Opintopiirissä työntekijät jakavat osaamistaan toisilleen suunnitellusti ja järjestelmällisesti. Toiminta alkoi tammikuussa 2012. Miettinen merkitsi kalenteriin joka kuukaudelle tunnin ja pyysi työntekijöitä valitsemaan aiheen ja ajankohdan omalle esitykselleen.
– Aluksi piti kovasti kannustaa, kun moni oli sitä mieltä, että ei osaa mitään erityistä. Vähitellen kalenteri alkoi täyttyä.
Tänä vuonna opintopiirit saatiin sovittua parissa viikossa. Opintopiirille on varattu kerran kuukaudessa yksi tunti kello 13–14, joka on asiakkaiden lepohetki. Poissaolijat perehtyvät oppimateriaaliin, jota varten on perustettu oma mappi.
Ulkopuoliset koulutukset on suunnattu yleensä yksittäisille työntekijöille, jolloin osaaminen jää työpaikalla usein yhteisesti hyödyntämättä. Opintopiirit koskevat koko henkilöstöä. Sairaala-apulaiset ovat muun muassa neuvoneet, miten eritetahrat tulee poistaa pintoja vahingoittamatta.
– Myös opiskelijat saavat halutessaan jakaa osaamistaan, Miettinen kertoo.
Kouluttajakin hyötyy osaamisensa esittelystä, sillä tunnin suunnittelu parantaa ajattelua, itseohjautuvuutta ja omatoimisuutta. Myös hiljainen tieto välittyy opintopiirissä. Palaute on välitöntä: jokainen saa muilta aplodit ja kiitokset.
Miettisen mielestä terveydenhuollon työpaikoilla on paljon osaamista, jota ei osata ottaa käyttöön tarpeeksi tehokkaasti.
– Kerran hankittu ammatillinen koulutus ei enää riitä, vaan osaamista on pidettävä jatkuvasti yllä.
Toukokuussa osaston opintopiiri voitti innovaatiokilpailussa 2 000 euron arvoisen ensimmäisen palkinnon, joka on tarkoitettu henkilöstön kehittämiseen ja hyvinvointiin.
Julkaistu Tehy-lehdessä 10/2013