Ulle on Suomen ensimmäinen migreenikoira

Labradorinnoutaja Ulle on helpottanut Sanna Mikkolan elämää rajun migreenin kanssa.

Kuvateksti
Labradorinnoutaja Ulle varoittaa migreenistä tuijottamalla. Kuva: Ari Korkala

 

Ulle alkaa töniä Sanna Mikkolan kättä 20–30 minuuttia ennen migreenikohtauksen alkua. Ulle ilmoittaa verensokereiden kohoamisesta painamalla päänsä Sannan polvelle.

 

Aiemmin Sanna ei uskaltanut lähteä yksin juuri mihinkään yllättävien, toimintakyvyttömäksi tekevien migreenikohtausten vuoksi. Nyt liikkuminen tuntuu turvalliselta. Kun Ulle hälyttää, hän ehtii ottaa lääkkeet ajoissa ja palata tarvittaessa kotiin.

 

Ulle on Suomen ensimmäinen migreenikoira. Alun perin se tuli avustamaan Sannaa arkiaskareissa, mutta muutama vuosi sitten se alkoi reagoida myös migreenikohtauksen lähestymiseen pysäyttämällä Sannan, tuijottamalla ja muuttumalla levottomaksi. Parivaljakko on alkanut harjoitella myös sokeritasapainoon liittyviä hälytyksiä. 

 

Liivi kertoo toisille ihmisille, että koira on töissä eikä sitä saa häiritä, esimerkiksi silittää. Jos kipukoira keskittyy leikkimiseen tai olemaan ropsuteltavana, se ei välttämättä huomaa omistajansa oireita.

 

Sannan migreenilääkkeet vaikuttavat, jos ne ehtii ottaa ajoissa. Pahimmillaan kohtaukset aiheuttavat tajunnan laskua ja vievät sairaalaan tiputukseen. Kipukoiran hälytysten ansiosta kohtaukset eivät pääse enää kehittymään niin rajuiksi.

 

Kun migreenikohtaus iskee, Sannan näkö sumenee eikä hän pääse hakemaan lääkkeitä. Sen vuoksi hän on kouluttanut Ullen hakemaan käskystä lääkepussin. Ulle on oppinut hakemaan pussin niin kirjahyllystä kuin Sanna käsilaukustakin.

 

Sanna arvelee lukemiensa tutkimusten perusteella, että kaikki koirat pystyvät haistamaan omistajansa migreenikohtauksen, mutta myös omistajan pitäisi osata lukea koiraa ja kouluttaa se ilmoittamaan kohtauksista.

Teksti Katri Puranen, kuvat Ari Korkala