Näin nostat vanhuksen yksin ylös lattialta – tunnetko jo nämä apuvälineet?

Työfysioterapeutti, tohtori Virpi Fagerström valitsi kuusi kätevää apuvälinettä kotihoitoon.

Kuvateksti
Istumanostin mahtuu kahteen kantokassiin, ja sen voi ladata vaikka auton tupakansytyttimen kautta. Kuva: Pasi Leino

1. Istumanostin

Kenelle? Hoitajalle, jonka pitää saada kaatunut asiakas yksin ylös lattialta.

Mihin käytetään? Istumanostin kootaan lattialle kaatuneen asiakkaan alle. Se jaksaa nostaa istuma-asentoon 150-kiloisen ihmisen. Näin vältytään ambulanssin soittamiselta. Istumanostin kulkee hoitajan mukana. Se mahtuu kahteen kantokassiin. Nostin on akkukäyttöinen, ja sen voi ladata vaikka auton tupakansytyttimen kautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

 

2. Pitosukka

Kenelle? Jokaiselle, joka haluaa pitoa askeleisiin kotona tai laitoksessa.

Mihin käytetään? Kaatumisen ehkäisyyn. Kumiset verkkosukat laitetaan jalkaan ennen suihkuun menoa. Pitosukat voi vetää myös esimerkiksi villasukkien päälle. Sopii myös sairaalakäyttöön jokakoon sandaalien sijaan. Tuore suomalainen keksintö.

 

 

3. Jalkakoroke

Kenelle? Hoitajalle, joka auttaa vanhusta. Toimii myös päiväkodissa.

Mihin käytetään? Jalkakorokkeen ansiosta hoitajan tai avustajan ei tarvitse kannatella raajaa, kun hän leikkaa kynsiä, laittaa katetria tai tekee haavanhoitoa. Koroketta voi käännellä eri asentoihin. Perinteinen käyttötapa on laittaa koroke sängyn viereen avustettavan istumatasapainon tueksi. Auttaja voi laittaa korokkeen myös omien polviensa alle, kun esimerkiksi pukee päiväkotilasta tai auttaa vanhukselle kenkää jalkaan.

 

 

4. Monitoimirollaattori

Kenelle? Nipin napin kävelykuntoiselle.

Mihin käytetään? Tueksi kävelyyn. Välineessä on rollaattorin perustoiminnot, mutta jos kävelijän voimat loppuvat, rollaattorin voi kääntää pyörä­tuoliksi ja jatkaa lykkimällä. Kätevä ulkoillessakin. Monitoimirollaattori on raumalainen innovaatio.

 

 

5. Elämänlanka

Kenelle? Asiakkaalle, joka tarvitsee apua makuulta noustessaan.

Mihin käytetään? Elämänlanka kiinnitetään sängynpäätyyn. Asiakas voi vetää itsensä makuulta istumaan elämänlangan lenkkien avulla. Jos sängyssä ei ole päätyä, elämänlangan voi hätätapauksessa kietaista hoitajan vyötärön ympärille. Köyhän miehen elämänlanka syntyy vaikka kylpytakin vyöstä, johon on tehty solmuja.

 

 

6. Liukualusta

Kenelle? Hoitajalle, joka tarvitsee helpotusta liukulauta- tai vuodesiirroissa.

Mihin käytetään? Liukualusta toimii perinteisen liukulaudan kaverina, kun hoitaja avustaa asiakasta pyörätuolista petiin. Auttaa myös silloin, kun hoitaja siirtää asiakasta parempaan asentoon vuoteessa. Liukulauta poistaa kitkaa ja keventää avustajan työtä.

 

Kuvauspaikka Turun ammattikorkeakoulun Kunnonkoti. Malli Sirpa Manner.

Kuvat ja videot: Pasi Leino