Mielitkö hoitajaksi ulkomaille? Muista ainakin nämä

Ammattioikeuksien laillistus mutkistaa hoitajien ulkomaille lähtöä.

Kuvateksti
Ulkomailla työskentelevä voi kuulua Tehyyn ilmaiseksi. Kuva iStock.

Ammattioikeudet

Tarkasta, onko sinulla oikeus toimia hoitajana kohdemaassa. Helpoin kohde tässä mielessä on Pohjoismaat. Esimerkiksi Amerikkaan tai Kanadaan on työläämpää hankkia laillistus.

Jos lähdet töihin toiseen Pohjoismaahan, tutustu Pohjola-Nordenin nettisivustoon. Sivuilla muun muassa neuvotaan, miten haet ammattioikeuksien laillistusta Norjassa. Myös Pohjoismaiden sairaanhoitajajärjestöt ovat mielellään apunasi.

Jos olet lähdössä Suomesta toiseen EU- tai Eta-valtioon, voit hakea eurooppalaista ammattikorttia sähköisesti YourEurope-sivustolla. Sivuilta löydät tarkempaa tietoa muun muassa asiakirjavaatimuksista, määräajoista ja viranomaisten rooleista ammattikorttihakemuksen käsittelyssä. Ammattikorttia voivat hakea tällä hetkellä ainoastaan sairaanhoitajat, proviisorit ja fysioterapeutit.

Perehdy kohdemaahan

Lue ainakin Suomen ulkomaan edustuston nettisivut.

Eures on Euroopan työnvälitysverkosto, jossa ovat mukana EU- ja Eta-maiden työnvälitysviranomaiset. Sivuilla on työpaikkojen lisäksi tietoa elämisestä ja työskentelystä ulkomailla.

Selvitä, millainen asuntosi varustelu on.

Varmista karttuuko työeläkkeesi ulkomaan työskentelysi aikana.

Ammattiliiton jäsenyys

Kun lähdet ulkomaille, sinun ei tarvitse kuulua Tehyyn. Ulkomaalaisen työnantajan palveluksessa työskentelevät on vapautettu jäsenmaksusta. Saat muun muassa Tehy-lehden, joka kertoo alasi kuulumisista kotimaassa.

Ne pakolliset

Tee postiosoite- ja maastamuuttoilmoitus. Lomakkeen löydät Väestörekisterikeskuksen sivuilta tai maistraatista, postista tai Kelan toimistosta. Ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Ilmoita muutostasi myös isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle.

Ilmoita muutosta verotoimistoon ja Kelaan. Kelasta saat tarvittaessa eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Passi on edelleen paras matkustusasiakirja, vaikka virallisen henkilötodistuksen pitäisi riittää Pohjoismaissa ja Schengen-alueella. Ota tarvittaessa mukaan viisumi ja rokotustodistukset. Varmista, tarvitsetko oleskelu- tai työluvan.

Tarvitsetko kansainvälistä ajokorttia? Onko pankillasi yhteistyöpankkia kohdemaassasi? Ovatko vakuutukset kunnossa?

Sopimukset

Pyydä kirjallinen työsopimus. Tee asunnostasi kirjallinen vuokrasopimus. Solmi tarvittavat sähkö-, kaasu- ja vesisopimukset. Muista myös pankkisopimus.