Seksi paranee, liikunta helpottuu – miehenkin kannattaa jumpata lantionpohjan lihaksia

Vahvat lantionpohjan lihakset ehkäisevät virtsankarkailua sekä ulosteen- ja ilmanpidätysongelmia.

Kuvateksti
Kuntosalilla treenatessa kannattaa tiukata ensin lantionpohja ja vasta sitten selän ja vatsan syvät lihakset. Kuva: iStock

Seksi on parempaa

Lantionpohjan lihaksia kannattaa jumpata monesta syystä. Hyvässä kunnossa olevat lihakset parantavat miehen seksuaalitoimintoja, kuten erektiota ja siemensyöksyä. Lisäksi vahvat lantionpohjan lihakset ehkäisevät virtsankarkailua sekä ulosteen- ja ilmanpidätysongelmia. Heikot lihakset voivat myös altistaa alaselkäkivuille.

Testaa lihasten kunto

Lantionpohjan fysioterapeutti tutkii lihasten kunnon EMG-laitteella, ultraäänellä tai manuaalisesti. Lantionpohjan lihasten kuntoa voi testata myös kotona kokeilemalla, nouseeko peräaukon ja kivesten väli ja peniksen tyvi, kun lihaksia supistaa. Virtsasuihkun katkaisu käy myös testinä, mutta sitä ei saa käyttää jumppana.

Jumppaa lihaksia säännöllisesti

Lantionpohjan lihakset vaativat säännöllistä jumppaa. Erilaisilla supistusharjoituksilla voi treenata sekä nopeutta, voimaa että kestävyyttä. Näin tehdään esimerkiksi maksimivoimaharjoitus: supista voimakkaasti peräaukko ja virtsaputki ja imaise ne sisään ja ylöspäin. Pidä supistus 5 sekuntia ja pidä 5­–10 sekunnin tauko. Toista 5­–10 kertaa. Tee harjoitus 1­–3 kertaa päivässä.

Monenlaista voimaa

Lantionpohjan lihasten maksimivoimaa tarvitaan nostoissa ja raskaiden taakkojen kantamisessa. Nopeusvoimalle on käyttöä äkillisissä ponnistuksissa, kuten yskäisyssä, aivastuksessa tai horjahtamisessa. Kestovoima on tarpeen arkiaskareissa ja liikunnassa.

Ota mukaan liikuntaan

Lantionpohjan lihakset muodostavat kokonaisuuden keskivartalon lihasten eli syvien vatsa- ja selkälihasten kanssa. Nämä lihakset on hyvä pitää mielessä aina liikuntaa harrastaessa. Esimerkiksi kuntosalilla treenatessa kannattaa tiukata ensin lantionpohja ja vasta sitten selän ja vatsan syvät lihakset. Golfin swingiinkin saa enemmän voimaa, kun hyödyntää myös lantionpohjan lihaksia.

Liika kireyskin voi vaivata

Varsinkin urheilua harrastavilla pojilla ja miehillä lantionpohjan lihakset voivat olla liian kireät. Kipu säteilee nivusiin, alavatsalle, penikseen ja sisäreisiin. Kireät lihakset voivat aiheuttaa myös tihentynyttä virtaamisentarvetta. Orgasmin jälkeen voi tuntua kipua lantionpohjassa. Syvä hengitys ja palleahengitys auttavat rentouttamaan lantionpohjan. Jooga ja pilates saattavat auttaa rentouttamaan lihaksia.

Asiantuntijana fysioterapeutti, uroterapeutti ja seksuaalineuvoja Anu Parantainen.

Lisää jumppaharjoituksia Keski-Suomen sairaanhoitopiirin nettisivuilla.

Teksti Tiina Suomalainen