Ehkäise itsemurhia työpaikalla

Näytä, että välität, jos työkaveri voi huonosti.

Kuvateksti
Itsemurha on Suomessa niin suuri tabu, että itsemurhan yrittämisestä puhutaan harvoin. Kuva: iStock

Perusmukavan työkaverin käytös muuttuu: mieliala vaihtelee, hän myöhästelee ja mainitsee, ettei saa nukutuksi. Reipas työihminen ei meinaa saada mitään aikaiseksi. Sosiaalinen elämä näyttää kaventuneen.

Muutokset kielivät, ettei kaikki ole kunnossa. Onko hän masentunut? Voiko hänellä olla peräti itsetuhoisia ajatuksia?

Suomen Mielenterveysseura rohkaisee ehkäisemään itsemurhia työpaikoilla. Näytä, että välität. Arastakin asiasta voi ja pitää kysyä: Miten jaksat? Onko sinulla ollut ajatuksia itsesi vahingoittamisesta? Kysyminen ja asiasta puhuminen voi olla työkaverille helpotus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tavoitteena on ehkäistä kaikki itsemurhat.

Itsemurha on Suomessa niin suuri tabu, että itsemurhan yrittämisestä puhutaan harvoin. Esimerkiksi Skotlannissa oli kampanja, jossa taksin kyljissä luki: Valitse elämä. Tukholman lääni on laittanut nollatoleranssin itsemurhille. Tavoitteena on siis ehkäistä kaikki itsemurhat.

Leimaamisesta pitäisi päästä eroon, mutta sosiaali- ja terveysalalla työskentelevillä on tutkimusten mukaan jopa kovemmat asenteet itsemurhaa yrittäneitä kohtaan kuin muulla väestöllä.

EU:n laajuisen tutkimuksen mukaan lääkäreillä, maanviljelijöillä ja taiteilijoilla on kohonnut itsemurhariski. Riskiä lisää lääkeaineiden tuntemus sekä pääsy tappovälineisiin, kuten lääkkeisiin, aseisiin ja torjunta-aineisiin.

Erityisen korkea riski on anestesialääkäreillä. Luonteenpiirteistä vaativuus, joustamattomuus ja kilpailuhenkisyys saattavat ajaa umpikujaan. Itsemurha-ajatusten taustalla voi olla työperäisiä syitä kuten stressi tai kiusaaminen.

Läheskään kaikilla ei ole työpaikkaa tai työterveyshuoltoa tukena. Kolmannes itsemurhan tehneistä oli kuitenkin hoitokontaktissa vielä kuolemaansa edeltävän viikon aikana. Siinä olisi paikka päästä väliin – kysyä ja tuoda valoa umpikujaan.


Neljä keinoa ehkäistä itsemurhia työpaikalla

  1. Hyvä työympäristö.
    Hyvällä työpaikalla työn kuormittavuudesta voi puhua ääneen. Stressille altistavat esimerkiksi vuorotyö, uhkaavat tilanteet ja emotionaalinen stressi kuten kuoleman ja sairauksien näkeminen.
  2. Mielenterveyspalvelujen vahvistaminen.
    Muutama oikea-aikainen käynti voi tuoda avun itsemurhaa harkitsevalle. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiireissä osa työterveyshoitajista on käynyt samoilla kursseilla depressiohoitajien kanssa. He antavat masentuneille keskusteluapua.
  3. Esimiehen ja avainhenkilöiden koulutus.
    Sairaalat, poliisi ja teollisuuslaitokset ovat toteuttaneet itsemurhien ehkäisyn koulutusohjelmia. Tulokset ovat hyviä. Työpaikalla pitää olla toimintamalli kiusaamisen ja häirinnän varalta. Työntekijän itsemurhayrityksen, itsemurhan ja kuoleman varalta kannattaa olla kriisi- ja toimintasuunnitelma.
  4. Tappavat välineet piiloon.
    Pääseekö työpaikalla korkeisiin paikkoihin tai käsiksi lääkkeisiin? Riskitekijät pitää minimoida mahdollisuuksia mukaan.

Itsetuhoisen käyttäytymisen ennaltaehkäisy ja hallinta – työkalupakki työpaikoille.

Julkaistu Tehy-lehdessä 13/2015