2. Älä syö nälkääsi makeaa.
Jos nälän tunteen iskiessä nakkaat suuhusi vaikkapa suklaata, sen houkuttavuus kasvaa. Pitämällä huolen ruoka-ajoista ja syömällä monipuolisesti et tule sortuneeksi pikamakeaan. Herkuttelu makealla kannattaa liittää aterian yhteyteen. Siitä kiittävät myös hampaat.
Monesti pelkkää sokeria miellyttävämmäksi koetaan sokerin ja rasvan yhdistelmä, esimerkiksi leivonnaisissa. Valitse niistä sydämesi kannalta parempi pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa sisältävä vaihtoehto.
3. Pienen makean herkun voit syödä vaikka päivittäin.
Liiallisen tiukkuuden ja rajoittamisen tiedetään pahimmillaan altistavan riippuvuuden kaltaisen ahmintakäyttäytymisen kehittymiselle. Siksi voi olla parempi, että syöt pienen makean vaikka joka päivä kuin että mässäilet holtittomasti ”karkkipäivänä” tai sorrut herkkulakon jälkeen ylensyöntiin.
4. Herkuttele nautiskellen.
Jos syöt sokerista makeaa, hidasta syömisen tahtia ja keskity nauttimaan mausta. Tällöin voit saada saman mielihyväkokemuksen jo pienemmästä määrästä. Samalla sokerin saantisi vähenee. Esimerkiksi runsas sokerilimujen käyttö on tutkimuksissa yhdistynyt lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen riskiin.
5. Koukuta itsesi makean sijasta johonkin harrastukseen.
Makean miellyttävyyteen vaikuttaa osittain perimä, mutta myös makean käytöllä on merkitystä. Jos käytät paljon ja jatkuvasti mielihyvää tuottavaa tekijää, esimerkiksi makeaa, saamasi mielihyväkokemus saattaa ajan oloon heiketä. Tämä voi altistaa lihomiselle, jos rupeat saman mielihyvän saamiseksi syömään sitä entistä enemmän.
Vastalääkettä riippuvuuksien kehittymiselle on virikkeellinen elämä. Esimerkiksi liikunnan harrastaminen vähentää riippuvuuksien kehittymisen riskiä myös niillä, joilla on siihen perinnöllinen alttius. Anna siis vaikkapa tanssijalkasi vipattaa ja makean mieliteko jää taka-alalle.
Katriina Ylönen
Asiantuntija: Leila Karhunen, kliinisen ravitsemustieteen dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti, Itä-Suomen yliopisto.