Työpaikalla kuluu usein liian pitkään ennen kuin joku nostaa työntekoa haittaavan päihteiden käytön esille.
2. Estä ongelman paheneminen
Asiallinen, rakentava ja joutuisa ongelmiin puuttuminen voi estää päihdeongelman pahenemisen. Varhainen puheeksi ottaminen ja mahdollinen hoitoonohjaus pitää tapahtua ennen kuin päihteiden käyttö on edennyt sille asteelle, että työntekijä laiminlyö työtehtäviään.
Päihdeongelmien varalle pitää luoda käytännöt työpaikan työsuojelun toimintaohjeissa.
Päihdeohjelma suunnitellaan yhteistoiminnassa johdon, työntekijöiden, työsuojelun ja työterveyshuollon kesken.
Päihdeohjelmalla työnantaja määrittää toimintatavat, joiden mukaan työpaikalla ehkäistään päihdehaittoja, puututaan niihin sekä tuetaan päihteidenkäytön vähentämistä ja päihdeongelmasta kuntoutumista.
3. Keskustele kunnioittavasti
Älä piilottele tai salaa työkaverin päihdeongelmaa tai tee töitä, joita hän on laiminlyönyt.
Kun huoli työkaverista herää, ota asia rohkeasti puheeksi hänen kanssaan, mutta älä syytä.
Voit aloittaa arkisesti vaikkapa kysymällä, mitä kuuluu. Kuuntele, mitä hän vastaa. Päihteistä voit esittää konkreettisia kysymyksiä: Mitä hyvää saat alkoholista? Voisitko saada sen muuten? Millaisiin asioihin koet päihteiden auttavan?
Ohjaa työkaveri työterveyshuoltoon, jos hän on mielestäsi avun tarpeessa. Jos työkaveri kokee päihteiden käytön johtuvan työstä, asiasta pitää puhua esihenkilölle.
4. Kohtele hyvin
Päihderiippuvuudesta toipuminen on pitkä prosessi, joten asiaa pitää seurata myös hoidon jälkeen. Siitä vastaavat yleensä sekä esihenkilö että työterveyshuolto työpaikan käytäntöjen mukaisesti.
Hoidon onnistumiselle on tärkeää, että työkaverit hyväksyvät hoidossa olevan ja hoidosta palaavan kollegansa työyhteisön tasavertaiseksi jäseneksi. Työkavereiden tuki helpottaa päihderiippuvuudesta selviytymistä ja toipumista.
Asiantuntijana työelämäasiantuntija Timo Nerkko Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.
Päihdehaitat hallintaan! Työmarkkina-keskusjärjestöjen suositus päihdeongelmien ennaltaehkäisystä, päihdeasioiden käsittelystä ja hoitoonohjauksesta työpaikoilla 2019.