Terveellinen ruokavalio vähentää syöpäriskiä

Kuvateksti
Ruokavalio, joka pienentää syövän riskiä, ehkäisee myös sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetesta. Kuva Pixabay


Paljonko ravintotottumukset vaikuttavat riskiin saada syöpä, biolääketieteen professori Sari Mäkelä?
Noin kolmannes yleisimmistä syövistä voitaisiin estää, jos ihmiset pitäisivät huolta ruokavaliostaan, painostaan ja riittävästä liikunnasta. Ravintotekijät näyttävät vaikuttavan lähes kaikkien syöpätyyppien taustalla.

Millaiset ruoat lisäävät syöpäriskiä?
Muutama vuosikymmen sitten kiinnitettiin huomiota karsinogeeneihin eli syöpää synnyttäviin yhdisteisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi lihan kuumentamisessa syntyvät yhdisteet tai maksasyöpää aiheuttava homemyrkky aflatoksiini. Tämän jälkeen alettiin etsiä yhdisteitä, jotka suojaisivat syövältä. Mikään yksittäinen yhdiste ei kuitenkaan estä syöpää.
Nykyään ajatellaan, että tärkeintä on ravinnon kokonaisuus. Karsinogeenejä kannattaa tietysti edelleen välttää. Eri syöpätyypeillä on myös joitakin niille ominaisia taustatekijöitä. Esimerkiksi paksu- ja peräsuolen syövän syntyyn vaikuttaa ruokavalion vähäinen kuitumäärä, ruoan­sulatuskanavan syöpiin taas etikkaiset, suolaiset ja maustetut ruoat.

Millainen on syövän riskiä ­vähentävä ruokavalio?
Tärkeintä on ymmärtää, ettei mikään taianomainen yhdiste suojaa syövältä. Myöskään mikään yksittäinen kohtuudella käytetty ruoka ei aiheuta sitä.
Seuraavat ohjeet ovat tärkeysjärjestyksessä: Pysy normaalipainon rajoissa. Liiku päivittäin vähintään puoli tuntia. Vältä energiatiheitä ruokia ja sokerisia juomia. Suosi kasvisvoittoista ruokaa eli viljatuotteita, juureksia, palkokasveja, hedelmiä ja marjoja. Syö punaista lihaa korkeintaan puoli kiloa viikossa. Syö myös lihajalosteita kohtuudella. Käytä maltillisesti alkoholia ja suolaa alle viisi grammaa päivässä. Lisäravinteista ei ole apua. 

Miksi ravinnon myönteisistä ­vaikutuksista syövän yhteydessä on alettu puhua vasta viime aikoina?
Tieto on lisääntynyt. Arasteluun ei ole muuta syytä. On hyvä, että syövän diagnostiikkaa ja hoitoa kehitetään. Ne ovat kuitenkin kalliita tapoja siihen nähden, että ihmiset saataisiin syömään terveellisesti ja liikkumaan jo lapsesta lähtien. Hienoa on se, että samoilla keinoilla ehkäistään sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta.

Millaisia mekanismeja liittyy syövän kannalta edulliseen ravintoon?
Ympäristö vaikuttaa meihin eniten ruoan kautta. Ravinto säätelee elimistön kaikkia perusprosesseja: solujen jakaantumista ja kuolemaa, verisuonitusta, tulehdusta ja hormonitoimintaa. Kaikista kasvisryhmistä löytyy jotakin hyödyllistä, kuten solujen vaurioitumista ehkäiseviä vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja fenolisia yhdisteitä.

Aiheuttaako punainen liha syöpää?
Punaisen lihan vaarallisuutta on dramatisoitu uutisoinnissa. Jos ruokavalio on muuten kunnossa, pihvin tai makkaroiden syömisestä silloin tällöin ei ole haittaa. Jos punaista lihaa tai lihajalosteita syö paljon ja alttius saada syöpä on perintötekijöiden vuoksi korkea, tilanne voi olla toinen. Runsas lihan käyttö voi lisätä etenkin paksu- ja peräsuolen syövän riskiä.
Lihan vähentämiseen on monta hyvää syytä. Lihan mukana tulee usein paljon rasvaa. Sen valmistuksessa ­käytetään korkeaa lämpötilaa, jolloin syntyy karsinogeenejä. Lihasta muodostuu suolistossa haitallisia N-nitrosoyhdisteitä. Punaisen lihan sisältämä ­erityinen sokeri­yhdiste saattaa ­aiheuttaa elimistössä myös puolustus-reaktion, tulehdustilan, joka lisää syövän riskiä.
Prosessoidussa lihassa, joka on ­valmistettu suolaamalla, palvaamalla tai savustamalla on nitraattia ja ­suolaa. Ne edistävät karsinogeenisten N-nitroso­yhdisteiden muodostumista suolistossa.

Miksi ylipaino lisää merkittävästi syöpäriskiä?
Ylipainoon liittyy elimistön matala-asteinen tulehdus, joka ruokkii syövän syntyä. Mitä enemmän ihmisellä on rasvaa kehossaan, etenkin vyötäröllä, sitä suurempi riski on sairastua syöpään.
Jatkuva tulehdus syntyy, kun lihavan ihmisen rasvasolut eivät enää jaksa tehdä sitä, mitä niiden kuuluisi eli varastoida rasvaa. Solut alkavat kuolla, jolloin syntyy kudosvaurioita ja lisää tulehdusta.
Rasvasolut tuottavat erilaisia hormoneja ja kasvutekijöitä, jotka leviävät verenkierron mukana kehoon. Tulehtuneessa rasvakudoksessa syntyy myös tavallista enemmän naishormoneja, mikä lisää ylipainoisen naisen riskiä saada hormoniriippuvainen rintasyöpä vaihdevuosien jälkeen.

Mihin liikunnan hyödyt perustuvat?
Liikunta auttaa painonhallinnassa. Liikkua kannattaa, vaikka ei saisi painoa alas. Liikunta vähentää haitallista rasvaa, jolloin tulehduskin alenee. Raskas liikunta vaihdevuosien jälkeen voi ehkäistä rintasyöpää. Liikunta vähentää myös paksusuolen syövän ja kohdunrungon syövän riskiä.

Entä ravinnon vaikutus ­syöpäpotilaisiin?
Monet syövän sairastaneet muuttavat elintapojaan terveellisiksi. Se on hyvä: kannattaa vaikuttaa siihen, mihin pystyy, jotta syöpä ei uusi tai ettei sairastu toiseen syöpään. Syövän sairastaminen kertoo, että ihmisellä on korkea alttius saada syöpä.
Jotkut uskovat sensaationhakuisiin tarinoihin, joissa väitetään, että jonkin yksittäisen tuotteen käyttö tai käytön lopettaminen auttaa syövästä paranemisessa. Näin ei ole. Hyvä ravitsemus tietysti auttaa, jotta jaksaa käydä syöpähoidot läpi.
Tulevaisuudessa tiedetään enemmän siitä, olisiko tietyistä ruoista apua, jotta syöpähoidot purisivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Voinko luottaa siihen, etten saa syöpää, jos syön ”oikein”?
Tällaista ei voi luvata. Ihmisellä voi olla hyvin voimakas alttius saada syöpä. On tietysti epäreilua, että vaikka kuinka huolehtisi hyvistä elintavoista, saattaa silti sairastua syöpään. 

Teksti Merja Perttula

Asiantuntijana Turun yliopiston biolääketieteen professori Sari Mäkelä. Lähteenä käytetty myös syöpäjärjestöjen verkkosivuja.