Miten tehyläisten palkat kehittyvät tulevaisuudessa, Else-Mai Kirvesniemi?

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi haluaa saada tehyläisten työnantajat 
kilpailemaan palkoilla. Nyt siihen on keino. 

Kuvateksti
Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi arvostaa ammattitaitoista neuvottelukumppania.
Kuva: Pia Inberg

1. Miten tehyläisten palkat kehittyvät tulevaisuudessa?

Palkkakehitys on hyvä seuraavien viiden vuoden aikana tehyläisten ja superilaisten työtaisteluiden ansiosta.

Palkat eivät kuitenkaan nouse tasaisesti ja saman verran kaikilla ja kaikkialla, mikä on ollut tietoinen strateginen valinta. Pyrkimys on saada työnantajat aidosti kilpailemaan palkoilla.

Lääkäriliitto on käyttänyt samaa keinoa jo vuosia. Sote-sopimus ja useamman vuoden kestänyt huolellinen valmistelu mahdollistivat keinon myös Tehylle ja SuPerille.

2. Viime neuvottelukierroksen palkkaratkaisu herätti paljon keskustelua. Minkä väärinkäsityksen haluat korjata?

Palkankorotuksiin liittyvän. Tehy ja SuPer saivat suuremmat korotukset kuin muut julkisen sektorin sopimusalat. Kuuden prosentin lisäpalkkaohjelma on rahaa, jota ei olisi ilman sopimusta ja työtaisteluja palkkoihin tullut.

Lisäpalkkaohjelma on sovittu käytettäväksi palkkojen yhteensovittamisen lisäksi myös palkkauksen kehittämiseen ja palkkausjärjestelmien käyttöönottoon. Paikallisesti neuvotellen päätetään, miten raha käytetään. Joillakin alueilla palkat on jo yhdenmukaistettu, eikä yhdenmukaistamista edes tarvitse tehdä kaikkialla.

3. Millaista on palkkaneuvotteluissa kulissien takana?

Media saattaa antaa ilmapiiristä väärän kuvan. Itse neuvottelut ovat rauhallisia, hyvähenkisiä ja intensiivisiä, vaikka eteneminen voi edellyttää työtaistelutoimia. Mediassa tämä näyttäytyy kiristymisenä, mutta se kuuluu käsikirjoitukseen, jonka kirjoittamiseen molemmat osapuolet osallistuvat.

4. Millainen on hyvä työmarkkinaneuvottelija?

Rauhallinen, hyvin valmistautunut ja kärsivällinen. Hän osaa perustella kantansa asiallisesti, hänellä on kyky tehdä kompromisseja ja etsiä uusia ratkaisuja.

Hermojaan ei voi menettää eikä antaa tunteiden viedä, koska silloin viestittää paineistaan vastapuolelle.

Tehyllä on osaavat neuvottelukumppanit. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kangas on esimerkki ammattitaitoisesta neuvottelukumppanista.

5. Mikä sinusta piti tulla isona?

Haaveilin näyttelijän ammatista, mutta haave kaatui lauluääneeni. Oikeustiedettä opiskellessani suuntauduin ihmisoikeuksiin ja kansainväliseen oikeuteen, mutta sattuma imaisi työoikeuden pariin.

Ensimmäinen työpaikkani oli Näyttelijäliitto. Näyttelijät ja tehyläiset muistuttavat toisiaan yllättävän paljon. Molemmat tekevät yhteisöllistä työtä, mikä näkyy heidän persoonissaan. Molem­pien eduissa on lisäksi paljon ajettavaa.

Mediassa työmarkkinaneuvotteluja kutsutaan joskus teatteriksi, joten ehkä en olekaan niin kovin kaukana nuoruuden unelma-ammatista.

Else-Mai Kirvesniemi

  • 51-vuotias Tehyn toiminnan­johtaja.
  • Koulutukseltaan oikeus­tieteiden maisteri ja vara­tuomari.
  • Perheeseen kuuluu mies, poika ja koira.
  • Harrastaa lukemista ja lenkkeilyä.