikana ajoneuvo ehtii edetä 11 metriä neljänkympin nopeudella ja 28 metriä, jos nopeus on sata kilometriä tunnissa. Jälkimmäisessä tapauksessa ajoneuvon pysäyttämiseen menee noin 70 metriä. Näinkin lyhyen nukahtamisen aikana ehtii syntyä vaaratilanteita.

Rattiin saattaa nukahtaa myös pitemmäksi ajaksi. Joskus uneen vaipuu vain osa aivoista. Silloin kuljettaja ajaa ikään kuin automaattiohjauksella.

Vuorokauden yhtämittainen valvominen vastaa noin promillen humalaa. Jos unen määrä jää viikon ajaksi neljään tuntiin vuorokaudessa, se heikentää vireystasoa, havaintokykyä ja reaktionopeutta yhtä paljon kuin kokonaisen vuorokauden valvominen.

Ongelma ei koske pelkästään autoilijoita, sillä myös jalankulkija on väsyneenä alttiimpi onnettomuuksille vaikkapa katua ylittäessään.

Nukahtamislääkkeiden käyttäminen kasvattaa onnettomuus- ja tapaturmariskiä huomattavasti.

Vaikka kahvi piristää, kupillisenkin juominen lähellä työvuoron päättymistä ei ole hyväksi unen kannalta. Kofeiinin arvioidaan vaikuttavan vähintään kuuden tunnin ajan. Se vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua. Unen huonontumisen huomaa siitä, että vaikka unen määrä tunneissa on riittävä, uni ei virkistä.

Muistathan, että työviikon aikana kertyvä univaje vaikuttaa vireystilaan myös vapaapäivänä. Jos tunnet olosi väsyneeksi työpäivänä tai vapaalla, ethän mene auton rattiin.

 

Univajeen varoitusmerkkejä

  • Nukahdat vahingossa, jos menet makuuasentoon vaikka lukemaan tai katsomaan televisiota.
  • Silmiä on vaikea pitää auki
  • Haukottelet tai torkahtelet työmatkalla julkisessa kulkuvälineessä tai omassa autossa.
  • Keskittyminen takkuilee, muisti ei toimi.
  • Olet herättyäsi tokkurainen jopa tunnin ajan.
  • Vuorokauden yhtämittainen valvominen vastaa noin promillen humalaa.

Teksti Johannes Kajava

Kirjoittaja on unihoitaja ja yötyöläinen.