”Elämässä on vain kolme tärkeää asiaa” – näin hillitset stressiä buddhalaisittain

Stressaannutko melko pienestä? Jos vastauksesi on kyllä, lue nämä neuvot erityisen huolellisesti.

1. Harjoittele stressinhallintaa, niin mieli pysyy rauhallisena kuormittavassakin tilanteessa. Myös palautuminen tapahtuu sen jälkeen nopeammin. Oma tyytyväisyytesi lisääntyy.

2. Ratkaisukeskeinen selviytymistapa on etsiä tilanteesta poispääsyä ja tehdä asialle jotakin konkreettista. Jos koet työssä esimerkiksi painostusta tai uupumusta, hae apua.

3. Tunnekeskeinen selviytymistapa on surra, kun koet menetyksen. On tilanteita, kuten läheisen kuolema, jolloin sureminen on tärkeä keino. Anna siis itsellesi aikaa suruun.

4. Suremaan tai murehtimaan ei pidä jäädä liian pitkäksi aikaa yksin. Sosiaalinen tuki on merkittävä stressinhallinnan keino. Tuen hakeminen on myötätuntoinen teko itseä kohtaan.

5. Jos pystyt, pyri löytämään koettelevasta asiasta jotakin myönteistä, esimerkiksi mahdollisuuden oppia jotakin uutta. Merkityksen antaminen ikäville asioille on yksi vaikeimmista keinoista, mutta jos onnistut siinä, se voi vapauttaa henkisestä kuormasta, pettymyksestä ja katkeruudesta.

6. Tunnusta, ettet voi hallita kaikkea. Koko maailmaa ei voi parantaa. Siinä uuvuttaa lopulta itsensä. Mieti, stressaannutko melko vähäpätöisistä asioista, jolloin energiaa menee hukkaan.

7. Ala pitää tunnepäiväkirjaa. Kirjoita siihen epämiellyttävistä ja myönteisistä kokemuksistasi ja niihin liittyvistä ajatuksista, tunteista ja käyttäytymisestä. Tunnepäiväkirjan pitäminen neljänä peräkkäisenä päivänä vartin kerrallaan lisää psyykkistä hyvinvointia.

8. Buddhalaisen sananlaskun mukaan elämässä on vain kolme tärkeää asiaa: Paljonko rakastat, kuinka ystävällisesti elät ja kuinka sopuisasti luovut niistä asioista, jotka halusit elämääsi, mutta joita et saanut tai jotka menetit.

Teksti Merja Perttula, kuvitus Pia Holm

Lue myös:

Odotatko aina kympin elämystä? Realistiset odotukset tekevät onnelliseksi