Huono sisäilma voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia sekä hengitysteiden, silmien ja ihon ärsytysoireita.
3. Jokainen voi vaikuttaa
Työpaikalla on mahdollista ehkäistä ja ratkaista sisäilmaongelmia. Moniammatillinen ja systemaattinen työskentely on hyväksi todettu tapa toimia. Monilla työpaikoilla on sisäilmaryhmä, jonka kautta sisäilmaongelma voidaan saada hallintaan. Joskus yksittäisellä työntekijällä on ratkaiseva rooli. Ilmoita aina vesivuodosta, vedosta tai hajusta. Ongelma voi ratketa, kun otat yhteyttä kiinteistöhuoltoon.
4. Esihenkilö, viesti työntekijöille
Esihenkilön kannattaa panostaa viestintään. Reagoi työntekijöiden ilmoituksiin, seuraa tilannetta ja kerro säännöllisesti, miten asia etenee. Selvitä työpaikan toimintatavat. Saat tukea henkilöstöhallinnosta, työterveyshuollosta ja työsuojelun ammattilaisilta.
5. Työkyky vaarassa
Jos sisäilmaan liitetyt oireet haittaavat työssä selviytymistä, kannattaa kääntyä työterveyshuollon puoleen. Sillä on tärkeä rooli, kun pohditaan ratkaisuja työkyvyn tukemiseksi yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa. Työjärjestelyt ovat parempi vaihtoehto kuin sairauslomat.
6. Keskustelkaa avoimesti
Jaksaminen ja ihmissuhteet voivat joutua koetukselle. Terveyttä koskevat asiat herättävät tunteita ja huolta.
Työpaikalla on syytä keskustella sisäilmaongelmista avoimesti. Keskustelu oikaisee väärinkäsityksiä, välittää tietoa ja muodostaa yhteistä ymmärrystä. Myös tilanteen herättämistä tunteista pitää keskustella.
Työterveyslaitoksen Sisäilma työpaikalla -sivusto.
Julkaistu Tehy-lehdessä 5/2021.