Norja houkuttelee Suomen hoitajia

Norja ja Iso-Britannia ovat yhä ne maat, jotka houkuttelevat eniten suomalaisia hoitajia.

Kuvateksti
Norjaan on suomalaisen hoitajan helppo suunnata.

Vaihtoon lähdetään eksoottisiin maihin, mutta vakitöissä tuttu suosikki voittaa.

– Norjassa on edelleen isompi palkka kuin Suomessa, vaikka eläminen on siellä kalliimpaa. Uralla etenemisen mahdollisuudet ovat siellä paremmat kuin Suomessa, kun vain hankkii tarvittavan kielitaidon ja tietysti osaamisen. Isoon-Britanniaan houkuttelee englannin kieli, sanoo suomen- ja englanninkielisen sairaanhoitajatutkinnon lehtori Marianne Sipilä Metropoliasta. Hän on myös Euroopan sairaanhoitajajärjestö EFN:n puheenjohtaja.

Australiaan, Kanadaan tai Yhdysvaltoihin lähtö vaatii paljon paperityötä.

Suomalainen sairaanhoitajan tutkinto on Sipilän mukaan hyvin arvostettu. Eurooppalaisittain katsottuna koulutuksemme on hyvä.

– Australiaan, Kanadaan tai Yhdysvaltoihin lähtö vaatii paljon paperityötä. On tasokoetta, kielikoetta ja haastattelua. Norjaan pääsee helpommalla. Usein hyvällä hakulomakkeella ja hyvin täytetyllä CV:llä saa työpaikan.

Vaihtoon Metropolian sairaanhoitaja-opiskelijat lähtevät mielellään Euroopan ulkopuolelle: Afrikan maihin, Japaniin, Kanadaan, Kiinaan ja Uuteen-Seelantiin. Toki vaihtokohteisiin kuuluu myös muun muassa Espanja ja Portugali.

Väestö ikääntyy ja hoitajien tarve on suuri Euroopan eri maissa. Huonontunut taloustilanne kuitenkin hillitsee palkkaamishaluja.

Esimerkiksi Portugalissa hoitajat lakkoilivat hiljan parempien työolojen puolesta. Hoitajavaje on siellä suuri.

Joissain maissa kuten juuri Portugalissa ja Islannissa on leikattu palkkoja kehnon taloustilanteen vuoksi. Espanja kärsii siitä, että hoitajat lähtevät paremman palkan perässä muihin maihin.

Isossa-Britanniassa tuhannet julkisen terveydenhoidon työntekijät marssivat lokakuussa ulos työpaikoiltaan palkkojen jäädytyksen takia.

Kyseessä oli hoitajien ensimmäinen palkkaukseen liittyvä mielenilmaus yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Syynä oli se, ettei valtio suostunut ammattiliittojen vaatimukseen nostaa joidenkin hoitajien, kätilöiden, ensihoitajien ja tukitoiminnoissa työskentelevien palkkoja prosentilla.

Vuonna 2011 ulkomailla oli yhteensä 3 580 suomalaista sairaanhoitajaa. Heistä Ruotsissa oli 1 345, Norjassa 535, Englannissa 350, Sveitsissä 285, Yhdysvalloissa 205 ja Saksassa 175.
Kaikkiaan sairaanhoitajia ja kätilöitä on maailmassa noin 19,3 miljoonaa.

Julkaistu Tehy-lehdessä 14/2014